Suavi kimdir?

Ünlü şarkıcı ve söz yazarı Suavi kimdir? Sakalı ve saçlarıyla hafızalarımıza kazınan sanatçı nereli? Efsanevi yorumcu Suavi'nin hayatına dair bilgiler...

SM
Suat Mutlu
YAYINLAMA
20 Mart 2023 15:47
GÜNCELLEME
20 Mart 2023 16:13
Suavi kimdir?
SM
Suat Mutlu

Tam adı Mehmet Suavi Saygan, 26 Ağustos 1950 yılında Kırıkkale'de dünyaya geldi. Çocukluğu Kırıkkale'de geçen sanatçı, müzik hayatına 'Meçhuller Grubu'nu kurarak başladı. Ünlü şarkıcı,1972 yıllında ODTÜ Mimarlık bölümünden mezun oldu. Şarkıcı, üniversite yıllarında Ankara'da gece kulüplerinde değişik sanatçı ve gruplarla sahne alarak okul masraflarını karşıladı. Suavi, mezun olduktan sonra uzun yıllar orkestralarda solistlik yaparak gitar ve bateri çaldı. 

Ünlü şarkıcı,14 Eylül 1991'de Birinci İstanbul Beyaz Güvercin Müzik Yarışması'nda “Yıllar Sonra” adlı şarkısı ile ikinci olmuştur. Şarkıcı,  1994 yılında TRT’de Altın Anten yarışmasında “Yalıçapkını” isimli eseriyle birinci olup Kazakistan Almaata'da 24 ülkenin katıldığı Asya'nın Sesi (Voice Of Asia) yarışmasında Türkiye'yi temsil etmeye hak kazandı. Efsane şarkıcı, yarışmada jüri tarafından beş yıldır kimsenin layık görülmediği ve birincinin de üstünde kabul edilebilecek "Grand Prix" ödülünü aldı fakat bu başarısı Türkiye medyasında yer almadı. 

Suavi, 1997 yılında Kuşadası Altın Güvercin Müzik Yarışması'nda 'De Lan' şarkısıyla profesyonel kategoride en iyi besteci ve en iyi profesyonel yorumcu seçildi. Şarkıcı, kendi besteleri dışında ülkemizim büyük isimlerinden olan  Nazım Hikmet, Ahmed Arif, Hasan Hüseyin Korkmazgil gibi isimlerin şiirlerini de besteledi.

Sanatçı, aktif müzik hayatının yanı sıra MESAM (Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak ve MÜYORBİR’de (Müzik Yorumcuları M. Birliği) Yönetim Kurulu üyeliği düzeyinde yıllarca fikri haklar alanında da çalışmalar yürütmüştür.

Hakkında açılan hakaret davası

Suavi, 29 Ekim 2016'da İzmir'de bir etkinlikte cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için söylediği sözler hakkında mahkemeye verildi. Şarkıcıya 18 Nisan 2018'de cumhurbaşkanına hakaret suçuyla açılan dava karara bağlandı. 33. Adliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada heyet Suavi'ye 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi fakat mahkeme daha sonra şarkıcını 'hal ve tavırlarını göz önünde bulundurarak' verilen cezayı 11 ay 20 güne düşürdü. Son olarak mahkeme bu cezayı 14.000 lira para cezasına çevirdi. 

Albümleri

1992 – Deli Gönlüm
1995 – Yıllar Sonra (Aydın mısın?)
1996 – Yalıçapkını
2001 – Tükenme
2002 – Çığlık Çığlığa
2011 – Gül’le Diken Arasında

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa