Fatih Öztek: “Kurun nereye gideceğini şuan kimsenin tahmin etmesi mümkün değil"

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Dr. Fatih Öztek, dolar kurunun üzerinde hükümetin kontrolü olmadığını belirterek, “Nereye gidebileceğini öngörebilmek mümkün değil. Her yere gidebilir” dedi.
Ersin Küçükbarak
|
23 Eylül 2022, Cuma - 14:38
Fatih Öztek: “Kurun nereye gideceğini şuan kimsenin tahmin etmesi mümkün değil"

Dr. Fatih Öztek Ankara Masası Gündem programı yayınında Genel Yayın Yönetmeni Fatih Atik’in konuğu oldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin açıkladığı Yeni Ekonomi Modeli içinde kur ile ilgili herhangi bir politika bulunmadığına işaret eden Öztek, “Kurun nereye gideceğini şuan kimsenin tahmin etmesi mümkün değil.Neden?Çünkü zaten Sayın Hazine ve Maliye Bakanı Nebati’nin ifade ettiği açıkladığı defaten sunumlarla anlatılan yeni Türkiye Ekonomi Modelinin içerisinde kur ile alakalı herhangi bir politika yok.Hatta malumunuz televizyonlarda tartışmalar oldu dolarla mı maaş alıyorsunuz gibisinden bizim dolarla ne işimiz var ki biz dolara bakmıyoruz artık oraya yüzümüzü çevirdik.” şeklinde konuştu.

Öztek, faizlerin indirilmesinin kurun yükselmesine sebep olduğunun altını da çizdi.

“Yani bizim eğer Türkiye Cumhuriyeti olarak hem kamunun hem özel sektörün yabancı para cinsinden borcu olmasa, yabancı mallara ödemek zorunda olduğumuz döviz miktarı aldığımızdan az olsa da artımız olsa burada bizim yabancı para döviz girişine sıcak para denen girişe ihtiyacımız kalmayacak. Eğer sizin dövize sıcak para girişine ihtiyacınız yoksa faizleri de yüksek tutmanıza gerek kalmıyor” diyen Öztek, oysa 2023 yılının 1 Temmuz’una kadar Türkiye’nin bulması gereken rakamın tam 280 milyar dolar olduğuna dikkati çekti.

Fatih Öztek, bu rakamın, alınan borçlarınana para ve faiz ödemesi, Merkez Bankasının yapmış olduğu swaplardan doğan yükümlülüklerden geri ödemek zorunda olduğu rakamlar ve cari açıktan kaynaklanan farktan oluştuğunu söyledi.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Öztek şöyle devam etti:

“Merkez Bankasının  1 ay içerisinde 25 milyar dolar çevirmesi gerekiyor”

 “ 1 ay içerisinde 25 milyar dolar çevirmesi gerekiyor Merkez Bankasının. 1 ay içerisinde 25 milyar dolar. Dolayısıyla Türkiye’nin sermaye çekmeye ihtiyacı var şu anki konjonktürde. Bu sermayeyi de düşük faiz uygulamasıyla çekme şansınız yok tam tersine sermaye çıkışı yaşama riski var.”

“Kurun nereye gideceği, nerede duracağı  bizim kontrolümüzde değil”

“ Ve bu beraberinde az önce ifade ettiğimiz kur kontrolsüz hale geliyor. Kurun nereye gideceği, nerede duracağı  bizim kontrolümüzde değil. Tamamen yabancı yatırımcının tercihiyle. Sizin sorunuzla yol açayım. 18,40 oldu bak döndü. Tekrar 19’a,20’ye, 25’e , 60’a…”

Fatih Öztek, herhangi bir politika olmadığı için dolar kuruna ilişkin tahmin yapmanın mümkün olmadığını vurguladı.

“20’de olabilir,30’da olabilir mi yani?” şeklindeki soru üzerine Öztek şunları söyledi:

“Kur tamamen kontrolsüz, her yere gidebilir”

“Tamamen kontrolsüz. Yani şöyle düşünelim teorik olarak düşünecek olursak kimsenin spekülasyon yapmadığı –yani manipülasyondan bahsetmiyoruz, normalde yasak olan manipülasyondur- spekülasyon normalde meşru bir kar kapısı olarak kabul ediliyor. Bunu zaten Türkiye’de biz de kabul ediyoruz. Şimdi spekülasyonun olmadığı tamamen Türkiye’nin ihtiyacı olan geri ödemek zorunda olduğu dolar ve ülkeler arasındaki enflasyon farkından bir hesaplama yaparak doların olması gereken yeri üç aşağı 5 yukarı kestirebilirsiniz. Yani şunu söylemek istiyorum yüzde 80 bir enflasyon var bizde. Zengin ülkelerin ortalamasını da kabaca yüzde 9 olarak düşünürsek bu aradaki fark kadar yıllık bir döviz artışı zaten olacak. Bu bir düzeltme. Bunu durdurma şansınız yok . Bu şöyle: 18’den sonra mı, 10’dan sonra mı yapılacaktı, 7’de mi yapılacaktı? Yani geçmişten gelen bir düzeltmeden bahsediyorum. Dolayısıyla biz 10 üzerinden düşünürsek zaten 17 TL sırf buradan geliyor. 1 yıllık enflasyon farkından. Bunun üzerine sizin ödemek zorunda olduğunuz geri ödemesi olan 280 milyar dolar var. Bunu yabancı yatırımcı da biliyor. Bu ödeme takvimi herkesin malumu, açık olarak herkese erişimde. Dolayısıyla sizin ödeme gününüz geldiğinde bunun nereye gidebileceğini öngörebilmek mümkün değil. Her yere gidebilir”

http://ankaramasasi.com/haber/1797420/fatih-oztek-kurun-nereye-gidecegini-suan-kimsenin-tahmin-etmesi-mumkun-degil
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.