Hayatını kaybeden Gorbaçov Türkiye'de protesto edilmişti

1991 yılında dağılan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin son lideri Mihail Gorbaçov tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Soğuk savaşın sona ermesinde büyük rol oynayan Gorbaçov geldiği Türkiye'de ise protestolara maruz kalmıştı. Gorbaçov,“Sizde hala komünist var mı?” sözleri ile ifade etmişti.
Onur Çetinkaya
|
31 Ağustos 2022, Çarşamba - 10:24
Hayatını kaybeden Gorbaçov Türkiye'de protesto edilmişti

Sovyetler Birliği'nin son lideri Mihail Gorbaçov, 91 yaşında Moskova'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Gorbaçov'un yeniden yapılanma ve açıklık adını verdiği reform çalışmaları Soğuk Savaş'ı bitirmiş fakat bu reformlar Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin ülkede politik üstünlüğünü kaybetmesine ve sonrasında da Sovyetler Birliği'nin dağılmasına neden olmuştu.

SSCB’nin dağılmasından sonra Gorbaçov, çeşitli ülkelere davet edilerek konferanslarda ve sempozyumlarda anti-komünist konuşmalarda bulundu.

ODTÜ'de taş ve yumurtalı protesto 

27 Nisan 1995 tarihinde ise Türkiye’de Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne davet edilen Gorbaçov ’un konferans vereceği salonun girişinde Marx, Lenin ve Stalin posterleri taşıyan öğrencilerin taş ve yumurtalar ile saldırısına maruz kaldı.

SSCB’nin yıkılmasından sorumlu tutulan Gorbaçov’u öğrenciler protesto etti.

Türkiye’de devrimci öğrencilerin varlığına duyduğu şaşkınlığını gizleyemeyen Mihail Gorbaçov ise “Sizde hala komünist var mı?” sözleri ile gündeme damga vurmuştu.

Soğuk Savaş'ın sonlanmasında büyük rol oynayan Gorbaçov pizza reklamında da oynadı.



http://ankaramasasi.com/haber/1744727/hayatini-kaybeden-gorbacov-turkiyede-protesto-edilmisti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.