Mete Gazoz kimdir?

Tokyo 2020 Olimpiyatları şampiyonu, milli gururumuz olan Mete Gazoz kimdir, kaç yaşında? Genç sporcumuzun başarıları...

SM
Suat Mutlu
YAYINLAMA
17 Mart 2023 12:57
GÜNCELLEME
17 Mart 2023 13:47
Mete Gazoz kimdir?
SM
Suat Mutlu

Mete Gazoz, 8 Haziran 1999 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Gazoz, okçuluk kariyerine anne ve babasından ilham alarak başladı.  Eski milli okçu ve Milli Takım Antrenöru olan babası Metin Gazoz ve İstanbul Okçuluk Kulübü başkanı olan annesi Meral Gazoz'dan ilham alan milli sporcumuz, okçuluk kariyerine ilk adımını 2010'da atmıştır. Milli sporcumuz, annesinin başkanlık ettiği kulüpte yer almaktadır. Gazoz, okçuluk becerilerini geliştirebilmek adına resim, piyano, basketbol ve yüzme alanlarıyla ilgilendi. Gazoz, sanat ve sporu harmanlayarak okçuluk becerilerini üst seviyelere taşıdı. 

Gazoz, ilk uluslararası başarısını Çin'de '2013 Dünya Gençlik Okçuluk Şampiyonası'nda' Yıldızlar kategorisinde klasik erkek yay takımıyla gümüş madalya kazandı.  Bakü'de düzenlenen '2015 Avrupa Oyunları'nda' Gazoz, Türkiye'yi temsil etti ve turu 46. sırada 641 puanla tamamladı. Milli sporcu ilk turda eşleştiği Ukraynalı rakibine yenilerek elendi. 17 yaşında Nottingham'da düzenlenen 2016 Okçuluk Şampiyonası'nda bireysel kategoride gümüş madalya kazandı ve 2016 Yaz Olimpiyatları'nda Türkiye kafilesindeki en genç sporcu oldu. Gazoz, 2018'de Tarragona'da gerçekleşen '2018 Akdeniz Oyunları'nda' altın madalya sahibi oldu. Milli sporcu yine 2018 yılında Berlin'de düzenlenen Dünya Kupası'nın 4. ayağında 4 altın madalya kazandı. Dünya Okçuluk Federasyonu (WA) tarafından düzenlenen oylamada erkekler klasik yayda 2018'in en iyi sporcusu seçildi; ayrıca federasyon jürisi tarafından "Yılın En İyi Çıkış Yapan Sporcusu ilan edildi.

Milli sporcu, Romanya'nın Bükreş kentinde düzenlenen 'Avrupa Gran Prix 2019 yarışlarında klasik yay erkekler kategorisinde 698 puanla 1. oldu ve elde ettiği puan ile Gençler Dünya ve Büyükler Avrupa Rekorunun sahibi oldu. Yine aynı yıl milli sporcumuz, Forbes Dergisi'nin Türkiye için düzenlemiş olduğu "30 altı 30" programı kapsamında "30 altı 30" gençlik kulübüne seçildi.  

Türk spor tarihine adını altın harflerle yazdırdı

Milli sporcu, 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda klasik yay bireysel kategorisinde ilk tur maçında Lüksemburglu Jeff Henckels'i , ikinci turda Avustralyalı Ryan Tyack'ı yenen milli sporcumuz, son 16 turuna yükseldi ve son 16 turunda Avustralyalı Taylor Worth'u geçerek çeyrek finale yükseldi. Gazoz, bu turda dünya sıralamasında 1 numara olan Amerikalı Brady Elloson'u mağlup ederek yarı finale yükseldi. Gazoz, yarı finalde ise rakibi Japon Takaharu Furukawa'yı yenerek finalist oldu. Milli sporcu final müsabakasında rakibi İtalyan Mauro Nespoli ile altın madalya maçına çıktı ve rakibini 6-4'lük skorla mağlup eden Mete Gazoz, Olimpiyat şampiyonu oldu ve Olimpiyat Oyunları tarihine adını yazdırdı. 

Brezilyalı yazar kitabını ona adadı

Brezilyalı yazar Paulo Coelho'nun yeni kitabı 'Okçu'nun Yolu' 21 Eylül'de okuyucuyla buluştu. Brezilyalı yazar twitter hesabından yaptığı paylaşımda yeni kitabını 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda altın madalya kazanan milli okçumuz Mete Gazoz'a adadı.

Tarihi ok sahibiyle tekrar bir araya geldi

Milli sporcumuz, 2023'ün Şubat ayında ülkemizde yaşanan deprem felaketinin ardından depremden etkilenen çocukların eğitim masrafları için 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda kullandığı oku açık arttırmaya sundu.  Gazoz'un, geliri Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen çocukların eğitiminde kullanılması için bağışladığı tarihi ok, eski Milli okçu ve iş insanı Murat Akkaya tarafından 200 bin TL'ye satın alındı. 

Akkaya, "Oku, Mete Gazoz'a geri verdim. İnşallah, ikinci olimpiyat şampiyonu olduğunda okumu alacağım" dedi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa