Kılıçdaroğlu: Gürsel Tekin'e gerekli uyarılar yapıldı

Altınpark'ta düzenlenen "Önce Türkiye" buluşmasında vatandaşların sorularını yanıtlayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "HDP'ye bakanlık verilebilir" diyen Gürsel Tekin'in uyarıldığını söyledi. Suriye ve Libya tezkeresi ile ilgili ise Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin Libya'da kaybettiğini, Mısır'ın kazandığını söyledi. Ülkelerin iç işlerine karışılmaması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin Libya'da yapması gerekenin; taraflara "Bir araya gelin. Oturun konuşun. Barışın." demek olduğunu ifade etti.
Mevlüt Peker
|
11 Eylül 2022, Pazar - 20:48
Kılıçdaroğlu: Gürsel Tekin'e gerekli uyarılar yapıldı

Altınpark'ta düzenlenen "Önce Türkiye" buluşmasına katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, vatandaşların sorularını cevapladı.

CHP Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı'nın da katıldığı buluşmada Kemal Kılıçdaroğlu'na vatandaşlar cumhurbaşkanı adayının kim olacağı ve Gürsel Tekin'in "HDP'ye bakanlık verilebilir" sözleri soruldu.

Kılıçdaroğlu şu cevabı verdi:

"Seçeğimiz cumhurbaşkanının devleti çok iyi tanıması lazım. Devlet sıradan bir olay değil. Devlet dediğiniz kurum, 'askerler var, ne düşünüyor?', 'istihbarat var, ne düşünüyor?'. Buralardaki kurallar nedir? Adalet var, orada ne olacak? Yargı ne olacak? Devlette liyakat ne olacak? Liyakatin önemi nedir, ne olacak? Bütün bunların tamamının bilinmesi, 6 liderin ortak hareket etmesi lazım. Yani cumhurbaşkanı adayının liderleri yok saymaması lazım. Bu konularda üç aşağı beş yukarı mutabakata varmış durumdayız. Gürsel Bey tabii, niye söyledi bilmiyorum. Hangi gerekçeyle söyledi, onu da bilmiyorum. Ama asla doğru bir şey değildir. Yani bakanlık verilebilir... Ya biz kendi aramızda bile konuşmadık. Yani kendi aramızda, 6 lider 'Bakanlıklar ne olacak?' diye kendi aramızda bile konuşmadık. Yani bırakın başka partinin... Zaten başka partiler olmaz arkadaşlar. Olmaz yani. İşin doğasına aykırı. 6 lider orada. Yani bakanlıklar bölüşülecekse bakanlıklar konusunda da yetkin kişileri getirmek zorundayız. Bakın ben 6'lı masada şunu söyledim. 'Merkez Bankası Başkanı... Hem içeride hem dışarıda güven veren, Merkez Bankası kültürünü bilen, bankacılığı bilen, dünya finans piyasalarını iyi bilen, yakından takip eden birini atamazsak, 'Ya bizim partili çok iyi, bunu atayalım; öbür partili çok iyi, bunu atayalım' diye kavga edersek, bu işi burada baştan bitirelim. Devlette kim işi en iyi yapıyorsa onu o göreve getirelim... Önce bu devleti bir ayağa kaldıracağız. Devletin içinde düşündüğünüzden çok daha ciddi bir çürüme var ve bu çürümeyi sonlandırmamız lazım. Hakim 'Anayasa mahkemesi kararını uygulamıyorum' diyor. Ne yapacaksınız? 'Uygulamıyorum' diyor, uygulamayan adamı getirip bakan yapıyorsun, bakan yardımcısı yapıyorsun. Bunlardan arındırmak lazım. Devleti bütün kurumlarıyla beraber yeniden inşa etmek lazım. Gürsel Tekin ile ilgili, daha önce kendisi MYK'da üye idi. MYK üyeliği sona erdi. Dolayısıyla kendisi şu an sıradan bir milletvekili. Kendisine gerekli uyarılar yapıldı."

