Erdoğan: 1 yıl içinde 319.000 konut inşa edeceğiz

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da, “GSB Yurtları İftar Buluşması” programında konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, amaçlarının 1 sene içinde altyapısı ve sosyal-ticari birimleriyle 319.000 konut, toplamda da 650.000 konut inşa etmek suretiyle deprem bölgesini ayağa kaldırmak olduğunu bildirdi.
Mevlüt Peker
|
26 Mart 2023, Pazar - 21:22
Erdoğan: 1 yıl içinde 319.000 konut inşa edeceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Büyükçekmece'de Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı öğrenci yurdunda konaklayan depremzedelerle bir araya geldi ve deprem sonrası çalışmaları hakkında bilgi verdi. Konuşmasında, amaçlarının altyapısıyla, tüm sosyal ve ticari birimleriyle bir yıl içinde 319.000 konut, toplamda da 650.000 konut inşa ederek deprem bölgesini ayağa kaldırmak olduğunu belirtti. Erdoğan, depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi ve manevi huzur, bedeni arınma, maddi yardımlaşma ve dayanışma ayı olan ramazanda, gerek deprem bölgelerindeki gerekse diğer şehirlerdeki mağdur kardeşleriyle gönül köprülerini güçlendirmeleri gerektiğini belirtti.

Erdoğan, geçen 1,5 ayda arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını, acil yardım dağıtımlarının düzene sokulduğunu, enkazların süratle kaldırıldığını ve geçici barınma merkezlerinin oluşturulduğunu söyledi. Ayrıca kalıcı konutların inşasına başlandığını ve yaraların hızla sarılmaya başladığı bir süreç yaşandığını da ekledi.

11 ilde 14 milyon insanı doğrudan etkileyen büyük bir felaketle karşı karşıya olduklarını belirten Erdoğan, devletin tüm kurumlarının deprem bölgesinde görevlendirildiğini ve hızlı bir toparlanma sağlanabilmesi için tüm imkanların kullanıldığını sözlerine ekledi. Erdoğan, depremde hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılara şifa, tüm Türkiye'ye ise birlik ve beraberlik diledi.

“Sanayi kuruluşlarının üretime başlaması ile geri dönüşler süratlenecek”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükçekmece'deki bir öğrenci yurdunda konaklayan depremzedelerle birlikte iftar açtıktan sonra yaptığı konuşmada, depremde hayatını kaybedenler için Allah'tan rahmet diledi. Kendisinin ve milletin depremzedelerin yanında olduğunu ve dost ve kardeş ülkelerin de yardımlarını unutmayacaklarını vurgulayan Erdoğan, depremzedelerin ve milletin, oradaki arkadaşlarının insanüstü gayretleri sayesinde hiçbir eksikliğin olmadığını bilmesi gerektiğini söyledi. Ancak, depremin etkilediği alanın genişliği, nüfusun çokluğu ve iklim şartları nedeniyle birtakım eksikliklerin yaşandığını kabul eden Erdoğan, bu eksikliklerin kısa sürede telafi edildiğini belirtti.

Erdoğan, hedeflerinin bir yıl içinde altyapısı, sosyal ve ticari birimleriyle birlikte toplamda 650 bin konut inşa ederek deprem bölgesini ayağa kaldırmak olduğunu ifade etti. Yerinde dönüşecek yerlerin de tarihi ve kültürel dokuya uygun sağlam ve güvenli yapılarla şehirlerine kazandırılacağını söyledi. Ramazan vesilesiyle ziyaret ettikleri şehirlerde kalıcı konutların temel atma törenlerini gerçekleştirdiklerini söyleyen Erdoğan, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya, Gaziantep ve diğer tüm şehirlerin yeniden inşa edilene kadar gece gündüz çalışacaklarını vurguladı.

Deprem bölgesindeki vatandaşları şehirlerine sahip çıkmaya çağıran Erdoğan, kullanılamaz hale gelen evler ve artçı sarsıntıların yol açtığı huzursuzluk nedeniyle başka yerlere giden milyonlarca vatandaşın olduğunu belirtti. Erdoğan, bu insanların bir an önce geri dönerek yuvalarına, işlerine ve hayatlarına yeniden kavuşmalarını hedeflediklerini ifade etti. Sanayi kuruluşlarının üretime başlamasıyla geçici ticaret merkezlerinin ve sağlam dükkanların açılmasıyla tarımsal çalışmaların yoğunlaşmasıyla geri dönüşlerin hızlanacağına inandığını belirtti.

“Allah'ın izni ile felaketin yaralarını tamamen saracağız”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaklaşık 1,5 ay önce yaşanan depremin etkisini hızlı bir şekilde atlatmaya çalıştıklarını ifade etti. Geçici barınma merkezleri oluşturduklarını, kalıcı konutların inşasını hızla sürdürdüklerini belirten Erdoğan, 319.000 konutun altyapısıyla birlikte inşa edilerek deprem bölgesini ayağa kaldırmayı hedeflediklerini dile getirdi. Ayrıca, yerinde dönüşü uygun şekilde sağlam ve güvenli yapılarla gerçekleştireceklerini söyledi.

Ramazan ayının sembolü olan birlik ve kardeşlik ikliminin, Türkiye'deki ve yurt dışındaki insanlar arasında güçlendirilmesi gerektiğine işaret eden Erdoğan, Türkiye'nin dört bir yanında bu iklimi güçlendirmek için çalıştıklarını ifade etti. Türkiye'nin demokrasi ve kalkınma eksiklerini tamamladığı, yeni bir katılıma hazırlandığı bir dönemde böyle bir kucaklamaya ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken Erdoğan, bu dönemde milletin desteğiyle yanlarında olacağına yürekten inandığını belirtti.

Erdoğan, depremzedelerin Ramazan-ı Şerif'ini tebrik ederek, Rabbimden bizleri ramazana olduğu gibi Kadir Gecesi'ne ve ardından bayrama da sağ salim eriştirmesini, dertlilere deva, hastalara şifa vermesini diledi. İftar programına Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ve çok sayıda depremzede katıldı.

http://ankaramasasi.com/haber/2076559/erdogan-1-yil-icinde-319000-konut-insa-edecegiz
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.