Bertan Coşar: "Biz aranjörler, eserleri çok sesli müziğe uyarlıyoruz"

Şarkıların yapısını değiştirip daha bir uyumla insanlarla buluşturan aranjör Bertan Coşar, Ankara Masası'na konuştu.
Ecem Çetin
|
02 Kasım 2022, Çarşamba - 11:24
Bertan Coşar: "Biz aranjörler, eserleri çok sesli müziğe uyarlıyoruz"

Hepimizin bildiği bir söz vardır 'Müzik ruhun gıdasıdır'.... Peki, müziği müzik yapan nedir? 

Şarkıyı söyleyen her zaman ön plana çıksa da, arka planda olan gizli kahramanlarda vardır. 

Bu kahramanlardan biri de hiç şüphesiz aranjörlerdir... 

Sizleri, çocukluğundan beri kendini müziğe adayan, aranjör,  söz yazarı ve besteci Bertan Coşar ile tanıştırmak istiyorum. 

Coşar'la aranjörlüğü, müziği ve daha pek çok konuyu konuştuk.

İşte o keyifli röportaj; 

Müziği seslendiren insanlar ön planda olsa da en sevdiğimiz şarkıların arkasındaki gizli kahramanlar bence aranjörler. Dolayısıyla siz de o kahramanlardan birisiniz. Peki bu meslek; şarkı sözlerine, filmlere hatta reklamlara hayat vermek nasıl bir duygu?

"Şarkıların yapısını geliştirip daha iyi bir duyumla insanlarla buluşmasını sağlıyoruz "

Biz aranjörler belirli duygu ve düşüncelerle oluşturulmuş eserleri çok sesli müziğe uyarlayarak; notasyon ,armoni, orkestrasyon, aranje ve diğer teknik konularla birleştirerek şarkıların yapısını geliştirip daha iyi bir duyumla insanlarla buluşmasını sağlıyoruz. Aynı  şekilde bir aşçının gerekli malzemelerle bir yemeği en lezzetli hale getirmesi gibi. Başkası tarafından yazılan bir müziğin bir aranjör tarafından geliştirilip sonuçlandırılması ve birçok kitlelere ulaştırılıp beğenilmesi mutluluk verici bir olay.

Müzik pek çoğumuz için hayatın olmazsa olmazı. Bildiğim kadarıyla sizin müzikle olan yolculuğunuz çocuk yaşlarda piyano eğitimi ile başlamış, orta ve lise öğreniminizi İTÜ Devlet Konservatuarı Çalgı Eğitim Bölümünde sürdürmüş, lisans eğitimini yine aynı üniversitenin Kompozisyon bölümünde tamamlamışsınız. Dr. Nail Yavuzoğlu, Prof. Dr. Selahattin İçli, Prof. Dr. Mutlu Torun, Yavuz Özüstün, Prof. Dr. Emin Sabitova, Faris Akarsu ve Oğuzhan Balcı gibi önemli isimlerden de  ileri müzik eğitimi alarak yüksek lisans eğitiminizi İÜ Devlet konservatuarında yapmışsınız. Yani müzik, hayatınızın her anında var. Müziği bu kadar sevme nedeninizi ve belki de hayatınızın merkezine almış olmanızı nasıl anlatırsınız?

"Müzik hayatımın merkezinde"

Müziğe ilkokul çağlarında başlamış biri olarak hayatımdaki en önemli nokta kendi de söz yazarı olan babam Nazım Coşar’ın benim yeteneğimi keşfetmesi olmuştur. Sonrasında konservatuar süreci başladığında müziğin eğitim yönüyle geliştirilebildiğini ve içinde bulunduğum müzik camiasındaki değerli hocalarımın üzerimdeki artı etkisi hayatımda her zaman beni bu meslekle iç içe olacağımı hissettirdi. Çocuk yaşlarda başlayan eğitim hayatım bu uzun süreçte müziği hem daha çok sevdirdi ve bunu profesyonel meslek haline getirerek hayatımın merkezine almış olmamı sağladı.

Peki geçmişten günümüze aranjörlük mesleği, gelişen teknolojiyle birlikte sizce nasıl bir değişime uğradı, bu süreçten memnun musunuz? Yoksa nerede o eski günler dediğiniz oluyor mu?

"Teknoloji büyük katkı ve kolaylıklar sağladı"

Teknolojik yapı birçok meslekte olduğu gibi aranjörlük mesleğine de büyük katkı ve kolaylıklar sağladı. Eski zamanlarda stüdyolarda saatlerce uğraşılan kayıt işlemleri günümüzde daha kısa süre ve  iyi bir soundla kaliteli hale geldi. Bu süreçten herkes gibi memnunum. Ama eski üstatların da günümüzde hala yeni teknoloji  gibi dinlenen birçok aranjesi bulunmakta. Bu da aranjörün donanımlı bir bilgi sahibi olmasından kaynaklanmaktadır.

