Hüseyin Çankaya: Mamak'ta inşaat maliyetlerindeki artış nedeniyle gecikme yaşıyoruz

ABB Özel Projeler ve Dönüşüm Daire Başkanı Hüseyin Çankaya, Mamak'ta başlatılan kentsel dönüşüm projesinde ekonomik nedenlerden dolayı gecikme yaşandığını söyledi. Bölgede çalışmaların hızla sürdüğü aktaran Çankaya, 800 konutun daha yılbaşı veya ilkbahar gibi hak sahiplerine teslim edileceğin aktardı.
Ankara Masası
|
19 Eylül 2022, Pazartesi - 16:27
Hüseyin Çankaya: Mamak'ta inşaat maliyetlerindeki artış nedeniyle gecikme yaşıyoruz

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Özel Projeler ve Dönüşüm Daire Başkanı Hüseyin Çankaya, Ankara Masası Genel Yayın Yönetmeni Fatih Atik'in konuğu oldu. 

Ankara'da devam eden kentsel dönüşüm hakkında bilgi veren Çankaya, tartışmalara konu olan Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi'ndeki son durum hakkında konuştu.

"Konutların ne zaman bitirileceğine dair bilgi yok"

2008 yılında belediye kentsel dönüşüm kararı aldıktan sonra 2019 yılına kadar 11 yılda, 14 mahallede yaklaşık 14 bine yakın vatandaşla  sözleşme imzalandığını aktaran Çankaya, tapu ve tahsis belgesi olan vatandaşlara metre kare kapsamında bir daire sözü verildiğini aktardı.

Çankaya, vatandaşla yapılan sözleşmede konutların ne zaman bitirileceğine dair herhangi bir bilgi olmamasına dikkat çekerken "Kaç konut , nerede, ne zaman, önce nereyi yıkacaksınız bilgisi yok. Bunları hiçbiri planlanmamış. Belediye biz kentsel dönüşüm yapıyoruz, sizi apartman dairesi yapacağız demiş. Vatandaş belediyeye güvenmiş." diye konuştu. 

Mamak'taki kentsel dönüşüme ilişkin yapılan bir başka yanlış ise kira yardımının hemen başlatılması olduğunu aktaran Çankaya "Bugüne kadar Mamak’ta ödenen kira 280 milyon lira, tüm kentsel dönüşüm alanlarında ödenen kira 159 milyon dolar. Bu büyük bir israf." dedi. 

Hüseyin Çankaya, ev kiralarındaki artışın ardından kira yardımının 1.150 liraya çıkarıldığını söyledi.

Mamak'ta 2019 yılına kadar 4 bin 535 konutun bitirilip teslim edildiğini aktaran Çankaya, belediyenin 9 bin konut daha yaparak hak sahiplerine teslim edeceğini bildirdi.

"800 konut teslim edilecek"

Bölgede çalışmaların hızla devam edildiğini aktaran Çankaya, 2021 yılında 4 bin 500 konutu teslim etmeyi planlamalarına rağmen pandeminin ardından inşaat maliyetlerinin 3 katına çıkmasıyla çalışmaların geciktirdiğini aktardı.

Bazı müteahhitlerin de Cumhurbaşkanlığı tarafından çıkarılan kararnameye dayanarak iş bıraktığını açıklayan Çankaya "Eğer ekonomik krize yakalanmamış olsaydık, 4 bin 500 konutu 2023'te teslim edecektik. 4 bin konutun da tasarımları, projeleri, ihaleleri devam ediyordu. 2024 yılında dönem bittiğinde 9 bin konut ya tamamlanmış ya da inşaatı devam etmiş olacaktı." şeklinde konuştu.

Konut fiyatlarının katlandığının altını çizen Çankaya, 400 bin liralık dairenin fiyatının şu an 1 milyona ulaştığını vurguladı.

Hüseyin Çankaya, Mamaklılara bir müjde verirken, yılbaşında veya ilkbaharda 800 dairenin daha teslim edileceğini söyledi. 

Vatandaşı mağdur etmemek için bitirilen evlerin bir yandan teslim edileceğini açıklayan Çankaya, "2024 yılında bu konutların tamamı teslim edilmese dahil, bir inşaat sürecinin başladığını devam ettiğini, belli aşamada olduğu vatandaşlarımız görecek" dedi.

TOKİ'ye çağrı

TOKİ yetkililerine de çağrıda bulunan Çankaya, sosyal konut projesine yönelik yüzde 40 sübvanse uygulamasının Mamak'ta da yapılması ve inşaatın tamamlanması halinde istenen peşinatı, daha yüksek şekilde ödemeye hazır olduklarını ifade etti.

http://ankaramasasi.com/haber/1788977/huseyin-cankaya-mamakta-insaat-maliyetlerindeki-artis-nedeniyle-gecikme-yasiyoruz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.