Abdullah Gül'den Taliban değerlendirmesi: 'İslam'a zararları büyük'

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Afganistan'da ülke yönetimini elinde bulunduran Taliban'ı eleştirdi. Gül, Taliban'ın kız çocuklarına yönelik tutumunun ülkeye yardımları zorlaştırdığını belirterek "İslam’a ve Müslümanlara en büyük zararı aslında farkında olmadan kendisi vermektedir" ifadelerini kullandı.
Ankara Masası
|
15 Ağustos 2022, Pazartesi - 15:48
Abdullah Gül'den Taliban değerlendirmesi: 'İslam'a zararları büyük'

ABD'nin ülkeden çekilmesinin ardından Taliban'ın Afganistan'daki yönetimi geçirmesinin üzerinden bir yıl geçti.

Taliban'ın iktidar sürecine ilişkin  11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül değerlendirmelerde bulundu.

Taliban'ın iktidara gelmesinin ardından ülkedeki terör eylemlerinin azalmasının sevindirici olduğunu belirten Gül " ABD’nin Afganistan topraklarından çekilip Taliban’ın fiilen yönetime başlamasının ardından geçen bir senelik süre zarfında, ülkede büyük çaplı terör eylemlerinin yaşanmaması ve bu bağlamda kanın durması memnuniyet vericidir. Her ne kadar küçük ölçekli çatışmalar yaşansa da bunlar kitlesel boyutlara ulaşmamıştır ve ülke genelinde bir istikrardan bahsetmek mümkün. Diğer yandan, bir yıllık sürede Taliban, maalesef, temel hak ve özgürlükleri dikkate alan bir yönetimi Afganistan’da yürürlüğe koyamamış ve komşuları ile ilişkilerini sağlam bir zemine oturtamamıştır. Böyle bir davranışla, uluslararası yardımlardan faydalanma fırsatını da kaçırmıştır." ifadelerini kullandı.

"İslam’a ve Müslümanlara en büyük zararı vermektedirler"

Sebestiyet'ten Yunus Emre Erdölen'e konuşan Gül, Taliban'ın kız çocuklarına yönelik tutumunu eleştirerek şunları söyledi;

"Bunun en büyük sebeplerinden biri, Taliban yönetiminin kadınlara ve kız çocuklarına yönelik uyguladığı ayrımcı tutumdur. Kız çocuklarının eğitimine yönelik çıkardığı engeller Afgan toplumu içerisinde huzursuzluk yaratmaktadır ve sürdürülemez bir hal almıştır. Bununla birlikte, bu tutum, Afgan halkına yardım etmek isteyen ülkelerin elini kolunu da bağlamaktadır. Üstelik Taliban yönetimi, bir takım gerçek dışı dini gerekçeleri bahane ederek böyle bir uygulama içerisinde bulunmakla İslam’a ve Müslümanlara en büyük zararı aslında farkında olmadan kendisi vermektedir.

Nitekim, kadın-erkek herkesin eğitim görmesi, bilakis İslam’ın açıkça teşvik ettiği bir öğretidir. Dolayısıyla, önümüzdeki süreçte, Afganistan’da temel insan haklarına riayet edilmesi, kız çocuklarına eğitim imkânı sunulması ve kadınların iş ve sosyal hayata katılımının engellenmemesi Taliban yönetiminin başarması gereken en öncelikli konulardır.”

Ne olmuştu?

ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinin ve Taliban’ın Afganistan’da iktidarı ele geçirmesinin üzerinden 1 yıl geçti. Taliban ve ABD arasında 29 Şubat 2020’de Katar, Doha’da bir barış anlaşması imzalandı. Taliban’ın El-Kaide gibi terör örgütleriyle mücadele sözü vermesi karşılığında NATO ve ABD güçleri Afganistan’dan çekilmeyi kabul etti, 19 yıldır süren savaş sona erdi. Taliban, 15 Ağustos’ta ülkenin tamamında yönetimi ele geçirdi. Ancak Taliban yönetimi küresel çapta hâlâ resmi Afgan hükümeti olarak tanınmıyor.

http://ankaramasasi.com/haber/1716400/abdullah-gulden-taliban-degerlendirmesi-islama-zararlari-buyuk
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.