Otomobillerde ÖTV hazırlığı

Özel Tüketim Vergisi indirimine yönelik araştırmalar sürmeye devam ediyor. 2. el ve sıfır araç piyasasında meydana gelen durağanlığın ardından vatandaşlar otomobillerde ÖTV indirimi beklemeye başladı. Artan araç fiyatlarıyla birlikte 2. el otomobil satışlarında da alım-satım azaldı. Peki, ÖTV indirimi gelir mi? Otomobillerde ÖTV indirimi ne zaman gelecek?
Onur Çetinkaya
|
12 Ekim 2022, Çarşamba - 11:45
Otomobillerde ÖTV hazırlığı

Sıfır kilometre otomobil fiyatları her geçen gün artmaya devam ederken, rakam yıl başından bu yana yüzde 50’nin üzerine çıktı. Araba fiyatları yükselirken vergisiz fiyatı 200 bin TL'yi aşan tüm otomobiller yüzde 80 ÖTV dilimine girdi. 

Türkiye'de satılan neredeyse tüm otomobillerin yüzde 80 ve daha yüksek ÖTV ile fiyatlanır hale gelmesi ise tüketicinin nezdinde haklı olarak bir ÖTV güncellemesi beklentisi yarattı. Bununla birlikte Ekim ayı birlikte markalar modellerine ortalama yüzde 3 ile 5 arasında değişen zamları yansıtmış durumda.

İlk otomobile sıfır ÖTV şu an yok 

İlk otomobilini alanlara 5 yıl satmama koşulu ile ÖTV'siz araç satılacağı yönünde sosyal medyada ortaya atılan kampanya ile ilgili kamu tarafında bir çalışma yapılmazken artan kur ve yurt dışı fiyatları nedeniyle matrah ayarlaması gündeme alındı.

ÖTV'ye baz teşkil eden matrah artırılarak başta yerli üretim otomobiller olmak üzere 8-9 modelin daha düşük vergi oranlarından faydalanması sağlanacağı belirtildi. Yeni matrahların belli olmadığı, bazı modellerin ÖTV'sinin yüzde 50'ye kadar inebileceği ancak birçok araçta oranın yüzde 60-70 seviyesini düşürülebileceği ileri sürüldü.

ÖTV oranı düşecek olan muhtemel modeller ise, Fiat Egea, Fiat Egea Cross, Hyundai i20, Hyundai Bayon, Toyota Corolla sedan, Renault Clio, Renault Taliant, Dacia Sandero, Dacia Sandero Stepway, Dacia Duster, Citroen C-Elysee, Peugeot 208, Citroen C3, Opel Astra, VW Polo, Kia Picanto, Kia Rio olarak açıklandı.

Otomobil fiyatlarına yüzde 20 zam bekleniyor

Öte yandan Avrupa'daki enerji krizinin yıl sonuna kadar araç fiyatlarında yüzde 20 kadar artış yaşanabileceği belirtildi. 

http://ankaramasasi.com/haber/1830477/otomobillerde-otv-hazirligi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.