Putin, Macaristan'a gelirse tutuklanmayacak

UCM’nin Putin hakkındaki tutuklama kararını değerlendiren Macaristan Devlet Bakanı Gergely Gulyas, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Macaristan'a gelmesi durumunda tutuklanmayacağını söyledi.
Mevlüt Peker
|
23 Mart 2023, Perşembe - 22:30
Putin, Macaristan'a gelirse tutuklanmayacak

Macaristan Devlet Bakanı Gergely Gulyas, UCM (Uluslararası Ceza Mahkemesi)’nin Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında tutuklama emri çıkarmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Macaristan Devlet Bakanı Gergely Gulyas, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Roma Statüsü'nü imzalamalarına rağmen Rus lider Putin'in Macaristan'a gelmesi halinde tutuklanmayacağını belirtti. Macaristan Devlet Bakanı Gergely Gulyas, Vladimir Putin'i tutuklamanın yasal bir zemine dayanmadığını savundu ve "Macaristan yasaları baz alındığında Rusya Devlet Başkanını tutuklayamayız" dedi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Rus lider Vladimir Putin'in Ukrayna'da işlenen savaş suçlarından sorumlu olduğu iddiasıyla tutuklama emri çıkarmıştı. Mahkeme, Putin'in Ukrayna'daki çocukların yasa dışı şekilde sınır dışı edilmesi ve Ukrayna halkının kendi topraklarından Rusya'ya yasa dışı bir şekilde tahliye edilmesi şüphesiyle tutuklanmasını talep etmişti. Ayrıca, Rusya'nın Çocuk Hakları Komiseri Maria Lvova-Belova için de aynı suçlamalarla tutuklama emri çıkarılmıştı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kararının ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Uluslararası Ceza Mahkemesi kararlarının hukuki açıdan da dahil olmak üzere ülkemiz için hiçbir anlamı yok. Rusya, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Roma Statüsü'ne taraf değildir ve buna göre kararın hiçbir yükümlülüğü yoktur" ifadelerini kullanmıştı.

UCM, Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın ardından birçok kez savaş suçlarına ilişkin soruşturmalar yürütmüştü. Ancak, Rusya, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Roma Statüsü'nü imzalamamıştı ve bu nedenle mahkemenin kararlarına uyma yükümlülüğü de yoktu.

http://ankaramasasi.com/haber/2076271/putin-macaristana-gelirse-tutuklanmayacak
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.