İngiltere'de kamu çalışanlarından 50 yıl sonra büyük grev hazırlığı

İngiltere'de kamu çalışanlarının bağlı olduğu sendikalar, artan yaşam maliyetleri karşısında yapılan maaş zammı oranlarının yetersizliğine dikkat çekerek kitlesel greve hazırlanıyor.
Ersin Küçükbarak
|
19 Ağustos 2022, Cuma - 14:59
İngiltere'de kamu çalışanlarından 50 yıl sonra büyük grev hazırlığı

İngiltere'de yıllık enflasyon yüzde 9,4’e yükseldi.

Bu son 40 yılın en yüksek enflasyonu anlamına geliyor.

Kamu çalışanları maaş artışlarının enflasyonun gerisinde kaldığını söylüyor.

Eylül ayında grev oylamalarına katılacak kamu çalışanlarının artan hayat pahalılığı karşısında ücretlerin yetersizliği nedeniyle iş bırakma kararı alabileceği belirtiliyor.

Sky News kanalının haberine göre, kamu çalışanları sendikalarının olası grevi, işçilerin enflasyon nedeniyle ücret artışı talep ettiği 1970'lerdeki iş bırakma eylemleri kadar büyük olabilir.

Ücret artışlarıyla ilgili müzakerelerin çözülmemesi halinde hastanelerde, itfaiye istasyonlarında, okullarda ve ulaşım ağında iş bırakmaların gerçekleşmesi bekleniyor. Demiryolu işçileri, çöp toplayıcılar, Kraliyet Postası çalışanları ve Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) çalışanları grev için oy verenler ya da iş bırakabilecekler arasında sayılıyor.

Kamu çalışanları maaşlardaki artış önerisini yeterli bulmuyor

İngiltere ve Galler'de öğretmenlerin çoğuna yüzde 5, İskoçya'da ise yüzde 2'lik bir ücret artışı teklif edildi. Eğitim sendikaları, öğretmen maaşlarının 2010'dan bu yana reel olarak yüzde 20 düştüğünü belirterek söz konusu teklifleri yetersiz buldu.

İtfaiye istasyonu çalışanlarına da yüzde 2'lik maaş artışı önerisi sendikaların itirazıyla karşılaştı.

Hemşire sendikaları ise  yüzde 4'lük artış önerisine 2012'den bu yana maaşlarda reel olarak yüzde 10 düşüş yaşandığı gerekçesiyle karşı çıktı.

 Öte yandan artan yaşam maliyetiyle başa çıkılabilmesi için önerilen 15 milyar sterlinlik destek paketinin de uygulanmaması tepki çekiyor.

http://ankaramasasi.com/haber/1723053/ingilterede-kamu-calisanlarindan-50-yil-sonra-buyuk-grev-hazirligi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.