Ankara edebiyatla buluşuyor

Ankara Edebiyat Festivali başladı.
Ersin Küçükbarak
|
21 Eylül 2022, Çarşamba - 16:26
Ankara edebiyatla buluşuyor

Ankara’nın ilk edebiyat festivali Mamak’ta başladı.

Açılışta, Ankara havaları ve Seymen gösterisi yapıldı.

Türkiye Yazarlar Birliği sinevizyon gösterisinin ardından açılış konuşmaları gerçekleştirildi.

Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Ankara Edebiyat Festivali’nin başlamasını ‘tarihi bir an’ olarak niteledi.

“İçinde şiir var, folklor var, şehir edebiyatı gençlik edebiyatı yazar okur buluşması var buna edebiyat ziyafeti demek lazım” diyen Arıcan, insanların ruhen, zihnen ve fikren daha fazla doyurulması gerektiğinin altını çizdi.

Prof. Dr. Arıcan, festivalin sürdürülebilirliği için sağlam temeller üzerine inşa etmenin önemine de işaret ederek şöyle devam etti:

“Türkiye’nin ikinci yüzyılını, kültürle, fikirle, sanatla daha fazla yoğuracak”

“ Bu çağda, küreselleşen bir dünyada, kültürlerin birbirine girdiği, kültürlerin neredeyse yok olmaya maruz kaldığı, güçlü kültürlerin ancak ayakta kalabildiği bir dönemde, biz kendi öz benliğimizi, edebiyatla, kültürle, fikirle, sanatla ancak tahkim edebiliriz. Ayakta tutabiliriz, hayat verebiliriz. O yüzden Ankara Edebiyat Festivali’nin gerçekten Türkiye’de siyasetin, bürokrasinin kalbi olan başkentimizde icra ediliyor olması çok anlamlı diye düşünüyorum. Japon felsefeci Kojin Karatani, İzonomi ve Felsefe adlı eserinde, Anadolu’yu dünya haritasına baktığında, dünyanın rahmine benzetir. Dünya bir anadır, Anadolu’da şöyle bir gözümüzün önüne getirelim, ana rahmine benzetir. Yani der ki, tüm fikirler, kültürler ve insanlığın fikriyatı Anadolu’dan doğmuştur. Japonlar, Anadolu’ya çok önem verirler. Buradan, öte dünyaya geçildiğini düşünürler. Dolayısıyla, dünyanın aslında kalbi Anadolu, Anadolu’nun kalbi Ankara ve Ankara’nın kalbi bugün şu saatte Mamak’ta, Muallim Mektebi’nde atmaktadır. Gerçekten buradan artık ülkemizin yüzüncü yılını tamamladığı, ikinci yüzyıla evrileceğimiz bir arifede, inşallah diyoruz ki; Türkiye’nin ikinci yüzyılını, kültürle, fikirle, sanatla daha fazla yoğuracak ve bunun Ankara’dan neşet edeceği bir temel atılmış olur.”

ASBÜ Rektörü Prof Dr. Musa Kazım Arıcan, geleneğimizde tüm devlet adamları nınaynı zamanda edip, sanatçı ve kültür insanı olduğunun altını çizdi.

Ankara’nın en önemli valilerinden Abidinpaşa’nın aynı zamanda çok önemli bir edip olduğunu hatırlatan Arıcan, Kadı Burhanettin’in Türkçe ilk divanı yazan şairimiz olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Arıcan, “Ankara edebiyatın da başkentidir. İstiklal Marşımızın yazıldığı, Mehmet Akif Ersoy’un milli mücadelenin manevi cephesine öncülük ettiği mekan olmakla beraber aynı zamanda milli şairimizin İstiklal Marşımızı yazdığı şehirdir ve hemen yanı başımızdır. Edebiyatımızın mimarı, edebiyatımızın da başkumandanı diyebileceğimiz Mehmet Akif Ersoy’un edebiyatının en önemli şaheseri İstiklal Marşı’nın aslında yazıldığı yerdir.” İfadelerini kullandı.

Ankara’nın edebiyata ilişkin çok boyutları olduğunu anlatan Arıcan, “ Ahmet Hamdi Tanpınar’ı anmadan geçemeyeceğiz. Yahya Kemal için İstanbul neyse Ahmet Hamdi Tanpınar için Ankara O’dur.” dedi.

