Tahran Başsavcısından 1000 kişiye sabotaj suçlaması

Tahran'da "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alınan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin hayatını kaybetmesi üzerine başlayan protestolarda 284 kişi öldürülürken Tahran Başsavcısı, rejim karşıtı gösterilerle bağlantılı olduğu gerekçesiyle 1000 kişiye 'sabotaj' suçlaması yöneltildiğini duyurdu.
Ersin Küçükbarak
|
01 Kasım 2022, Salı - 10:27
Tahran Başsavcısından 1000 kişiye sabotaj suçlaması

İran’ın başkenti Tahran'da 13 Eylül'de “kıyafet kurallarına uymadığı” gerekçesiyle ‘ahlak polisi’ tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ardından başlayan protestolar 7 haftadır devam ediyor.

Tahran Başsavcısı, hükümet karşıtı gösterilerle bağlantılı olarak 1000 dolayında kişiye suçlama yöneltildiğini açıkladı.

Sabotaj suçlaması

Aralarında güvenlik güçlerini öldürmek ve kundakçılığın da bulunduğu “Sabotaj eylemleriyle” suçlanan zanlıların bu hafta başlayacak kitlesel duruşmalarda yargılanacağı belirtildi.

Yetkililer, ülke genelinde kaç kişinin tutuklandığını açıklamadı, ancak insan hakları savunucuları toplam tutuklu sayısının 14 bin olduğunu söylüyor.

Eylemlerde 45'i çocuk 284 kişi öldürüldü

İran İhsan Hakları Eylemcileri Kurumu (HRANA) aralarında 45 çocuğun da bulunduğu 284 kişinin eylemlerde öldürüldüğünü açıkladı. Olaylarda 35 de güvenlik personelinin öldüğü belirtildi.

Yetkililer, eylemleri İran’ın dış düşmanlarının teşvik ettiği “isyan” diye tanımlıyor ve katılanları ağır bir şekilde cezalandırmakla tehdit ediyor.

İran yargı kurumunun başı Gülamhüseyin Muhsini Ejei, yargıçların son günlerdeki isyan vakalarıyla “doğruluk ve hızla” başa çıkacağını söyledi.

Ejei “Rejime meydan okuyup, yıkmak isteyenler yabancılara bağımlı ve yasal standartlarda göre cezalandırılacaklar” dedi.

Devrim Mahkemesi’nde beş kişi ölüm suçlamasıyla yargılanmaya başlandı

Resmi Irna ajansı, Cumartesi günü Tahran’daki bir Devrim Mahkemesi’nde beş kişinin ölüm suçlamasıyla yargılanmaya başlandığını duyurdu.

Devrim Muhafızları Komutanı General Hüseyin Selami de halka protestolara son verme çağrısında bulundu.

Selami Cumartesi günkü açıklamasında “Bugün isyanın son günü. Artık sokaklara çıkmayın” demişti.

Ertesi gün ise öğrenciler, onlarca üniversitedeki eylem videolarını paylaşmıştı .

http://ankaramasasi.com/haber/1891620/tahran-bassavcisindan-1000-kisiye-sabotaj-suclamasi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.