Erhan Usta: “Başörtüsü serbestisi, Cumhur İttifakı’nın tutumu ile reddedilme durumuna gelecek”

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, AK Parti ve MHP’nin, başörtüsü teklifinin Meclis Genel Kurulu’ndan geçmesi fırsatını ellerinin tersiyle ittiğini söyledi.
Ersin Küçükbarak
|
25 Ocak 2023, Çarşamba - 14:26
Erhan Usta: “Başörtüsü serbestisi, Cumhur İttifakı’nın  tutumu ile reddedilme durumuna gelecek”

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, dün TBMM Anayasa Komisyonu'nda anayasa değişikliği teklifinin başörtüsüyle ilgili birinci maddesinde CHP ve İYİ Parti'nin verdiği değişiklik önergesinin AKP ve MHP tarafından reddedilmesiyle ilgili "Tarih Cumhur İttifakı'nı asla affetmeyecek. 500'ün üzerinde bir kabul oyuyla, Genel Kurul'da kabul edilmesi mümkün olan başörtüsü serbestisi, Cumhur İttifakı'nın bu tutumu ile reddedilme durumuna gelecek. 360'ın altında kalacak ve bu değişiklik, gerçekleşmeyecek. Bu değişikliğin mükemmel bir şekilde hem başını örtenlerin hem de başı açık olanlara teminat sağlayacak, onların din ve vicdan hürriyetini teminat altına alacak şekilde geçirilmesi fırsatını ellerinin tersiyle ittiler. Bu meselenin çözülmesinden özellikle AK Parti korkmuştur" dedi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta,  TBMM'de düzenledikleri basın toplantısında; Cumhur İttifakı'nın anayasa değişikliği teklifi ile açıklama yaptı.

İYİ Parti ve CHP'nin değişiklik önergesinin komisyonda reddedilmesini değerlendiren Usta, şunları söyledi:

"Bu meseleyi 'gollük pas' olarak görmüyoruz”

Başörtüsü meselesinin siyasetin malzemesi olmasını istemiyoruz. Kadınların kıyafeti konusu, siyaseten istismar edilmemesi gereken bir konudur. Ancak bu konu ilk gündeme geldiğinde, Sayın Kılıçdaroğlu'nun kanun teklifini gündeme getirdiğinde, Erdoğan'ın verdiği ilk tepki; bunu 'gollük pas' olarak değerlendirmiştir. Biz, hiçbir şekilde bu meseleyi gollük pas olarak görmüyoruz. Siyasi malzeme yapılmasından da son derece rahatsız olduğumuzu ifade etmek istiyoruz.

“Ak partililere sorsanız bu mesele çözüldü mü dediğinizde, 'çözüldü' diyorlar”

Başörtüsü meselesi kapanmış bir yaradır. Evet, toplumda ciddi sıkıntılara yol açmış zamanında. Ancak toplum, burada bir konsensüse varmış. Artık toplumsal olarak da bu meselenin kapanmış olduğunu düşünüyorduk. Mesele, bir şekilde gündeme geldi. Bu aşamadan sonra, aslında şu anda; AK Partililere sorsanız, bu mesele çözüldü mü dediğinizde, 'Çözüldü' diyorlar. Hatta bu konuyu biz çözdük diye ifade ediyorlar. Ancak bir yandan da bununla ilgili olarak, bir anayasa değişikliğini gündemde tutmaya çalışıyorlar.

“20 yıllık iktidarsınız. Niye başörtüsü meselesini anayasal güvence altına almadınız?”

O zaman, kendilerine şu soruyu sormamız, meşru ve makul oluyor. 20 yıllık iktidarsınız. 2010'da anayasa değişikliği yaptınız. 2017'de yine kapsamlı bir anayasa değişikliği yapıldı. Türkiye'de sistem değişikliğine gidildi. O zaman niye bu başörtüsü meselesini anayasal güvence altına almadınız? Niye o zaman bu değişiklikleri anayasaya koymadınız?