Rektör Prof.Dr Musa Kazım Arıcan, edebiyatın çok güçlü yayınlarının Ankara’dan yapılmakta olduğunu sözlerine ekledi.

Mamak Belediye Başkanı Murat Köse de, güzel bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi

Mamak’ın daha güzel ve daha yaşanabilir bir ilçe olması için çalıştıklarını belirten Köse, belediyeciliğin rutin faaliyetleri dışında sanat, kültür, bilim, spor gibi sosyal hizmetlerin de en az alt yapı çalışmaları kadar önemli olduğunu kaydetti.

Kütüphanelerin, gençlik, aile ve bilim merkezlerinin sayısını artırdıklarını anlatan Köse, 1924 yılında kurulan Cumhuriyet’in ilk eserlerinden biri olan Musiki Muallim Mektebinde çok değerli bir festivali başlattıklarını dile getirdi.

“Ankara kültürün ve edebiyatın da merkezidir”

Köse şunları söyledi:

“Mamak Belediyesi olarak, farklı temalarda, pek çok festivalde organizasyon gerçekleştiriyoruz. Bu organizasyonlardan aslında en ayırt edici olanı, şu anda gerçekleştirmekte olduğumuz Ankara Edebiyat Festivali. Kültür alanında yapacağımız çalışmalar noktasında, böyle güzel bir festivale ev sahipliği yapmaktan dolayı da mutluluklar duyduğumu bir kez daha ifade etmek isterim. Tabii Ankara, biraz önce çok kıymetli Türkiye Yazarlar Birliği başkanımız ifade etti, aslında kültürün ve edebiyatın da merkezidir. Abidin Paşa’dan bahsetti, çok önemli gerçekten büyük bir aslında musiki hayranı, edebiyatçı aynı zamanda. Tabii onunla beraber Ankara’da, özellikle Ankara Sezai Karakoç’un şehridir aynı zamanda. Cahit Zarifoğlu’nun şehridir. İstiklal şairimiz, Mehmet Akif Ersoy’un şehridir. Akif İnan’ın şehridir. Ve yakın zamanda ahirete irtihal eden Rasim Özdenören gibi pek çok şairimizin, yazarımızın şehridir Ankara. Bu isimler öncülüğünde, Diriliş, Mavera gibi pek çok dergiye, pek çok yayına, pek çok edebiyat dergisine ev sahipliği yapmıştır. Hala da biraz önce yine başkanımız söyledi, Hece Dergisi gibi birçok dergiye de hala ev sahipliği yapmaktadır. Hacı Bayram Veli’nin hoşgörü ve tevazuyla yüklü öğretilerini aktardığı dizeler, Milli Mücadelenin sonunda kavuşulan zaferin, bir olmanın, var olmanın dile getirildiği dizeler ve bunların yer aldığı İstiklal Marşımız yine kadim şehrimizde yazılmıştır. Biz de Ankara’da var olan ancak ilgi duyan kişilerin bildiği bu edebiyat iklimini daha çok insanımıza ulaştırmak ve bu çerçevede böyle güzel bir organizasyon yapmak istedik. Beş gün boyunca burada söyleşiler, dinletiler, okur-yazar buluşmaları, konserler ve paneller gerçekleştirilecek. İnşallah Ankara’nın edebiyat açısından daha da zenginleşmesine katkı verileceğini düşünüyorum, buradaki çalışmalarla beraber. Bu güzel edebiyat iklimini bundan sonraki yıllarda da inşallah hep birlikte Rabbim yaşatmayı nasip etsin diyorum.

Ankara Edebiyat Festivali’nin ilk gününde “Ankara Edebiyatı ve Ankara’da edebiyat” konulu panel yapıldı.

Prof. Dr. Kazım Arıcan'ın yönettiği panele Ali Kılcı, Prof. Dr. Mehmet Can Doğan, Dr. Necati Tolga, Dr. Necmettin Turinay ve Dr. Turgay Anar katıldı.

“Gençlik ve Edebiyat” konulu panelde ise Yönetici Doç.Dr. Enis Kala, Ali Ural, Prof. Dr. Münire Kevser Baş, Pof. Dr. Turan Karataş yer aldı.

http://ankaramasasi.com/haber/1793655/ankara-edebiyatla-bulusuyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.