Yaşar Özekenci: "Ete zam kaçınılmaz"

TÜSEDAD Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Özekenci, kurdaki artıştan dolayı eti dışardan almanın ticari açıdan mantıklı olmadığını ve maliyetlerin artmasından kaynaklı ete zam geleceğini belirtti. Özekenci, "Üretici sürekli zarar halinde. Maliyetlerimiz çok yüksek. Fiyatlara yansımasın isteniyorsa, üreticinin kar elde edecek duruma getirilmesi lazım." dedi.
Ecem Çetin
|
12 Eylül 2022, Pazartesi - 16:34
Yaşar Özekenci: "Ete zam kaçınılmaz"

Et ve süt ürünlerine kasım ayı içerisinde yüzde 30-35 civarında zam geleceği iddia edildi. 

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Özekenci, ete zam gelecek tartışmaları sonrası Ankara Masası'na açıklamalarda bulundu. 

"Şu anda güncelde maliyetler 115 TL bandında"

Temel sıkıntının artan maliyetler ve etin maliyetinin altında satılması olduğunu söyleyen Özekenci, "Şu anda güncelde maliyetler 115 TL bandında. ESK'nın alış fiyatı ve genel piyasanın hakim olan fiyatı 94 TL. Hatırı sayılır bir zarar içerisinde üretici." dedi. 

"Maliyetler çok yüksek ve kazanç yok"

Kriz döneminde işletmelerin kapasite düşürmek zorunda kaldığının altını çizen   Özekenci, " Çünkü maliyetler çok yüksek ve kazanç yok. Herkes öz kaynağından kredi kullanarak bu işe devam etmeye çalışıyor. Herkes sürülerini küçülttü. Bu dönemin en büyük şansı, arz hızla düşerken, talebin de hızlı bir şekilde alım gücünden dolayı düşmüş olması. Ancak öyle bir noktaya gelindi ki, hatırı sayılır bir üretici erozyonu var. Hayvan sayıları gittikçe azalıyor. Arzın kısıtlı olduğu yerde fiyatlara artış yönünde yansıyacağını ön görüyoruz." ifadelerini kullandı. 

"İthal geldiğimiz noktada kurdan dolayı mantıklı değil"

Özekenci, "Eskiden ithal et, hayvan, yem ve ham maddesini yurt dışından almak ticaret olarak mantıklıydı. Ama geldiğimiz noktada kurdan dolayı mantıklı değil.  Perakende de dünyanın en ucuz sütünü tüketen ülkeyiz. Bundan daha ucuza getirme imkanınız yok. Ette de durum aynı. Bu şartlar altında üretici kapasitesi belli arzı gittikçe azalan bir ürün. Fiyatların artmaması için piyasaya dışarıdan zarar ederek getirilen ürünle  müdahale edilebilir." şeklinde konuştu.

"Et fiyatları artacak" 

İşi bırakan üretici sayısının gittikçe arttığını ifade eden Özekenci, "Üretim o kadar azaldı ki, geri dönüşü olmayan yere doğru geldik. 2 seneden beri üretici sürekli zarar halinde. Çok büyük üreticiler de dahil üretim yüzde 30 kapasitelere düştü. Küçük işletme ise sektörden çıktı gitti. Bu sebeplerden dolayı et fiyatları artacak. 115 TL'lik bir maliyeti olan ürünü 95 TL'ye satarak sürdürülebilir bir işletme devam edemez. " diye belirtti. 

"Ette bir fiyat düzeltmesi olmak zorunda"

Özekenci daha sonra şu ifadeleri kullandı: 

"Ette bir fiyat düzeltmesi olmak zorunda. Çünkü zararla dönen bir iş var. Sürdürülebilir olmadığından dolayı, ticari işletmeler maliyetlerin üzerine kar elde etmek için işini yapar. En azından oralara varmalı. "

"Tüketici de alım gücü kısıtlı olduğu için negatif yansıyacaktır"

"Tüketici tarafında et fiyatları arttığı zaman tezgahlara yansıyacak. Tüketici de alım gücü kısıtlı olduğu için negatif yansıyacaktır. "

" Ete mecburiyetten bir zam gelecek"

"Ete mecburiyetten bir zam gelecek. Çiftçi istediğinden değil. Geldiğimiz noktada çok büyük zararlar olduğu için işletmeler ya işten çıkıyor, ya küçülüyor. Ama uzun süreli bu zararı kaldırılabilecek bir durum kalmadı. "

"Böyle giderse 1-2 sene içerisinde para ile bile üreticiyi yerine getiremezsiniz"

Maliyetlerin düşürülmesi ile üreticinin kar elde edebilecek duruma getirilmesi gerektiğini belirten Özekenci, "Maliyetlerimiz çok yüksek. Sübvanse edilecekse eğer, fiyatlara yansımasın isteniyorsa, üreticinin kar elde edecek duruma getirilmesi lazım. Bu da maliyetlerin düşürülmesinden yola çıkarak varılabilir. Yapılan her müdahale piyasayı bozuyor. Bozulduğu zamanda, üretici, yatırımcı bu işten uzaklaşıyor. Böyle giderse 1-2 sene içerisinde para ile bile üreticiyi yerine getiremezsiniz." dedi. 

http://ankaramasasi.com/haber/1772392/yasar-ozekenci-ete-zam-kacinilmaz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.