Çavuşoğlu, Fransız mevkidaşına Macron'un sözlerini hatırlattı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ikili görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Çavuşoğlu, Macron'un "Türkiye, Fransa düşmanlığı yapıyor" sözlerini hatırlattı. Fransız Bakan, "Türkiye'yi kastetmiyor" dedi.
Mevlüt Peker
|
05 Eylül 2022, Pazartesi - 21:02
Çavuşoğlu, Fransız mevkidaşına Macron'un sözlerini hatırlattı

Görüşmenin ardından basın karşısına çıkan dışişleri bakanları görüşmeye ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulundular.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Fransa'daki Türk ve Müslüman toplumunun cami ve derneklerinin güvenliği için gerekli tüm tedbirlerin alınmasını beklediklerini belirtti.

Bakan Çavuşoğlu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Türkiye ile ilgili sarf ettiği sözleri hatırlatarak, "Sayın (Fransa Cumhurbaşkanı) Macron’un açıklamaları talihsiz olmuştur. Türkiye olarak biz Afrika’da ya da başka bir yerde bir ülkeyi rakip olarak görmüyoruz. Herkesle iş birliği yapma arzusundayız." ifadelerini kullandı.

Tahıl konusunda Rusya ile Ukrayna arasındaki Temmuz ayında yürütülen görüşmelerle ilgili olarak mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu'nu tebrik ettiğini ve Türkiye'yi sitayişle andığını belirten Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, mevkidaşının Fransa Cumhurbaşkanı'nın sözleri ile ilgili dile getirdiği rahatsızlığa da şu sözlerle karşılık verdi:

"Bunun (Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un açıklamaları) Türkiye ile ilgili olmadığını, başka bağlamda söylenmiş sözler olduğunu hatırlatmak isterim. Afrika kıtasında birçok ortak hedefimiz de var. Sayın Cumhurbaşkanı’nın (Macron) söylediği yeni sömürgecilik ya da Türkiye ile ilgili değildir."

Ne olmuştu?

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna’yı işgal etmesine rağmen ülkesinin Rusya ile diyaloğu tamamen kopartmak istemediğini belirterek, “Türkiye'nin dünyada Rusya ile görüşmeye devam eden tek güç olmasını kim ister?” demişti.

Macron, Elysee Sarayı’nda Fransız büyükelçilere hitaben yaptığı konuşmada, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline geniş yer ayırırken, Türkiye, Çin ve Rusya’yı dünyaya üstü kapalı doğru olmayan bilgi ve haberler yaymakla suçlamıştı.

Fransız diplomatlarına, sosyal medyada yayılan yanlış bilgiler, yalan haberler ve propagandaya karşı daha saldırgan bir şekilde mücadele etmelerini isteyen Macron, “Paris'in Rusya, Çin veya Türkiye’nin hikaye anlatımını kırmak için bazı iletişim araçlarını kullanması ve Fransa'ya yanlış bir saldırıya uğradığını söyleyebilmesi, Fransa'nın gerçekte ne yaptığını söyleyebilmesi gerekiyor.” ifadesini kullanmıştı.

Macron geçen hafta Cezayir'de gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya ve Çin'in yanı sıra Türkiye menşeli ağların Afrika'da Fransa düşmanlığı ve Fransa karşıtı propaganda yürüttüğünü ileri sürmüştü. Macron’un bu açıklamasına Türk Dışişleri Bakanlığı sert tepki göstermişti.

http://ankaramasasi.com/haber/1759904/cavusoglu-fransiz-mevkidasina-macronun-sozlerini-hatirlatti
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.