Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, koronavirüs, maymun çiçeği ve domates gribine ilişkin konuştu

Son dönemde artış gösteren koronavirüs vakalarına ilişkin konuşan Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, koronavirüsün artık insanların yaşamını etkilemeyeceğini söyledi. Oğuztürk, normal yaşantının devam edeceğini, tedbirlerin geri gelmeyeceğini aktardı. Maymun çiçeği ve domates gribine ilişkin ise Oğuztürk, hastalıkların pandemiye dönüşmeyeceğini sözlerine ekledi.
Ecem Çetin
|
29 Ağustos 2022, Pazartesi - 13:22
Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, koronavirüs, maymun çiçeği ve domates gribine ilişkin konuştu

Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk,  vaka sayılarında artış yaşanır mı ? Tedbirler geri gelir mi? Maymun çiçeği ve domates gribi hastalıkları pandemiye dönüşür mü? sorularının cevabını Ankara Masası'na verdi.

"Mevsimsel olarak artış olacak"

Sonbahar aylarında koronavirüs vakalarında artma riskinin söz konusu olduğunu söyleyen Oğuztürk, "Mevsimsel olarak artış anlamında insanların çok da şaşırmayacağı bir durum olabilir. Kesin olan şu ki enfeksiyon hastalıkları daha önce grip örneğinde olduğu gibi bu sezonda artıyor" dedi.

"Bu artış tabiî ki beklenen bir şey ama sonuç itibariyle biz virüsü tanıyoruz"

Bulaşma riskinin yaz aylarına oranla artabileceğini vurgulayan Oğuztürk, " Çünkü, insanlar kapalı alanlarda daha fazla vakit geçiriyorlar, okullar açılıyor, toplu olan yerlerde bir şekilde aktiviteler daha fazla oluyor. Bulaşma anlamında risk, yaz sezonuna göre biraz daha artıyor. Bu artış beklenen bir şey ama sonuç itibariyle biz virüsü tanıyoruz, virüsün bulaşma yollarını biliyoruz. Virüs ile tedavi ve korunma sürecini net bir şekilde öğrenmiş durumdayız. O anlamda virüs bize yabancı değil. Virüsü tanıdığımız için mücadele konusunda da her sezon bir öncekine göre daha başarılı oluruz diye düşünüyorum. " ifadelerini kullandı.

"İnsanlar virüse rağmen normal yaşantılarına devam edeceklerdir"

İnsanların yaşamını etkileyecek şekilde koronavirüsün bir sorun oluşturmayacağını vurgulayan Oğuztürk, virüs gerçeğinin kabul edilip bireysel korunma tedbirinin de olması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Hakan Oğuztürk sözlerine şöyle devam etti;

"Bulaşıcı enfeksiyon hastalıkları sonuç itibariyle sonbahar, kış ve ilkbahar aylarında yaz sezonuna göre biraz daha gündem oluşturuyor. Ben eylülden sonraki süreçte vaka sayılarında artış olsa bile 2- 3 önceki sezonda olduğu gibi, çok büyük, insanların yaşamını etkileyebilecek şekilde bir sorun oluşturacağını düşünmüyorum. Bu anlamda yine okullar korumalı şekilde devam edecektir, insanlar virüse rağmen normal yaşantılarına devam edeceklerdir. Ama virüs gerçeğini de kabul edip bireysel korunma tedbirlerini gündemimizde tutmamız gerekiyor."

"Sokağa çıkma yasağının olacağını düşünmüyorum"

Kapanmaların olmayacağını belirten Oğuztürk, "Ben kesinlikle okulların kapanacağını düşünmüyorum. Kesinlikle sokağa çıkma yasağının olacağını düşünmüyorum. İnsanların bir şekilde o ilk dönemdeki gibi katı kurallar ile tekrar bir yeni sezona başlayacağını düşünmüyorum. Çünkü, virüsten korunma yolları belli, hastalandığınız zaman tedavi süreci belli, dolayısıyla da kendini koruduktan sonra öğrenciler okullarına devam edecekler, insanlar yine işlerine devam edecekler ve yaşam bir şekilde devam edecek. " şeklinde konuştu. 

 Hakan Oğuztürk, vaka sayılarının ve hastanelerde yoğunluğu attığı bir süreci beklemediğini sözlerine ekledi.

"Pandemi oluşturma riski yok"

Son zamanlarda dünyada endişeye neden olan maymun çiçeği ve domates gribi hastalıklarıyla ilgili de açıklama yapan Oğuztürk, pandemi oluşturabilecek bir durumun söz konusu olmadığını vurguladı. 

Oğuztürk, "Bulaşıcılık durumu söz konusu. Ama bu Covid-19 hastalığındaki gibi çok daha kolay bir bulaşıcılık durumu değil. Maymun çiçeği virüsü bir insandan diğerine daha zor şartlarda bulaşıyor. Bu anlamda panik yapmaya gerek yok. Kesinlikle pandemi oluşturabilecek bir durum söz konusu değil. Vakalar şuan itibarıyla dünyada hala yükseldi deniliyor ama pandemi oluşturabilecek kadar yüksek rakamlar değil. Yaşamını yitiren insanların oranının da çok düşük olduğunu biliyoruz. Bu anlamda global bir tehdit oluşturup da insanlarda Covid-19’daki gibi bir pandemi tehlikesi durumu oluşturacağını düşünmüyorum." diye konuştu. 

"Tedbirlerin uygulanması durumunda da zaten Sağlık Bakanlığı gerekli çarkları çalıştırıyor. Dolayısıyla söylemek gerekiyor ki enfeksiyon hastalıkları bulaşıcı enfeksiyon hastalıkları, insanoğlu var oldukça onları rahatsız etmeye devam edecektir." diyen Oğuztürk, "Biz tedbirlere uyduğumuz zaman şu an itibarıyla hastalıkların Covid-19 gibi pandemi oluşturma riskinin olmayacağını net olarak ifade edebilirim. " dedi.

http://ankaramasasi.com/haber/1742752/prof-dr-hakan-oguzturk-koronavirus-maymun-cicegi-ve-domates-gribine-iliskin-konustu
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.