Depremzedelere ödenek verilecek mi? Eşya ve kira yardımı yapılacak mı?

Türkiye'nin yaşadığı büyük depremden sonra kamuoyu depremzedeler için yapılacak yardımları merak etmeye başladı. Depremzedelere ödenek sağlanacak mı? Depremzedeler için yeni konut çalışmaları başlayacak mı? Depremzedelere eşya ve kira yardımı yapılacak mı? İşte detaylar…
Büşra Bayrak
|
21 Şubat 2023, Salı - 21:00
Depremzedelere ödenek verilecek mi? Eşya ve kira yardımı yapılacak mı?

Türkiye 6 Şubat 2023 Pazartesi günü son yüzyılın en yıkıcı iki depremini yaşadı.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,7 büyüklüğünde ve Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğündeki iki depremle 11 il ağır hasar aldı.

Depremler, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya, Kilis, Elazığ ve Adana'da büyük yıkıma yol açtı.

Son verilere göre asrın felaketi olarak nitelendirilen depremler nedeniyle 41 bin 156 kişi hayatını kaybetti, 105 bin 505 kişi ise yaralandı.

Deprem nedeniyle evleri ve iş yerleri yıkılan vatandaşlar hayatlarını idam ettirebilmeleri için herhangi bir ödeneğin kendilerine verilip verilmeyeceğini merak etmeye başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve AFAD yapılacak yardımlara ilişkin detayları paylaştı.  

Depremzedelere ilk tazminat ödemesi yapıldı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, depremin yaşanmasının ardından ilk olarak DASK olağanüstü yönetim merkezinin devreye girdiğini belirtilerek, "Depremin üstünden 24 saat geçmeden ilk tazminat ödemesi yapılmıştır. Yarın görevlendirdiğimiz ekibimiz tüm bölgelerde incelemelerine başlayacaktır." dedi.

Vergi beyannamelerin verilme sürelerinin 15 Ağustos 2023 tarihine kadar, vergilerin ödenme sürelerini de 31 Ağustos 2023 tarihine kadar uzatıldığı aktarıldı.

1 milyar 639 milyon 774 bin 16 lira acil durum ödeneği

Ayrıca AFAD Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ise deprem bölgesine toplam 1 milyar 639 milyon 774 bin 16 lira acil durum ödeneği gönderildiğini duyurdu.

10 bin lira destek ödemeleri başladı

Depremzede vatandaşlar için ilk etapta hane başına 10 bin TL destek ödemesi yapılacağını belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yardımı alabilecek kişilerin evlerinin yıkılmış, acil yıkılacak, ağır, orta veya az hasarlı olması gerektiği bilgisini paylaştı. Evi hasarsız olanlar ise bu yardımdan faydalanamıyor.

Deprem destek ödemeleri nasıl yapılıyor?

Şuana kadar yapılan ödemenin 6 milyar 802 milyon olduğu belirtilirken, depremzedeler Ziraat Bankası hesaplarından doğrudan ödemeleri çekebiliyor. Hesabı olmayan vatandaşlar ise kimlik kartlarıyla ödemeleri alabiliyor.

Depremzedelere kira yardımı

Depremden etkilenen vatandaşlara AFAD tarafından barınma desteği sağlanırken, ev sahibi olan depremzedelere 60 bin, kiracılara ise 24 bin TL destek ödemesi yapılacak. AFAD, Afetzede Barınma Desteği başvurularının e-devlet üzerinden başlatıldığını duyurdu.

Afetzede ailelere 12 ay boyunca; ev sahibi olanlara aylık 5.000 TL olmak üzere toplam 60.000 TL, kiracı olanlara ise aylık 2.000 TL olmak üzere toplam 24.000 TL kira yardımı yapılacak.

Taşınma yardımı verilecek mi?

Afetzedelerin, ikamet adreslerinin bulunduğu il valiliklerince kimlik paylaşım sistemi ve tapu sorgulamaları yapıldıktan sonra konutları deprem afeti nedeniyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı teknik ekiplerince yıkık, acil yıktırılacak, ağır hasarlı ve orta hasarlı olarak tespit edilen afetzede ailelere 15 bin TL taşınma yardımı yapılacak.

100 bin TL nakdi yardım ne zaman verilecek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremde hayatını kaybeden vatandaşların yakınlarına ise acil 100 bin TL nakdi yardım yapılacağını duyurdu.

Nakdi para desteğinin ne zaman yapılacağına dair henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Depremzedeler için yeni konut inşaları başladı mı?

11 ilde yapılacak yeni konut inşaları hakkında bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mart ayında Hatay'da 40 bin 426, Kahramanmaraş'ta 45 bin 67, Adıyaman'da 25 bin 882, Gaziantep'te 18 bin 544, Malatya'da 44 bin 770, Osmaniye'de 9 bin 550, Diyarbakır'da 6 bin, Şanlıurfa'da 3 bin, Elazığ'da 3 bin 750, Adana'da 2 bin 500 ve Kilis'te ise 250 konutun inşasına başlayacaklarını bildirdi.

İzmir depreminde ne kadar destek sağlandı?

İzmir depreminde evleri yıkılan ve ağır hasar gören vatandaşlar için TOKİ tarafından 5 bin 61 konut inşa edildi.  7 proje alanında ilk etapta inşa edilen 596 konut ile 145 iş yeri, depremin birinci yılında törenle hak sahiplerine dağıtıldı. Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından depremde evi zarar gören 2 bin 345 kişiye 33 milyon 780 bin lira destekte bulunuldu.

Düzce depreminde yapılan eşya ve kira yardımları ne kadar?

23 Kasım 2022 tarihinde Düzce de yaşanan depremde ise depremzedelerin yaralarını sarmak için ilk etapta 27 milyon liralık ödenek aktarıldı. Ağır hasarlı konutlarda içeriye girilemeyecek durumdaysa 90 bin liraya kadar eşya yardımı yapıldı. Aynı zamanda 30 bin liraya kadar da kira ve taşınma yardımı gerçekleştirildi. Eğer ağır hasarlı konutlarda kiracılar varsa burada da 15 bin liraya kadar taşınma yardımı gerçekleştirildi. Ağır hasarlı konutlardaysa ve konteynere geçiyorsa onlara da 15 bin liralık yardımda bulunuldu. Yine bunun yanısıra eşya hasarları için tespit komisyonu oluşturdu. Komisyonun tespiti üzerine ne kadarlık zarar varsa devlet tarafından karşılandı.

http://ankaramasasi.com/haber/2067413/depremzedelere-odenek-verilecek-mi-esya-ve-kira-yardimi-yapilacak-mi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (4)

Yorumunuz İletilmiştir.
Efendi.capar
17 Mayıs 2023, 09:47
Eşya.yardımı.nezama.yapılacak
Efendi.capar
17 Mayıs 2023, 09:49
Evim.yıkıldı.ve.tokiye.gitmek.istemiyorum.evimin.yapılmasını.istiyorum
Sabriye yanardag
31 Mayıs 2023, 23:18
Yardimlar almadik daha
Leyla Çelik eşlakarımız hepsi ırıldı kulaılmaz halde eya parası istiyoruz
29 Haziran 2023, 22:24
Evimiz ağır hasarlı eşyalarımız kırıldı kullanılmaz halde yardım istiyoruz eşya parası