Çok sayıda ünlü isimlerle çalışıyorsunuz. Aynı zamanda yeni bir isme ve onun hayaline şahit oluyorsunuz. Çalışacağınız kişi kim olursa olsun ilk dikkat ettiğiniz ve önemsediğiniz konu ne oluyor?

"Müzik düşünüşü ve aranje süreci ile ilgili uyumu önemli"

Çalışacağım sanatçının ilk önce müzik düşünüşü ve aranje süreci ile ilgili uyumu önemlidir. Ne istediğine yönelik bir müzikal yapıyı, kişiyi memnun etmek için o müzik tarzına uygun aranje yapısı hazırlamak en önemli faktörlerden biridir.Diğer bir önemli konu ise sanatçının müzikalitesi ve çalışma disiplini.

Aranjörlükten şarkıcılığa geçiş yapan isimler var. Siz bunu hiç düşündünüz mü?

"Birkaç projeyle de eserlerimi paylaşacağım"

Her aranjör şarkı söyleyebilir ama her şarkı söyleyen aranjör olamaz. Aranjör arkadaşlarımızın şarkıcı yönüyle de kendilerini ifade etmeleri olumlu bir nokta. Sözü müziği kendime ait bir şarkım yayında. İleri tarihlerde de ben de diğer aranjör arkadaşlarım gibi birkaç projeyle de eserlerimi paylaşacağım.

Bir yandan film/dizi/reklam müzikleri de yapıyorsunuz. Burada süreç nasıl işliyor? Yol haritanızı konu/senaryo/ karakterler mi oluşturuyor? Şunu da eklemek istiyorum; duyduğumuz bu müzikler algımızı nasıl bu kadar etkileyebiliyor?

"Müzik görsel yapıtlara ruh verir"

Film, dizi ve reklam müziklerinde kısaca süreç eserin oluşumu, metinle adaptasyonu, aranje, kayıt, mix ve maxtering süreçlerini kapsamaktadır. Konu, senaryo, karakter en önemli faktör çünkü eserdeki duygu yapısını oluştururlar. Müziksiz bir film, dizi ve reklam cansız bir beden gibidir. Bu yüzden müzik bu tür görsel yapıtlara ruh verir.

Türkiye’de müzik sektöründe yer almayı nasıl değerlendiriyorsunuz, maddi ve manevî kazanç sizce yeterli mi?

"Bestecileri yaratıcı kılmakta"

Türkiye’de müzik sektörü birçok ülkede olduğu gibi her zaman teknolojik gelişim ve değişim sürecinde. Kendim müzik yazarı ve aranjör sıfatımla bu oluşumun içinde bulunmayı pozitif değerlendiriyorum. Manevi olarak kendi oluşturduğunuz bir eserin topluma sunulması ve bunun olumlu değer görmesi biz bestecileri daha yaratıcı kılmaktadır.

Söz yazarı, besteci ve aranjör kimliğinizin yanı sıra stüdyonuzda konservatuar, güzel sanatlar ve müzik bölümlerine hazırlık, armoni, solfej, Türk müziği teori, piyano, gitar, şan, daw aranje mix mastering programları eğitimleri veriyorsunuz. Genç yetenekleri nasıl gözlemliyorsunuz?

"Biz müzik insanlarının görevi gençlerimize bu yolda katkı sağlamak"

Birçok genç arkadaşımız müziğe gönül verip kendi hayatlarını bu konuda yönlendirmeye çalışmaları ve birçoğunun bunun profesyonel bir eğitimle olabileceğini düşünmeleri önemli bir olgu. Biz müzik insanlarının görevleri yetenekli gençlerimize bu yolda katkı sağlayıp en iyi öğrenimi gerçekleştirmelerine yardımcı olmaktır.

"Yeni yılın ilk aylarında  şarkı ile müzik sektöründe olacağım"

Önümüzdeki süreçte bizi bekleyen yeni şarkılar, film/dizi, reklam müzikleri var mı?

Yeni yılın ilk aylarında yeni feat. bir şarkı ile müzik sektöründe olacağım. İkinci bir projemiz ise kısa sürede yayına girecek olan animasyon bir dizinin müziklerini yapmaktayım. Bana bu güzel sohbet fırsatını tanıdığınız için sizlere çok teşekkür ederim.

http://ankaramasasi.com/haber/1899471/bertan-cosar-biz-aranjorler-eserleri-cok-sesli-muzige-uyarliyoruz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.