Yeni bir Ekmeleddin İhsanoğlu vakası olur mu?

Bir vatandaşın 6'lı masanın belirleyeceği adayın yeni bir Ekmeleddin İhsanoğlu vakası olup olmayacağını soran bir vatandaşa Kemal Kılıçdaroğlu önce Ekmeleddin İhsanoğlu'nu anlattı. CHP Lideri Kılıçdaroğlu, "Ekmeleddin Bey'i ne kadar tanırsınız bilmiyorum. Yani tercih yanlıştır doğrudur bu her zaman tartışılabilir. Ama Ekmeleddin Bey'in adına uluslararası, üstelik İtalyanların verdiği bilimsel bir şey vardır. Çok saygın bir insandır Ekmeleddin İhsanoğlu. Türkiye'nin yetiştirdiği değerli bilim insanlarından biridir. Ha Türkiye'de tanınmıyor, doğrudur. Böyle bir isim gösterdik, o da hata olabilir ya da siz hata olarak görebilirsiniz. Ama Ekmeleddin Bey seçilseydi çok farklı bir Türkiye olurdu. Ekmeleddin Bey, Dünya İslam Örgütü'nün genel sekreterliğini yaparken, kadın hakları ile ilgili özel birim oluşturan biridir." diye konuştu.

"Libya'da Türkiye bir tarafı, Mısır diğer tarafı tuttu. Biz kaybettik"

Suriye ve Libya tezkeresi ile ilgili soruya ise Kılıçdaroğlu'nun cevabı şöyle oldu:

"Osmanlının bütün topraklarında bugün ayrı devletler var. Bütün bu devletlerle çok yakın ve samimi ilişki kurmak zorundayız. Bu devletlerin içişlerine müdahale etmemek zorundayız. Orada bir sorun varsa sorunun çözüm adresi biz olmalıyız. Sonunun tarafı değil. Hep öyle baktık biz. Libya'da iki taraf vardı. Biz doğrudan doğruya gittik bir tarafı tuttuk. Diğer tarafı Mısır tuttu. Ne oldu? Biz kaybettik. Halbuki biz Mısır'ın iki tarafını da yan yana getirelim 'Bir araya gelin. Oturun konuşun. Barışın.' demeliydik. Bu yapılmadı ve Libya'da yine kaybeden biz olduk, gördüğünüz gibi. Tablo öyle.

Suriye konusuna gelince; Suriye tezkeresinde yabancı askerlerin Türkiye'ye daveti var. Ben Sayın Bahçeli'ye sordum. Bu hangi yabancı askerleri terörle mücadele için Türkiye'ye davet edeceksiniz? Bizim bir Kuvay-ı Milliye geleneğimiz var. Yabancı askerlerin postallarının bu topraklara değmesini istemiyoruz. Reddeddik bu nedenle. Dedik ki, 'Suriye tezkeresine ret veriyoruz.' Onlar bizi teröre karşı işte 'Siz PKK'ya, IŞİD'e...' O kadar çok terör örgütü oldu ki. Hepsini sıraladılar, 'Siz bunları destekliyorsunuz.' Hayır efendim. Teröre karşıyız ama bu topraklara yabancı askerin postalının gelip bu topraklara değmesini istemeyiz. Bu topraklar bizim topraklarımız. Bu nedenle Suriye tezkeresine bu gerekçeyle ret verdik. Ret verirken de özellikle Bahçeli'ye ben toplantıda 'Terörle mücadele için Türkiye'ye davet edeceğiniz yabancı askerler, hangi devletin askerleri?' dedim. Şu ana kadar cevap alabilmiş değilim. Erdoğan'dan da cevap alabilmiş değilim. Ama ben adım gibi biliyorum. Bunların kim olduğunu, kimleri davet etmek istediklerini. Şunu söyleyeyim: İyi ki CHP var. Çünkü davet edemiyorlar korkularından."

http://ankaramasasi.com/haber/1770709/kilicdaroglu-gursel-tekine-gerekli-uyarilar-yapildi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.