Perlit Nedir?

Dünyada yaşanan en büyük sorunlardan biri de doğal kaynakların ve suyun gittikçe azalması ve bunların yaşanıyor olması şimdiden birçok probleme sebep olabiliyor. Bu nedenle birçok alanda kullanılmak üzere yeni alternatif doğal kaynak arayışına giren sanayiciler birçok alanda perlit adı verilen doğal oluşumdan faydalanmaya başladılar.

YT
Yemliha Toker
YAYINLAMA
02 Mart 2023 21:27
GÜNCELLEME
02 Mart 2023 21:27
Perlit Nedir?
YT
Yemliha Toker

Perlit adlı bu doğal oluşumun kırılmış parçalarının rengi inci beyazı parlaklığında olduğu için İngilizce perl (inci) den türemiştir. Hemen hemen birçok alanda yaygın bir şekilde kullanılan perlitin birçok alan için anlamı inci gibi cilası olan demekken ticarette bu anlamı daha da farklı hale gelir. Ticaretteki anlamı elverişli bir sıcaklığa ulaştığında ki bu dokuz yüz ile bin yüz derece arasında değişen bir sıcaklıktır genleşen ve özünde volkanik yapısı olan ve kendi kendine doğal olarak oluşumunu tamamlayan asidik özelliklere sahip bir cam türüdür.

 Perlitin kullanım alanlarına baktığımızda kendisini kullandırtmadığı bir alan yok desek hiç de yalan olmaz. Birçok sanayi üretiminde perlitten söz etmek mümkün; ilaç sanayinde antibiyotik üretiminden kullanılmasından tutun inşaatta kullanılmak üzere ısı ve gevşetici yalıtım dolgu maddesine katılmasına; tarımdan seramik ve cam üretimine hemen hemen tüm alanlarda kendisini göstermiş bir oluşumdur. Kimyasal reaksiyonlara girmemesi ve suda çözünmemesi sebebi ile de birçok sanayi ürününün içerisine katılabilmektedir. Kokusunun olmaması da onu cezp edici bir hale getirmiştir. Çok etkin bir tekstil yıkama ürünü olarak kullanılan perlit tekstil sanayisindeki kullanım alanında da başarısını yakalamıştır. Bu alternatif kullanımı ile insanların dikkatini çekecek gibi de durmaktadır. 

Küresel ısınma nedeni ile meydana gelen su kaynaklarında azalma ve doğal kaynakların gittikçe yok olması perlit kullanımını daha da yaygınlaştıracak gibi durmakta. Baktığımızda sanayicilerin de bu konuda hassas olduğunu ve perlite gereken önemi vermeye başladıklarını rahatlıkla görebiliriz. İleri de perlitin adını daha fazla duyacağımıza hiç şüphe yok.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa