Bakan Varank ekonomideki hedefi açıkladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’yi dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına sokmayı hedeflediklerini belirterek, "Ar-Ge ve Tasarım Merkezine sahip işletmelerimizin sayısı bin 600’e yaklaştı. Girişimcilere her türlü özgün fikri ticarileştirebilecekleri uygun ortamı hazırlayan Teknoparklarımızın sayısı 97’ye ulaştı" ifadelerini kullandı.
Hande Akyol
|
13 Ocak 2023, Cuma - 14:41
Bakan Varank ekonomideki hedefi açıkladı

Bakan Mustafa Varank Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve Güngören Belediyesi iş birliğiyle hayata geçirilen, Bilim Güngören Merkezi açılış töreninde açıklamalarda bulundu.

Varank, Türkiye'deki bilim ve teknoloji altyapısını güçlendirmek adına her gün yeni yatırımlar yaptıklarının altını çizdi. 

"Teknopark sayısı 97’ye ulaştı"

"Özel sektörde Ar-Ge kültürünü geliştirmek için işletmelerin kendi bünyelerinde kurdukları Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerini destekliyoruz." diyen Varank "Ar-Ge ve Tasarım Merkezine sahip işletmelerimizin sayısı bin 600’e yaklaştı. Girişimcilere her türlü özgün fikri ticarileştirebilecekleri uygun ortamı hazırlayan Teknoparklarımızın sayısı 97’ye ulaştı. Geleceğin teknolojilerine yönelik derin bilimsel araştırmaların yapıldığı Öncül Ar-Ge Laboratuvarlarının sayısı her geçen gün artıyor. Bu laboratuvarlarda 6G’den otonom sürüşe, katmanlı imalat teknolojilerinden ileri malzemelere kadar çok önemli çalışmalar gerçekleştiriliyor" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin çıtayı her zaman en yükseğe koyduğunu vurgulayan Bakan Varank, "20 yıldır en büyük hedeflerin peşinden koştuk. Varmak istediğimiz nokta, Türkiye’yi dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına sokmak. İşte bu amaç doğrultusunda bilim ve teknolojiyi anahtar olarak görüyoruz" dedi.

"Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranı yüzde 1,13'e yükseldi"

Varank, "Baktığımızda Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranının son 20 yılda binde beşten yüzde 1,13’e yükseldiğini görüyoruz. Tam zaman eşdeğer Ar-Ge çalışanı sayısı 20 senede 29 binden 222 bine yükseldi. Gördüğünüz gibi araştırmacı sayısında muazzam bir artış var" ifadelerini kullandı.

81 ilde 100 Deneyap Teknoloji Atölyesindeki çocukların yapay zekadan nesnelerin internetine, tasarımdan robotiğe kadar çok geniş bir yelpazede proje geliştirmeyi öğrendiklerini dile getiren Varank şunları söyledi:

"Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’te düzenlediğimiz yarışmalar, gençlerimizi geleceğin teknolojilerine hazırlıyor. Takımlar halinde yarışmalara katılan gençler biyoteknoloji, çip tasarımı, dikey inişli roket, karma sürü robotlar gibi alanlarda özgün projeler geliştiriyor" 

"Üç lise öğrencisi, TÜBİTAK aracılığıyla Antarktika’ya gönderilecek"

Varank, 7'den 77'ye herkesin ilgisini bilime yöneltmeye çalıştıklarını ifade ederek, "Bu sene üç lise öğrencisi kızımızı TÜBİTAK aracılığıyla Antarktika’ya göndereceğiz. Kutup Araştırma Projeleri Yarışması'nda birinci olan bu öğrencilerimiz 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi heyetine katılarak projelerini kutuplarda test etme imkanını elde edecek. İşte biz her türlü mecrayı kullanarak başta öğrencilerimiz olmak üzere 7’den 77’ye her kesiminin ilgisini bilimin büyüleyici dünyasına çekmek için çabalıyoruz" dedi.

"25 milyon liraya yakın yatırım"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı, açılışı gerçekleştirilen merkeze TÜBİTAK eliyle yaklaşık 4 milyon lira destek sağladıklarının altını çizerek sözlerine şöyle devam etti:

"Belediyemiz de burayı hem inşa etmek hem de işletmek için 25 milyon liraya yakın yatırım yaptı. Deneyap Teknoloji Atölyesi, Planateryum ve Uzay Salonu, profesyonel ses kayıt stüdyosu ve farklı grafik tasarım imkanları bu hizmetlerden sadece birkaçı. Buradaki atölyelerde gençlerimiz; matematik, astronomi, havacılık, uzay, doğa bilimleri, robotik kodlama ve tasarım eğitimleri alacaklar. Ayrıca takım çalışması, bilimsel, akılcı ve eleştirel düşünme gibi farklı yetenekler kazanacaklar." 

http://ankaramasasi.com/haber/2056802/bakan-varank-ekonomideki-hedefi-acikladi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.