EAN 13 Barkod Sistemini Tanıyalım

Ülkemizde ve dünyada verilerin analizinden depolanmasına kadar birçok alanda kullanılan sistem kuşkusuz barkod sistemidir. Her geçen gün kullanım alanı artan barkod sistemlerinin hali ile çeşitleri de artmaktadır.

YT
Yemliha Toker
YAYINLAMA
02 Mart 2023 21:30
GÜNCELLEME
02 Mart 2023 21:31
EAN 13 Barkod Sistemini Tanıyalım
YT
Yemliha Toker

Günümüzde kullanılan barkod sistemlerini şu şekilde sıralayabiliriz: UPC Barkod sistemi, EAN Barkod sistemi, EAN-13 Barkod Sistemi, Code 39, 93 ve 128 barkod sistemi. Tabi bu çeşitlerin dışında da kullanılanlar bulunmaktadır fakat günümüzde en çok kullanılan türler bunlardır. Bu yazımızda bu türler arasında yer alan EAN 13 Barkod Sistemini tanıyacağız.

EAN 13 Barkod sistemi aslına bakılırsa UPC barkod sisteminden üretilmiştir. UPC sistemi Amerika ve Kanada ağırlıklı kullanıldığı için uluslar arası değerlilik kazanamamıştır. Bu bakımdan EAN 13 barkod sistemi günümüzde büyük bir öneme sahiptir. 13 haneden oluşan EAN 13 International Article Numbering Association olarak adlandırılmaktadır. Perakende satışından kitap satışına kadar onlarca alanda kullanılan International Article Numbering Association yani EAN 13 barkod sistemi ile birlikte veri kontrolümüzü daha kolay bir şekilde yapabilmekteyiz.

13 haneden oluştuğunu söylediğimiz sistem belirli periyotlara ayrılmıştır. Birinci kısım, ikinci kısım, üçüncü kısım ve dördüncü kısım olarak ayrılan sistemde ilk kısım ülke kodlarından oluşmaktadır. Örneğin ülkemiz için kullanılan barkodlarda ülke kodumuz 869 olmaktadır. Aynı şekilde Fransa ise 30 ile 37 arasında değerlilik almaktadır. İkinci kısım ise firmanın kodunu belirtmektedir. Her firmaya ait olan firma kodu bulunmaktadır. Bu kod kısmı 4 haneden oluşmaktadır. Üçüncü kısım ise 5 haneden oluşmakta ve bu kısım firmanın ürününü tanımlamaktadır. Son olarak dördüncü kısım ise tek haneden oluşup kontrol kodu olarak bilinmektedir. Bu sayede ürünlerimizi daha iyi kontrol edebilmekte ve ürün analizimizi daha verimli bir şekilde yapabilmekteyiz.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa