İYİ Parti'den sözleşmeli besicilere yönelik düzenlemeye eleştiriler

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanlığı, Et ve Süt Kurumu tarafından sözleşmeli besicilere yönelik karkas et desteğinin sorunlara çözüm bulmayacağı belirtildi. Başkanlıktan yapılan açıklamada "Öncelikle çıktının tam fiyatını vermek ve bu tür desteklemeleri "ödül statüsünde" değerlendirilmeli" önerisinde bulunuldu.
Ankara Masası
|
06 Eylül 2022, Salı - 16:12
İYİ Parti'den sözleşmeli besicilere yönelik düzenlemeye eleştiriler

"Sözleşmeli Besiciliğin Desteklenmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, bugünden itibaren 5 yıl içinde besicilik sözleşmesi yapan yetiştiricilere Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından hazırlanacak icmaller karşılığında destekleme ödemesi yapılacak. Destek tutarı, karkas ağırlığı 201-250 kilogram olanlara kilogram başına 2,5 lira, 251-300 kilogram olanlara 3,5 lira, 301 kilogram ve üzeri olanlara 5 lira olacak.

Yapılan bu düzenlemeye İYİ Parti cephesinden tepki geldi. Düzenlemenin besicinin sorunlarına çözüm bulmayacağını belirtilirken, İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanlığının sosyal medya sayfasından şu açıklama yapıldı; 

"Her şeyi çizin gitsin"

Sözleşmeler 5 yıl süreli olabilecek ve üreticiler tek taraflı olarak sözleşmeden çekilebilecekler. Bakınca iyi bir şeymiş gibi görünüyor. Peşinen söyleyelim: Çıktı değeri, yani kırmızı et'in kesim fiyatı, hakettiği fiyat değilse, buradaki her şeyi çizin gitsin.

Buradaki destekleme rakamları eğer besi sonunda en geç 10-30 gün içinde ödenmiyorsa yine çizin gitsin. Çünkü besicinin yeni besi hayvanı almasına bir katkısı olmaz, teşvik-hibe-destekleme olmaz. Peki çok mu zor bu parayı bu sürede ödemek? Kaldı ki 5-6 ay 'da ödenirse iyi

Yani besiciler bu kombinalara kesim yaptırmak zorunda. Eğer tüm ülkeyi kapsayacak bir uygulama olmayacaksa da çizin gitsin. Öneri: Onaylı özel-tüzel-belediye kombinalarını sisteme dahil edin.

Karkas ağırlık kriterleri (besi materyali olmamasına rağmen) Jersey erkek danaların kesim ağırlıkları için ayrıca belirlenmelidir. Besicileri güncel fiyat bekleme, güncel destekleme oranı bekleme gibi streslere sokmanızı da anlamıyoruz.

İYİ Parti'den öneriler

Öneri: Öncelikle çıktının tam fiyatını vermek ve bu tür desteklemeleri "ödül statüsünde" değerlendirmek. Ancak bunu yapamayacağınızı biliyoruz. Hiç olmazsa tek kriter koyun olsun bitsin: Karkas ağırlığının % 5'i. Haydi buyurun. Çok kolay. Kestin, çekini ver gitsin.

Yapabilirler mi? Bakacağız. Yaparlarsa teşekkür edeceğiz. Yap/a/mazlarsa "MIŞ!" çuvalı hayırlı uğurlu olsun. Arkadaşlara.

http://ankaramasasi.com/haber/1761565/iyi-partiden-sozlesmeli-besicilere-yonelik-duzenlemeye-elestiriler
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.