TYB Şeref Başkanı Mehmet Doğan: Edebiyatla ilmin bağını yeniden kurmamız lazım

Akademisyenlere ve YÖK’e çağrıda bulunan Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu ve Şeref Başkanı Mehmet Doğan "Edebiyatla ilmin bağını yeniden kurmamız lazım. Edebiyatçılarımız ilim adamlarıyla ilgilenmeli ama ilim adamları edebiyatçılarımızla daha fazla hemhal olmalı." dedi.
Ankara Masası
|
22 Eylül 2022, Perşembe - 12:42
TYB Şeref Başkanı Mehmet Doğan: Edebiyatla ilmin bağını yeniden kurmamız lazım

Mamak Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) işbirliği ile düzenlenen Ankara'nın ilk Edebiyat Festivali ikinci gününde de devam ediyor. 

Mamak Belediyesinin  Musiki Muallim Mektebi'nde gerçekleştirilen festivalde  yazar ve şairler  25 Eylül'e kadar edebiyatseverlerle buluşacak.

Festival alanından  yapan Ankara Masası'nın konuğu  Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu ve Şeref Başkanı Mehmet Doğan oldu.

Ankara'nın Türk edebiyatındaki yerine ilişkin konuşan Doğan "Ankara’nın çok zengin tarihi ve kültürü var. Bu kadar zengin kültürü olan bir şehrin edebiyatı da çok zengindir. Ankara geçmiş yıllarda çok şair yetiştirmiştir. Ankara’da başkent olmasından sonra, hem nüfus olarak, hem Türkiye’nin idari merkezi olmasından dolayı çok sayıda eğitim kurumu ortaya çıktı. Dolayısıyla Ankara şairleri yazarları kendisine çekti. Bugün diyebiliriz ki, Ankara’da yaşamış, Ankara’da eser vermiş, şairlerin bir listesini yapalım, bu liste öyle kolay kolay hazırlanacak bir liste olmaz. Yüzlerce binlerce isim var." diye konuştu.  

"Dil kullanımda yanlışlar var"

"Gerçek bir kültür hareketi, ilimle edebiyatın ortak çalışmasıyla mümkün olabilir. Türkiye’de kültür ile edebiyatın, ilimle edebiyatın bağı kesilmiştir. Üniversiteler ilme ruhu veren, hayayat katan edebiyatı adeta dışlamışlardır." sözleri hatırlatılan Doğan, "Rektörlere, dekanlara, Yükseköğretim Kurumu'na (YÖK) bir çağrınız olur mu?" sorusuna şu yanıtı verdi;

Dil edebiyatçıların değildir. Edebiyatçılar dili en güzel şekilde kullanırlar, en kudretli seviyesine ulaştırırlar ama aynı zamanda dil bilgiye aktaran, ilmi aktaran niteliktedir. Edebiyatla ilim dili arasında fark açılırsa, ilim adamları edebi eserlerden fazla haberdar değilse, edebiyat dilinin çok üzerine düşmemişlerse,  o zaman ilim kuru ifadeden ibaret olur. Bugün bir çok ilim adamlarının eserlerini okuduğumuz zaman onları birinci ikinci sayfadan sonra okuma şevkini kaybediyoruz. Çünkü dil çok kuru,  dilin zenginliklerine sahip değiller. Dil kullanımda yanlışlar var. Hatta bu yanlışlar gittikçe de artıyor. Genç akademisyenlere doğru indikçe, dil yanlışlarının , ifade yanlışlarının artmaya başladığını görüyoruz. Edebiyatla ilmin bağını yeniden kurmamız lazım. Edebiyatçılarımız ilim adamlarıyla ilgilenmeli ama ilim adamları edebiyatçılarımızla daha fazla hemhal olmalı.

Doğan, Türk edebiyatının tanıtımında bir sıkıntı olmadığını, geniş kitlelere mal olmada sorun yaşadıklarını aktardı.

http://ankaramasasi.com/haber/1795741/tyb-seref-baskani-mehmet-dogan-edebiyatla-ilmin-bagini-yeniden-kurmamiz-lazim
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.