“Kanun tekniğine uygun değil”

Geçmiş tecrübeler bize şunu gösterdi. Düzgün yapılmayan kanun değişiklikleri, anayasa değişiklikleri; daha sonra daha büyük bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Çok daha kapsamlı çalışmalar yapılma ihtiyacı oluyor. Yani eksik bir metinle mutabakat aramanın, mutabakat arıyormuş gibi görünmenin yanlışlığını ifade etmeye çalışıyorum. AK Parti Grubu eline bir metin almış. Metin son derece eksikliği olan bir metin. Yani yazım tekniğine uygun değil, kanun tekniğine uygun değil. ve içerisinde bir sıkıntılar var. Biz dedik ki: 'Sizin teklifinize, değişiklik önergemiz ile birlikte destek vermek istiyoruz.' Biz bu iş çözülsün istiyoruz. Kanun değişikliği ihtiyacı yok, anayasa değişikliği ihtiyacı yok; ama madem toplumun gündemine geldi buna sırtımızı dönemeyiz. ve biz bu mesele çözülsün istiyoruz.

“Amacımız, bu meselenin kapanmasıdır”

İYİ Parti olarak çalışmalarımızı yaptık, CHP ile paylaştık. CHP de bizim çalışmalarımıza destek verdi. Bir ortak karar olarak, komisyonda düşüncelerimizi ifade ettik. ve bizim amacımız, bu meselenin kapanmasıdır. Bu meseleyi tarihe gömelim. Artık kanayan yaralara dönmemiz lazım. Toplumdaki sorunlara dönmemiz lazım. Fakirlik var, açlık var, yoksulluk var. Hürriyetlerle ilgili sıkıntılar var, demokrasi ile ilgili sıkıntılarımız var. Dış politikada, sosyal hayatta sıkıntılarımız var. Bunları konuşalım istiyoruz. AK Parti, öyle anlaşılıyor ki; esas meseleler konuşulmasın, sadece başörtüsü meselesi konuşulsun arzu ediyor. Bu da net bir şekilde ortaya çıkmış oldu.

“Kimse inancını açıklamak zorunda da kalmasın istiyoruz”

İYİ Parti'nin temel hak ve hürriyetlere bakışı; tüm vatandaşlarımız yönünden ayrımcılıktan uzak, eşitlik ilkesine dayanmaktadır. İnsanların; dini inanç ekseninde istismarı ve siyasi tartışmaların odağı yapılması; toplumsal barışı bozacak son derece tehlikeli bir durumdur. Kimse inancını açıklamak zorunda da kalmasın istiyoruz.

“Başörtüsü meselesini dini inanca bağlarsak, bundan en fazla dindar, başını örten insanlar zarar görür”

Gelelim AK Parti'nin teklifine… Bizim buradaki değişiklik teklifimiz şu: 'Başını örtmesi ya da örtmemesi dahil olmak üzere, tercih ettiği kıyafetinden dolayı kimse kamusal haklardan mahrum kalmasın' istiyoruz. Şimdi burada; sanki İYİ Parti bu dini inanç meselesine takılmış gibi gösteriyorlar veya dini inanç cümlesinin orada geçmesinden rahatsız olduğumuzu ifade ediyorlar. Bu eksik ve yanlış bir bilgilendirmedir. Başörtüsü meselesini dini inanca bağlarsak, bundan en fazla dindar, başını örten insanlar zarar görür.

