Erdoğan, "Hatay'ı yeniden inşa edeceğiz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile gittiği deprem bölgesinde incelemelerin ardından açıklamalarda bulundu.
Onur Çetinkaya
|
20 Şubat 2023, Pazartesi - 17:05
Erdoğan, "Hatay'ı yeniden inşa edeceğiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan,  Hatay'da MHP lideri Bahçeli ile deprem bölgesindeki incelemelerini tamamlamasının ardından kameralar karşısına geçti, açıklamalarda bulundu. 

9 saat arayla 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler etki alanı ve yıkım gücü olarak dünyada eşi benzeri olmayan depremlerin yaşandığını ifade eden Erdoğan, devletin tüm imkanlarının seferber edildiğini söyledi.

"6 bini aşkın artçı sarsıntı oldu"

Erdoğan, bölgede 6 bini aşan sarsıntıların olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı, "71 binin üzerine bağımsız birimin enkazı kaldırıldı. Yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı 118 bin binadaki 412 bin bağımsız birim tahliye edildi. Orta hasarlı, 24 binden fazla binadaki 133 bini aşkın bağımsız birimdeki vatandaşımızın geçici barınma merkezi veya güvenli yerlere nakli sağlandı." açıklamasını yaptı. 

Hasar tespit çalışmalarına yönelik konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan,  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hasar tespit çalışmalarını tamamlamak üzere olduğunu paylaştı.

Enkazdan kurtulanların sayısı 114 bin 834 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 114 bin 834 kişinin enkazdan kurtulduğunu söyledi. Erdoğan cümlesinin devamında kesin sayının enkazların tamamen kaldırılmasıyla ortaya çıkacağını ifade etti. 

"Yapılaşma ovalarda olmayacak"

Şehirlerimizin tamamını yeniden ayağa kaldıracağız diyen Erdoğan, Hiçbir vatandaşımızı, ne acısında ne hayatını yeniden düzene koyma ne de geleceğini inşa etme gayretinde asla yalnız bırakmayacağız. Yeni konutları zemin kalitesine bakarak yapacağız. Güçlendirme diye bir mantıkla inşa yapmayacağız. Şehirlerimizin tamamını konutu, iş yeri, sanayisi, tarımı, tarihi ve kültürel değerleriyle en küçük gerilemeye mahal vermeden yeniden ayağa kaldıracağız. Tüm konut alanlarını yeni bir şehir planı çerçevesinde, zemin kalitesine, fay hattına olan mesafesine bakarak, kültürel dokusuna uygun şekilde tasarlıyoruz. Şehir merkezlerini ovalardan dağlara kaydırmak istiyoruz.11 ilde TOKİ taksit ödemeleri 3 ay erteledik.'' dedi.

Sözlerini sürdüren Erdoğan, " Güçlendirme diye bir mantıkla asla bu bölgede inşa ve ihya çalışmaları yapmayacağız. Hepsi sıfırdan zemin artı üç, bilemediniz 4 bu şekilde inşaatlarımızı yapacağız." açıklamasında bulundu.

Konteyner sayısında artış yaşanabilir 

Depremin yaşandığı afet bölgelerinde konteyner ve çadır sayısına ilişkin konuşan Erdoğan, barınma yerlerinin sayısının artacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı, "Bölgede dağıtılan battaniye sayısı 3 milyon kurulan çadır 188 bine, konteyner sayısı 10 bine ulaştı. Ağır hasar alan şehirlere battaniye, çadır ve konteynır sevkiyatları sürüyor. 65 binin kurulumu süren konteyner sayısını ilk etapta 100 bine ihtiyaç halinde 200 bine çıkartabileceğiz.

Çadırlarda barınanların sayısı 751 bin, konteynırlarda 24 bin, yurtlarımızda 252 bin, Milli Eğitim Bakanlığımıza bağlı okul ve tesislerde arınanların saylısı 462 bini bulmuştur." diye konuştu. 

"Öğrenciler için devam şartı aranmayacak"

Deprem bölgesindeki öğrencilere dair konuşan Erdoğan, İlk ve orta dereceli okullarımızın her birinin durumunu ayrı ayrı değerlendiriyoruz. Adana, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa'da eğitim 1 Mart, Gaziantep ve Osmaniye 13 Mart, Hatay, Kahramanmaraş için 27 Mart olarak belirledik. Devam şartı aramayacağız. Diğer illere naklini almak isteyen öğrencilerimize her türlü kolaylığı gösteriyoruz. Diğer illerde eğitimi devam edebilecek pansiyonlu okullarına geçiş yapabilecekler." açıklamasında bulundu. 

"Yakınlarına kaybedenlere nakdi destek"

Depremde hayatını kaybeden vatandaşlara nakdi yardım yapılacağını belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Depremde zarar gören her haneye 10'ar bin lira yardım yapıyoruz. Yıkık, yıkılacak, ağır ve orta hasarlı binalarda oturanlara 15'er bin lira taşınma ve 2 bin ile 5 bin lira arasında kira yardımında bulunuyoruz. Vefat eden vatandaşlarımızın yakınlarına 100'er bin lira nakdi destek sağlıyoruz, Kredi borçlarını ise 6 ay erteliyoruz" dedi.

"Hatay'ı yeniden inşa edeceğiz"

Şehrin tamamını ayağa kaldıracak çalışmalara başlandığını ifade eden Erdoğan, "Güçlendirme yapalım, şöyle yapalım, böyle yapalım diye bir şey yok. Sıfırdan Hatay'ı, İskenderun'u, Arsuz'u ve bütün harap olmuş yerleri sıfırdan inşaat etmek üzere vatandaşlarımızın gönül huzuru içerisinde buraya yerleşmelerini sağlayacağız. Ama asgari bize 1 yıl müsaade. Hatay'ı tüm renkleriyle yeniden ihya edeceğiz. " diye konuştu.

Kılıçdaroğlu'na Havalimanı tepkisi 

Depremin ardından zarar gören Hatay Havalimanı'nın pistlerinin yenilenmesi tartışması hakkında konuşan Erdoğan, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na tepki gösterdi.

Erdoğan, "Hatay Havalimanı'nı kendi belediyelerinin imar ettiğini söylemeye devam ediyor. Haddini bil, bu senin işin değil, anlamazsın bu işlerden. Bugüne kadar hep sustum, dürüst ol, bir gün de dürüst olduğunu görelim." ifadelerini kullandı.

http://ankaramasasi.com/haber/2070561/erdogan-hatayi-yeniden-insa-edecegiz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.