Ahat Andican kimdir?

Türk doktor ve siyasetçi Ahat Andican kimdir? Türk doktor, siyasetçi ve yazar Ahat Andican nereli, kaç yaşında?

SM
Suat Mutlu Editör
YAYINLAMA
25 Mart 2023 11:04
GÜNCELLEME
26 Mart 2023 09:40
Ahat Andican kimdir?
SM
Suat Mutlu Editör

Tam adıyla Abdul Ahat Andican, 1951 yılında Afganistan'ın Kunduz şehrinde Özbekistanlı göçmen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Andican, ailesinin 1953 yılında Türkiye'ye göçmesiyle ilk öğretim ve lise eğitimini Konya'nın Akşehir ilçesinde tamamladı. Ardından Andican, üniversite eğitimini 1968 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde tamamladıktan sonra 1974 yılında doktor olarak kariyerine başladı ve  Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı'na asistan olarak girdi. Andican, kariyer hayatını 1980 yılında Genel Cerrahi Uzmanı, 1984 yılında Doçent ve 1991 yılında profesörlük unvanı alarak ve aynı Fakültede Genel Cerrahi Uzmanlığı yaparak sürdürdü.

Ahat Andican, 1984 yılında arkadaşlarının çalışmalarıyla 12 Eylül Darbesiyle kapatılan "Türkistanlılar Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği"nin yeniden kurulmasında büyük rol aldı ve dernek başkanı olarak seçildi. Andican, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde Öğretim Üyeliği ve Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanlığı yaptı. Türk doktor, daha sonra Okan Üniversitesi'nde 2003-2016 yılları arasında Mütevelli Heyeti üyeliği yaptı.


Siyasi kariyeri

Ahat Andican, 20. ve 21. dönemde Anavatan Partisi'ne katılarak İstanbul Milletvekili adayı olarak seçildi ve 55. Hükümet'te Devlet Bakanlığı ve Hükümet Sözcülüğü yaptı. Ardından Türk doktor, 2015 Haziran Türkiye Genel seçimlerinde Milliyetçi Harekat Partisi'nden (MHP)  İstanbul 2. bölge milletvekili adayı oldu fakat seçilemedi. Daha sonra Andican, İYİ Parti'ye katılarak  24 Haziran 2018 tarihinde yapılan genel seçimlerde İstanbul milletvekili seçildi. Andican,  8 Temmuz 2018 tarihinde TBMM İYİ Parti Grup Başkanı seçildi ve 8 Kasım 2018 tarihinde grup başkanlığı görevinden istifa etti.

Kitapları

-Değişim Sürecinde Türk Dünyası

-Cedidizm'den Bağımsızlığa Hariçte Türkistan Mücadelesi

- Emir Timur-Tarih, Siyaset, Miras

- Osmanlı'dan Günümüze Türkiye ve Orta Asya

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa