12 İmam kimdir?

On iki imam, Hz. Ali oğulları Hasan ve Hüseyin ile birlikte Hüseyin’in neslinden gelen ve imam kabul edilen dokuz kişiye verilen isimdir. İşte on iki imamın hayatı...

HA
Hande Akyol Editör
YAYINLAMA
27 Ekim 2023 03:30
GÜNCELLEME
27 Ekim 2023 18:48
12 İmam kimdir?
HA
Hande Akyol Editör

On iki imam silsilesi son halife olan Hz. Ali ile başlar. 8 yaşındayken Müslüman olan Hz. Ali, Hz. Ebubekir, Hz. Ömer ve Hz. Osman'dan sonra 656 yılında halife olmuştur.

Hz. Ali’nin halifeliği sırasında Müslümanlar ikiye bölünmüş ve bu olay tarihe İlk fitne olarak geçmiştir. Yaşanan bu olaydan sonra Hz. Ali'nin soyundan gelenler on iki İmam olarak kabul sayılmıştır.

Şii mezhebinde önemli bir yere sahip olan On iki İmam, Ehl-i Beytin soyundan gelir. On iki İmamların ilki Hz. Ali, sonuncusu da Muhammed el-Mehdi el-Muntazar'dır.

On İkicilik adıyla da bilinen, on iki İmam Alevi ve Caferilerin benimsediği bir silsiledir. Silsile gereği imamlık görevi, Hz. Ali'nin 28 Ocak 661 yılında vefat etmesinden sonra büyük oğlu Hasan ve Hüseyin ile devam etmiştir.

On iki imam, Hz. Ali, İmam Hasan, İmam Hüseyin, Zeynel Abidin, Muhammed Bakır, Cafer es - Sadık, Musai Kazım, Ali Rıza, Muhammed Taki, Ali Naki, Hasan Askeri, Muhammed Mehdi'den oluşur.

    On iki İmamın Hayatı şu şekildedir:

    1- Hz. Ali:

    17 Mart 599 tarihinde Mekke'de dünyaya geldi. Hz. Muhammed peygamberliğini ilan ettikten sonra İslam'ı kabul eden ilk kişilerden biri oldu. Künyesi Ebu Turab olan Hz Ali'nin lakabı ise Haydar-ı Kerrar'dır.


    2- İmam Hasan:

    624 yılında Mekke'de doğan Hasan, 2. İmamdır. Diğer adı Şah-ı Merdan olan İmam Hasan, halifeliği boyunca Muaviye ile mücadele etmiştir.


    3- İmam Hüseyin:

    Hz. Ali'nin küçük oğlu olan İmam Hüseyin 626 yılında Medine'de doğdu. Lain Yezit tarafından şehit edilmiştir.


    4- Zeynel Abidin:

    Dördüncü İmam olan Zeynel Abidin, 20 Ekim 713 tarihinde zehirlenerek öldürüldü. Hukuk alanında da çalışmaları bulunan Zeynel Abidin'in Risat-ül Hukuk adında bir eseri de mevcut.


    5- Muhammed El- Bakır:

    İmam Hüseyin'in oğlu olan Muhammed El - Bakır beşinci imamdır.


    6- Cafer Es - Sadık:

    Altıncı imam olan Cafer Es - Sadık, 702 yılında Medine'de doğdu. Kendisi aynı zamanda Caferilik mezhebinin de kurucusudur.


    7- Musa El - Kazım:

    Musa El – Kazım, 745 - 799 tarihleri arasında yaşadı. Yardımseverleri ile bilinen yedinci imam, Zeynel Abidin gibi zehirlenerek öldürüldü.


    8- Ali Rıza:

    Sekizinci imamdır. İmameti 20 yıl sürmüştür.


    9- Muhammed Taki:

    Babası Ali Rıza, annesi Sebike hanımdır. Alçakgönüllülüğü ile bilinen Muhammed Taki, 835 yılında vefat etmiştir.


    10- Ali En-Naki:

    Onuncu imam olan Ali En-Naki, imameti en uzun süren (33 yıl) imamlardan biridir.


    11- Hasan Askeri:

    Lakabı ''Vekil'' olan Hasan Askeri, on birinci imamdır.


    12- Muhammed Mehdi:

    Hasan Askeri'nin oğlu olan Muhammed Mehdi on ikinci ve son imamdır.

    Yorumlar (0 yorum)
    Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
    Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
    Sonraki Sayfa