Nebati, "​Yeni Ekonomi Modeli'yle bir üst seviyeye ulaşacağız"

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Ekonomik Dönüşüm ve Yeni Paradigmalar Zirvesi’nde yaptığı konuşmada Türkiye modelinin örnek olacağını söyledi.
Onur Çetinkaya
|
29 Eylül 2022, Perşembe - 11:33
Nebati, "​Yeni Ekonomi Modeli'yle bir üst seviyeye ulaşacağız"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Ekonomik Dönüşüm ve Yeni Paradigmalar Zirvesi’nde konuştu.

"Yeni Ekonomi Modeli'yle bir üst seviyeye ulaşacağız"

Bakan Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli'ni anlatırken "Bu yaklaşımın temel amacı sürdürülebilir büyüme politikasına girmeyi sağlamak, konjonktürel sıkıntıları bertaraf etmek, uzun vadede orta gelir tuzağını aşmaktır. Kısa sürede üst seviyeye ulaşacağız. Modelin en önemli sac ayağı ise TL'ye olan güvenin artırılmasıdır. Modelin başarısı için maliye politikasının tek başına yeterli olmayacağı açıktır" dedi.

"En önemli sorun enflasyon"

Dünyada en önemli sorunun enflasyon olduğuna vurgu yapan Nebati, "Enerji ve diğer emtia fiyatlarındaki hızlı yükselişler, lojistik maliyetlerindeki artışlar, gıda fiyatlarındaki yükselişler gibi dışsal faktörler Türkiye'de de enflasyonunn temel nedenleri durumundadır. Döviz kurundaki artış ve atalet de enflasyon üzerinde etkili oldu. Eğer yeni modeli uygulamaya almasaydık bugün enflasyonla birlikte durgunluk ve birçok sorunla yüz yüze kalacaktık. Enflasyon sorunu büyük ölçüde arz ve maliyet kaynaklıdır. " ifadelerini kullandı.

"Türkiye modeli örnek olacak"

Tüm ülkelere uygulanacak genel geçer politika seti söz konusu olamaz diye konuşan Bakan Nureddin Nebati, "Türkiye birilerinin dayattığı anlayışla hareket etmek zorunda değildir. Ortaya koyduğumuz iddialar Türkiye gerçekliğiyle örtüşüyor. Türkiye modeli örnek olacak. Yerli üretimi ön plana çıkarak stratejik sektörleri desteklemek ve ihracatı artırarak orta gelir tuzağını aşmayı hedefliyoruz. Bu bizim önceliklerimizden bir tanesi. Bu adımı atma kararlılığımız ülkemizin stratejik ihtiyaçları doğrultusundadır. " açıklamasını yaptı.

"Bakanlık bünyesinde akademi kuruyoruz"

Bakanlığımız bünyesinde Hazine ve Maliye Akademisi Başkanlığı'nın kurulacağını  belirten  Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati," Bir yandan bilgi üretimi yapılırken, üniversite ve STK'larla gerçekleşcek projelerle bilgi ve deneyim paylaşımına imkan sağlayacağız." şeklinde konuştu.

http://ankaramasasi.com/haber/1807248/nebati-yeni-ekonomi-modeliyle-bir-ust-seviyeye-ulasacagiz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.