ABD, Rusya-Ukrayna ateşkesi istemiyor

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Ukrayna ile Rusya arasında halihazırda gerçekleşecek bir ateşkesin, Rusya'nın Ukrayna topraklarındaki "fethini" onaylamak anlamına geleceğini söyledi.
Mevlüt Peker
|
16 Mart 2023, Perşembe - 21:39
ABD, Rusya-Ukrayna ateşkesi istemiyor

ABD, Rusya'nın Ukrayna'daki işgalini desteklemediği ve Ukrayna'yı destekleyeceği yönünde açıklamalarda bulundu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Rusya ile Ukrayna arasında yapılacak bir ateşkesin Rusya'nın Ukrayna'daki "fethini" tasdik edeceğini belirtti. Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesi, ABD'nin Rusya ile arasını açarken, Çin'in Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili Ukrayna'nın perspektifini dinlemesi gerektiğini belirtildi.

Kirby, Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimi hafifletmek ve olası bir çatışmayı önlemek amacıyla Çin'in sunduğu 12 maddelik barış planının uygulanmasının uygun olmayacağını açıkladı. Kirby, bu planın uygulanmasının Ukrayna topraklarının "işgalini" meşrulaştıracağına ve Birleşmiş Milletler Şartı'nın ihlali anlamına geleceğine dikkat çekti.

Kirby, Rusya'nın Suriye'de de ABD İHA'larını taciz etmesine dair bir soruya yanıt olarak, Rusya ile Suriye ve Avrupa'da çatışmaları önleme kanalları olduğunu ve çatışmaya yol açacak bir nedenin olmadığını belirtti. "Rusya ile çatışma peşinde değiliz" diyen Kirby, Polonya'nın Ukrayna'ya 4 Sovyet yapımı MiG-29 savaş uçağı gönderme planıyla ilgili bir soruya ise ABD'nin, Ukrayna'ya F-16 verme konusundaki pozisyonunun değişmediğini açıkladı.

Kirby, Rusya'nın Ukrayna'daki saldırganlığına karşı ABD'nin desteğini yineledi. Ateşkesin mevcut durumu tasdik edeceği uyarısında bulunarak, Rusya'nın Ukrayna'daki "fethinin" meşru görünmesiyle sonuçlanacağına dikkat çekti. Kirby, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü agresif politikalarına karşı ABD'nin Ukrayna'ya desteğini sürdüreceğini vurguladı.

Kirby, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in olası telefon görüşmesini desteklediğini kaydetti. Çin'in, Ukrayna'nın perspektifini dinlemesi gerektiğini belirterek, barış planının uygulanmasının Ukrayna'nın işgal edilmesi anlamına gelebileceğine işaret etti.

http://ankaramasasi.com/haber/2075465/abd-rusya-ukrayna-ateskesi-istemiyor
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.