“Başını örtme hürriyetinin tam bir teminat altına alınsın istiyoruz”

Bir tane kadın, başını örtmüş olacak. Birisi ona soracak, 'Siz dini inancınız gereği mi örtüyorsunuz, başka bir nedenle mi örtüyorsunuz?' Böyle bir vesayet oluşturmanın nasıl bir mantığı olabilir. Başını örtüyorsa örtüyordur. Bunun sorgulanmasını istemiyoruz. Biz aslında bu anlamda, işin birinci kısmı ile ilgili olarak; başını örten insanların, din ve vicdan hürriyetinin ve başını örtme hürriyetinin tam bir teminat altına alınsın istiyoruz. Birisi, 'siz başınızı siyasi simge olarak örtüyorsunuz' demiş olsa o zaman başörtüsünün yasaklanması gibi bir durum ile karşılaşabiliriz. Niye böyle bir sorgulanma olsun?

“Bu konuda kimse sorgulanmasın istiyoruz”

AK Parti'nin getirdiği teklif, başını örten insanları veya dindar insanları bu anlamda korumuyor. Başını örtmeyenleri de korumuyor. 'Dini inancı sebebiyle başını örtmesi ve tercih ettiği kıyafeti…' dediğiniz andan itibaren; dini inanç sebebiyle tercih ettiği kıyafet serbest, ama diğer kıyafetlerin yasaklanması gibi bir durumla karşı karşıya kalabiliriz. Biz istiyoruz ki başını örten de örtmeyen de bu toplumda bu hakka sahip olsun ve bu konuda kimse sorgulanmasın istiyoruz.

“Kurumsal bir karşı çıkışla, karşı karşıya kaldık”

Verdiğimiz önerge… Mümkün olduğu kadar onların maddelerini en az şekilde deforme edecek şekilde bir değişiklik ortaya koyduk. Yani amacımız bu kabul edilsin ve toplumun gündeminden böyle bir sorun çıksın dedik. Kendilerine sorduk, 'bu önergeye niye ret verdiniz?' Biliyorsunuz, CHP ile ortak verdiğimiz bu önerge reddedildi. Şimdi bireysel olarak AK Partililerle konuştuğumuzda, hiçbirisi bize, 'yanlıştır, mahsurludur' demiyor. Her biri, 'Ben bunun altına imza atarım' diyor ikili olarak konuştuğumuzda. Fakat kurumsal bir karşı çıkışla karşı karşıya kaldık.

“Seçimlerin ana kampanya maddesi olsun istiyorsunuz”

Biz iyi niyetle yaklaştık. İş, olsun diye uğraştık. ve gördük ki, komisyondaki tartışmalardan sonra; Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekilleri ve MHP bu meselenin çözülmesini istemiyor. Başörtüsü meselesinin çözülmesini istemiyor. Bu çok net bir şekilde ortaya çıkmıştır. ve kendilerine de şunu dedik hatta: 'Siz başörtüsüne ihanet ediyorsunuz, siz çözüm istemiyorsunuz. Siz bu konunun sürekli gündemde kalmasını istiyorsunuz. Yaklaşan seçimlerin de ana kampanya maddesi olmasını istiyorsunuz. Onun için bizim önergemizi reddettiniz.'

“Meclis Genel Kurulu'ndan geçme imkanını da ellerinin tersiyle itmiş oldular”

Bu önergenin reddedilmesinin birtakım sonuçları olacak. Biz kendilerine çok net söyledik: 'Bizim bu çok haklı olan talebimizin yerine getirilmesi durumunda, İYİ Parti olarak, CHP de kendi adına bu teminatı verdi; biz bu maddeye olumlu oy kullanacağız' dedi. Bunun anlamı nedir? Asgari 510 milletvekili ile başörtüsü anayasal değişikliği teklifinin Meclis Genel Kurulu'ndan geçme imkanını da ellerinin tersiyle itmiş oldular. Acı ve gözyaşı üzerinden siyaset yapmak istiyor Cumhur İttifakı. Bu acı sürsün, bu acı konuşulsun, gündemde olsun; diye bir tutum içine maalesef girmiş oldular.

http://ankaramasasi.com/haber/2063789/erhan-usta-basortusu-serbestisi-cumhur-ittifakinin-tutumu-ile-reddedilme-durumuna-gelecek
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.