Erdoğan: Can kaybı 46 bin 104’e yükseldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı sona erdi.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
06 Mart 2023 19:50
GÜNCELLEME
06 Mart 2023 20:41
Erdoğan: Can kaybı 46 bin 104’e yükseldi
MP
Mevlüt Peker Editör

Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı sona erdi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 4 saat süren toplantı sonrası açıklama yapan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 46 bin 104 olduğunu açıkladı.

Deprem bölgesinde 11 ilde yıkılmış, acil yıkılması gereken ve ağır hasar almış bina sayısının 230.000, buralardaki bağımsız bölüm sayısının ise 645.000 olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, amaçlarının 2 aya kadar 100.000 konteyner kurarak, 500.000 depremzedeyi daha iyi koşullarda barınabilecekleri bu alanlara taşımak olduğunu söyledi.

Deprem bölgesinde şu ana kadar 6.000 geçici ticarethane kurup esnafın hizmetine verdiklerini, 3.000 konteynerden oluşan çarşılar kurmayı sürdürdüklerini açıklayan Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesindeki işletmelerin KOSGEB'e olan 2023 borçlarını, felakette yaşamını yitiren işletmecilerin ise tüm borçlarını sileceklerini duyurdu.

Bugüne kadar 1.061.000’in üzerinde depremzedeye hane başına 10.000 TL acil yardım ödemesi yaptıkları bilgisini veren Erdoğan, depremde ağır hasar gören yerlerde esnafa 250.000 TL’ye kadar ilk 1 yılı ödemesiz 60 ay vadeli, yarısı Hazine’nin ödeyeceği %7,5 faizli kredi vereceklerini bildirdi.

Deprem bölgesinde mevcut planlamaya göre 405.000’i konut ve 83.000’i köy evi olmak üzere toplamda 488.000 yeni hane yaparak, vatandaşlara teslim edeceklerini kaydeden Cumhurbaşkanı, amaçlarının önümüzdeki 2 ay içinde 244.000 konutun ve 75.000 köy evinin inşasına başlamak olduğunu, bunlardan yaklaşık 22.000’inin inşasına geçildiğini ifade etti.

Deprem bölgesinde yapılacak yeni konutlarla ilgili olarak yaklaşık 40.000 binadaki 164.000 orta hasarlı bağımsız bölümü ekleyecek çalışmayı da başlatacaklarını söyleyen Erdoğan, deprem bölgesindeki kentlerde yaşam tamamen normale dönmeden, durmanın ve dinlenmenin haram olduğunu dile getirdi.

Tüm vatandaşlara seslenen ve 6 Şubat’ta yaşanan acıların tekrarını yaşamamak için eski ve riskli binalarını kentsel dönüşüme sokmaları çağrısında bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kentsel dönüşüm projelerini hızlandırmak için, uzun vadeli, sübvansiyonlu bir finans yönetimini önümüzdeki günlerde hayata geçireceklerini açıkladı.

İstanbul başta olmak üzere Türkiye’de 6,5 milyon yapının acilen dönüşmesi gerçeği karşımızdayken siyasi hesaplarla süreci geciktirmenin vebalinin çok ağır olduğunu vurgulayan Erdoğan, Afet yasasından afet yönetimine, özellikle de kurumsal yapısının güçlendirilmesine kadar pek çok alanda yapacakları çalışmalar için hazırlıklara başladıklarını ifade etti.

Depremde yıkılanlarla beraber tüm kentleri kültür ve medeniyet değerleriyle de bir bütün olarak ayağa kaldırmanın boyunlarının borcu olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, fay hatları, dere yatakları ve heyelan bölgelerine bina yapma döneminin artık tamamen bittiğini, sorumluluğu yerine getirmeyen kurumlardan hesap sormayı vazife kabul ettiklerini, Türkiye'nin zaman kaybına, enerji israfına, dikkat dağınıklığına tahammülünün olmadığını, bunun için ‘Türkiye için hemen şimdi’ dediklerini dile getirdi.

Anayasa’nın cumhurbaşkanına verdiği yetkiye dayanarak 10 Mart Cuma günü seçim kararı alacaklarını ve ertesi gün Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla süreci başlatacaklarını da açıklayan Erdoğan, Türkiye'nin, bu afetlerin yaralarını sarması, doğrudan ve dolaylı etkilerini toparlaması için güçlü bir yönetime, güçlü bir siyasi iradeye ihtiyacı bulunduğunun altını çizdi.

Gündem sapmasına yol açacak sürecin geride kalması ve seçim tartışmalarından çıkılmasının şart olduğunu, seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılmasının kendilerine bu imkanı vereceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikametgahını ya da seçmen kaydını değiştiren depremzedelerin hak ve imkanlardan mahrum kalmamalarını sağlayacak Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınlayacakları bilgisini de verdi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa