Hacca Gitmenin Şartları

İslamiyet dinine mensup insanların birçok sorumluluğu bulunmaktadır. Bunların temeline İslam’ın Şartları denilmektedir.

YT
Yemliha Toker
YAYINLAMA
02 Mart 2023 21:16
GÜNCELLEME
02 Mart 2023 21:17
Hacca Gitmenin Şartları
YT
Yemliha Toker

 İslam’ın şartı 5 tane olup bunların en temelleri namaz kılmaz, oruç tutmak, zekât vermek, kelime-i şehadet getirmek ve hacca gitmektir.

Hacca gitmek hem bedenen hem de mal ile yapılan bir ibadettir. Hacca gidebilmek her insana nasip olmaz. Dediğimiz gibi mal ve bedenen yapıldığı için, sorununuzun olmaması ve gerekli maddi gelire sahip olmanız gerekmektedir. Hac için de bazı şartlar vardır.

Hacca gitmenin ilk şartı kuşkusuz Müslüman olmaktır. Her Müslüman için hac, gerekli kılınmıştır. Hacca gitmek için Müslüman sıfatına uygun olmanız gerekmektedir. Ayrıca akıl baliğ olmanız gerekir. Burada belirtmek istediğimiz akıl sağlığınızın yerinde olmasıdır. Akıl sağlığınız yerinde değilse bu gibi ibadetlerden muaf tutulmaktasınız. Ayrıca hür olmanız gerekmektedir. Kimseye muhtaç olmamalı, kendi kendinize yetebilmelisiniz. Bu gibi fiziksel ve ruhsal şartların yanında maddi olarak da bazı şartlar vardır. Hacca gidebilmek için maddi mal varlığınızın belirli bir düzene oturması gerekir. Hac için ayırdığınız bütçe haricinde evinize yetecek maddi kaynağınızın olması gerekir. Bunların dışında hac için belirli bir süre vardır. Hac günleri dışında yapılan ibadetler hac niteliği taşımamaktadır.

Hac için yapılan seyahat için de gerekli şartlar vardır. Bunların başında hac ibadetinin güvenliği gelmektedir. Hacca gitmek için yapacağınız seyahat güvenli olmalı, güvensiz; can sağlığınızı tehdit eden şekillerde hac ibadetine gitmemelisiniz. Ayrıca bayanlarımız için de hac ile ilgili şartlar vardır. Erkekler ile kurduğu diyaloglardan ne şekilde giyineceğine kadar birçok hususa dikkat edilmesi gerekir.

Bu şartları yerine getirdiğiniz zaman hac görevinizi rahatlıkla yapabilirsiniz. Mekke ve Medine merkezlerinde olan hac görevinizi yerine getirdikten sonra aynı şekilde evinize dönebilirsiniz. Bu sayede dinimizce sorumlu tutulduğunuz hac vazifesi yerine gelmiş olmaktadır.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa