Erhan Aslanoğlu: "Altın tekrar yükselme eğilimde olacak"

Altındaki düşüşün sınırlı olacağını söyleyen Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, "2023'te altın tekrar bir yükselme eğiliminde olacak ve 2 bin dolar seviyelerini görecek." dedi. Kısa vadede yapılan altın yatırımının cazip olmadığını söyleyen Arslanoğlu, yıl sonu enflasyonun ise yüzde 70-75 bandında olabileceğini aktardı.
Ecem Çetin
|
17 Eylül 2022, Cumartesi - 14:24
Erhan Aslanoğlu: "Altın tekrar yükselme eğilimde olacak"

Altın fiyatlarında dalgalanma sürüyor. 

Dün, altının gram fiyatı, 974 lira ile yaklaşık 2 ayın en düşük seviyesine indi.  Aynı dakikalarda çeyrek altın 1.600 liradan ,Cumhuriyet altını da 6.530 liradan   satışa sunuldu.

Bu inişin sebebi ne? Altın fiyatlarının yönü ne olur? Altın alım fırsatı sunuyor mu? sorularının cevabını Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, Ankara Masası'na verdi. 

"Ons geriledi, altın fiyatı düştü"

Altının ons fiyatında yaşanan gerilemenin altın fiyatlarına yansıdığını söyleyen  Aslanoğlu, "Türk Lirası'nın görece yatay seyir ettiği bir ortamda ons fiyatındaki düşüş teknik olarak gram fiyatına, Cumhuriyet altını ve diğer Türk Lirası cinsiyle ifade ettiğimiz altın fiyatlarına yansımış durumda." ifadelerini kullandı. 

"Amerika enflasyonu, FED'in faiz indirme ihtimali altın fiyatlarına yansıdı" 

Erhan Aslanoğlu, Amerika'da enflasyon rakamlarının beklenenin üzerinde gelmesi, FED'in faiz indirme ihtimalinin güçlenmesi altın fiyatlarını aşağı yönde bastırdığını ifade etti. 

"Riskin olduğu bir dünyada da altın her zaman kendine yer bulur"

"Altın fiyatları ons olarak düşünecek olursak, FED'in faiz artırım süreci devam ettiği müddetçe, piyasalar FED nerede duracak? Bunun cevabını aradığı müddetçe stres altında kalmaya devam edecektir. " diyen Aslanoğlu "Dolayısıyla şu anda FED'in faiz artırım sürecinin bitmediğini,  kısa vadede bitmeyeceğini, piyasanın beklentisinde de daha yukarılara gideceğini düşünüyorum. O açıdan önümüzdeki süreçte altındaki baskı devam eder. Dünya büyük sıfırlama dediğimiz  Great Reset ingilizce ifade edilen, sadece ekonomik değil, ekonomik dışında, jeopolitik dengeler olsun, sosyal- kültürel olsun çok büyük bir değişim içinde. Ve bu riskleri de barındırıyor. Dolayısıyla riskin olduğu bir dünyada da altın her zaman kendine yer bulur. " şeklinde konuştu. 

"Altında bir yükselişin başlayacağını düşünüyorum"

Altının 2023 yılında yükselme eğiliminde olacağını aktaran Erhan Aslanoğlu,  "Bu açıdan ben altındaki düşüşün sınırlı olabileceğini, Amerika'daki faiz artırım sürecinin uç noktası netleştikten sonrada bu resesyona girecek dünyada çok büyük olasılıkla risklerin daha da artacağını, bu noktadan sonrada altında bir yükselişin başlayacağını düşünüyorum. Faiz artırımlarının sonu resesyonun içinde olan dünya, risklerinde arttığı bir dünyada muhtemelen gelecek yıl, ilkbahar ayları veya ortalarında olabilir, 2023'te altının tekrar bir yükselme eğiliminde olacağı kanaatindeyim." ifadelerine yer verdi. 

"Altın  tarihsel rekorlarını yenilemeye aday"

Altının 2 bin dolar seviyelerini göreceğini ve üzerinde zorlayacağını söyleyen Erhan Aslanoğlu "Çünkü ciddi majör riskler var dünya ekonomisinde. Dolayısıyla böyle bir ortamda, tarihsel rekorlarını yenilemeye aday. 2.300 dolar en uç noktada duran bir seviye gibi şu anda uzak oraya ama altında hareketler çok hızlı oluyor. Bu noktaları da zorlayabilir önümüzdeki yıl içerisinde ya da 1-2 yıl içerisinde. " açıklamasında bulundu.

"Altın yatırımı kısa vadede cazip değil"

Aslanoğlu, FED, Amerika'da faiz artırım süreci ve dünya ekonomisinde faiz artırım süreci devam ederken altın yatırımının kısa vadede cazip olmayacağını belirtti.  Arslanoğlu, "Uzun vadeli bakan yatırımcı için olabilir. Ama kısa vadede daha da aşağı gitme ihtimali olduğu için dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum." dedi.

"Önümüzdeki aylarda tekrar yukarı dönebilir diye de düşünüyorum"

Merkez Bankası'nın yıl sonu için yaptığı enflasyon tahminini değerlendiren  Erhan Aslanoğlu şunları söyledi:

"Petrol, enerji fiyatlarındaki düşüşün tahminlere bir yansıması gibi görünüyor ama, özellikle doğalgaz, elektrik başta olmak üzere, gıda tarafında stresin devam ettiğini ve edeceğini düşünüyorum. O yüzden benim tahminim 70-75 bandı. O açıdan sonuç iyimser geliyor ama genel olarak öyle görünüyor ki enerji fiyatlarındaki gerileme  ve kurların yatay seyir etmeye devam etmesi o tahminleri aşağı çekmiş görünüyor. Ama o tahminlerde sık sık değişebiliyor. O yüzden önümüzdeki aylarda tekrar yukarı dönebilir diye de düşünüyorum."

http://ankaramasasi.com/haber/1785857/erhan-aslanoglu-altin-tekrar-yukselme-egilimde-olacak
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.