MEBBİS Nedir?MEBBİS Ne İşe Yarar? MEBBİS Nasıl Kullanılır?

Türkiye nüfusunun büyük bölümü eğitim şemsiyesi altına giriyor. Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı resmi ve özel okullarda 19 milyon 162 bin 35 öğrenci eğitim görürken 1 milyon 201 bin 138 öğretmen görev yapıyor. Velileri de dahil ettiğimizde eğitim ailesi 40 milyonu buluyor. Bu kadar büyük bir kitleyi bilgilendirmek için bir uygulama geliştirildi. Eğitim camiasının kullandığı bu uygulamadan öğrenciler, öğretmenler ve veliler yararlanabiliyor. Bu siztem hem hız, hem doğruluk hem de kapsamlı bir bilgilendirme sağlıyor. Eğitimim tüm paydaşlarının hayatını kolaylaştıran MEBBİS nedir, nasıl çalışır, ne işe yarar?
Ersin Küçükbarak
|
27 Şubat 2023, Pazartesi - 16:06
MEBBİS Nedir?MEBBİS Ne İşe Yarar? MEBBİS Nasıl Kullanılır?

Mebbis; Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri’nin adının kısaltılmış halidir ve bakanlığın elektronik ortamda sunduğu tüm hizmetleri kapsamaktadır.

Yani isterseniz Milli Eğitim Bakanlığı’nın sağladığı tüm hizmetlerden Mebbis aracılığıyla faydalanabilirsiniz.

Her öğrencinin okula ilk kaydından başlayıp son mezuniyetine kadar olan süreçlerdeki her aşama bu uygulamaya işlenmektedir.

E-okul sisteminde öğrenci kaydı, nakil işlemleri, not girişleri, devamsızlık işlemleri, sınav bilgileri, merkezî olarak yapılacak sınavların (TEOG, DPY-B vb.) başvuru ve tercih işlemleri, belge işlemleri (takdir, teşekkür, onur vb.), haftalık ders programı girişleri, alınan belgeler, e-karne, şube yazılı ortalamaları, duyurular ve birçok modül üzerinden bilgi girişleri T.C. Millî Eğitim Bakanlığı sunucularına girilmektedir.

e-okul modülünün haricinde, velilerin öğrencilerin okul durumlarını takip edebilmeleri amacıyla açılmış olan e-okul Veli Bilgilendirme Sistemi de (e-okul VBS) yer almaktadır. Bu sistemde ise öğrencinin devamsızlıkları, ders programı, davranış notları, sınav tarihleri, okul tarafından yapılan duyurular, merkezî sınavların giriş belgeleri veya tercih sonuçları bu sistem üzerinden izlenebilmektedir.

Bundan yararlanabilmek için Türkiye Cumhuriyeti (TC) Kimlik Numarası ve okul numarası girildikten sonra birkaç güvenlik sorusuna cevap vermek gerekmektedir.

MEBBİS öğretmen girişinden; öğretmen, müdür, idari personel, öğrenci ve veliler sisteme girebiliyor. Kişiler tarafından kendilerine özel olarak belirlenen kullanıcı adı, şifre, güvenlik kodu gibi bilgiler sonrası sisteme ulaşmak mümkün oluyor.

Bu sistem üzerinden e-yatırım işlemleri, personel işlemleri, halk eğitim işlemleri, e-okul, e-taşınır, açık öğretim kurumları işlemleri, e-akademi işlemleri, e-yurt işlemleri, e-burs işlemleri ve evrak işlemleri de yapılabiliyor.

http://ankaramasasi.com/haber/2071843/mebbis-nedirmebbis-ne-ise-yarar-mebbis-nasil-kullanilir
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.