Erdoğan: Irak’tan beklentimiz PKK’yı terör örgütü tanıması

Irak Başbakanı Şiya es-Sudani ile ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Iraklı kardeşlerimizden beklentimiz, PKK'yı terör örgütü olarak tanıması ve topraklarını bu eli kanlı terör örgütünden temizlemesidir" dedi.
Mevlüt Peker
|
21 Mart 2023, Salı - 20:32
Erdoğan: Irak’tan beklentimiz PKK’yı terör örgütü tanıması

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, resmi ziyaret için Türkiye'ye gelerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. İki lider, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen görüşmelerin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şiya es-Sudani'nin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Irak halkına ve hükümetine, Türkiye'nin deprem felaketiyle mücadelesinde sergiledikleri dayanışma için teşekkür etti.

İki lider, ikili ilişkileri ele aldı ve terörün her türlüsüne karşı topyekûn mücadele kararlılığını teyit etti. Ayrıca, "Kalkınma Yolu Projesi" kapsamında Basra'dan Türkiye sınırına uzanan kara ve demiryolu ulaştırma koridorunun inşası konusunda birlikte çalışma kararlılıklarını vurguladılar. Bu projenin sadece Türkiye ile Irak için değil, tüm bölge için stratejik öneme sahip olduğunu belirten Erdoğan, projenin bölgesel işbirliğini güçlendireceğini, ticareti geliştireceğini ve beşeri münasebetleri tahkim edeceğini söyledi.

İki lider ayrıca, ticaretin artırılması noktasında Irak ile aynı hassasiyetleri paylaştıklarını ve iş insanlarının ve vatandaşların karşılaştıkları sorunların çözümüne dair fikir teatisinde bulunduklarını da aktardılar.

“Terörizmle mücadeleyi görev addediyoruz"

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, görüşmelerinde terörle mücadele başta olmak üzere ikili ilişkileri ele aldıklarını belirterek, "Terörün her türlüsüne karşı topyekûn mücadele kararlılığımızı teyit ettik" ifadelerini kullandı.

Bölgedeki gelişmeleri değerlendirme fırsatı da bulduklarını dile getiren Erdoğan, Türkiye'nin Irak'ın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün en büyük savunucusu olduğunu vurguladı. 

Irak halkının gerçek dostu olduklarını her vesileyle ispat ettiklerini söyleyen Erdoğan, "Komşular arasında zaman zaman anlayış farklılıkları ortaya çıkabilir. Türkiye ve Irak, komşuluk hukuku çerçevesinde bunları çözme kararlılığını daima göstermiştir" şeklinde konuştu.

Ayrıca, Türkiye'nin PKK, DEAŞ ve FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadele ettiğini belirten Erdoğan, PKK'nın Irak tarafından terör örgütü olarak tanınması ve topraklarının bu örgütten temizlenmesi çağrısında bulundu.

Türkiye olarak terörle mücadelede Irak'la her türlü işbirliğine hazır olduklarının altını çizen Erdoğan, ortak çalışmaların devam edeceğini belirtti.

"Meselelerin üstesinden iş birliği ile gelebiliriz"

Su meselesini, müşterek çıkarlara hizmet edecek bir işbirliği alanı olarak değerlendirdiklerini ifade eden Erdoğan, Irak'ın acil su sıkıntısının farkında olduklarını ve Dicle Nehri'nden bırakılan su miktarını bir ay süreyle artırdıklarını belirtti.

İklim değişikliği nedeniyle Türkiye'de de kuraklık yaşandığını ifade eden Erdoğan, sınır aşan sularla ilgili meselelerin akılcı ve bilimsel işbirliği ile çözülebileceğini söyledi.

Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacmini artırma potansiyeli olduğuna dikkat çekerek, ticaretin önündeki tarife dışı engel ve kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini ifade etti.

Irak Başbakanı Şiya es-Sudani de Türkiye'yi ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

İki lider, terörle mücadele konusunda işbirliği yapacaklarını, PKK, DEAŞ ve FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadele edeceklerini vurguladılar.

Erdoğan, ziyaretin ardından Şiya es-Sudani'ye ve heyetine teşekkür ederek, istişarelerin hayırlara vesile olmasını diledi.

http://ankaramasasi.com/haber/2076010/erdogan-iraktan-beklentimiz-pkkyi-teror-orgutu-tanimasi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.