SRC Belgesi Nedir? SRC Belgesi Hakkında

Son dönemlerde bu terimi sıkça duyarız. SRC belgesi, kısaca Mesleki Yeterlilik belgesidir.

YT
Yemliha Toker
YAYINLAMA
02 Mart 2023 21:18
GÜNCELLEME
02 Mart 2023 21:20
SRC Belgesi Nedir? SRC Belgesi Hakkında
YT
Yemliha Toker

Yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin 36. Maddesi gereğince oluşturulan SRC Belgesi, karayolunda taşımacılık yapan tüm sürücülerin elinde bulundurması gereken bir belgedir. Kanundaki maddenin d bendince Psikoteknik Değerlendirme Raporu bulundurmak da sürücüler tarafından zorunlu hale getirilmiştir.

SRC Belgesi için toplamda dört adet tür vardır. Bunların birinci türü yani SRC 1, Uluslar arası yolcu taşımacılığında gerekli belgedir. İkinci tür olan SRC 2, yurtiçi yolcu taşımacılığı için gereklidir. SRC 3, uluslar arası eşya ve kargo taşımacılığında, nakliyat işlemlerinde gerekli belgedir. SRC 4 ise nakliyat, eşya taşımacılığı ve kargo taşımacılığının yurt içi ayağı için gerekli belgedir. Bu belgelere sahip olabilmeniz için maksimum 63 yaşında olmanız gerekmektedir. SRC belgesi’ni 63 yaş üstü sürücüler alamamaktadır.

Ayrıca SRC Belgesi sahibi olabilecek sürücülerin Türkiye Cumhuriyeti üzerinde bir cezai işlem yememesi gerekmektedir. Bu suçlar: uyuşturucu kullanımı, kaçakçılık, usulsüz silah taşımacılığı vs. olarak sıralanabilir. Ayrıca bu SRC Belgesi sahibi olmak için kullandığınız ticari aracın ehliyetine de sahip olmalısınız.

B Sınıfı Ehliyet Sahipleri için SRC Belgesi Almak

B Sınıfı Ehliyete sahip iseniz: 2 adet fotoğraf, ehliyet fotokopisi, işlenmiş kimliğiniz, sosyal sigortalar kurumlarından hizmet dökümü, Ticari Taşıt Kullanma Belgesi ( sosyal güvenceniz bulunmuyorsa ) gerekmektedir. Bu evrakları tamamladıktan sonra SRC Belgesi alabilirsiniz.

C, D ve E Sınıfı Ehliyet Sahipleri için SRC Belgesi Almak

Eğer yukarıda belirtilen üç ehliyet türünden birine sahip iseniz SRC Belgesi alabilmek için: 2 Adet Fotoğraf, Ehliyet Fotokopisi ve TC Kimliğiniz ile başvuru yapabilirsiniz. Açılan başvuru tarihleri arasında gerekli başvuruyu yaparak SRC belgesi sahibi olabilirsiniz. https://www.turkiye.gov.tr/udv...

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa