Zekeriya Beyaz kimdir?

Türk müftü, vaiz, din sosyolojisi profesörü ve yazar olan Zekeriya Beyaz kimdir? Prof. Dr. Zekeriya Beyaz nereli, kaç yaşında?

SM
Suat Mutlu Editör
YAYINLAMA
01 Nisan 2023 14:02
GÜNCELLEME
01 Nisan 2023 17:38
Zekeriya Beyaz kimdir?
SM
Suat Mutlu Editör

Zekeriya Beyaz, 1 Mart 1938 yılında Gaziantep'te dünyaya geldi. beyaz, ilköğrenimini Gaziantep'te, orta ve lise eğitimini ise Kahramanmaraş İmam-hatip lisesinde tamamladı. Beyaz,  1985 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde yüksek lisans eğitimini daha sonra aynı enstitüde doktorasını tamamlayarak doktor unvanını aldı. Zekeriya Beyaz,  23 Nisan 1991 tarihinde Sosyoloji Doçenti  ve 8 yıl ardından  14 Ocak 1999 tarihinde İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Sosyolojisi profesörlüğü kadrosuna atanarak profesor unvanını aldı. 


Kariyeri

Zekeriya Beyaz, 1 Mart 1963 yılında Nizip Ulu Camii'nde imam-hatip olarak kariyerinde ilk görevini yaptı. Beyaz, 14 yıl imam-hatiplik, vaizlik ve müftülük görevlerini üstlendi ve daha sonra Beyaz,  3 Mart 1977  yılında bu görevlerinden istifa etti. İstifasının ardından Beyaz yaklaşık 10 yıl kadar serbest köşe yazarlığı ve yazarlık yaptı. Yazarlık deneyiminden sonra memurluğa geri dönen Beyaz,  20 Şubat 1987'de İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde okutman olarak görev yaptı. Beyaz, Doçentlik unvanını aldıktan 1 yıl sonra, 1 Aralık 2000-2003 yılları arasında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığı görevini üstlendi. Görev süresinin bitmesi üzerine Beyaz, 4 Aralık 2003 tarihinde İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesindeki eski görevine döndü ve 1 Mart 2005 tarihinde yaş haddinden emekli oldu ve kariyerini bu noktada sonlandırdı. 

Ölümü

Prof. Dr. Zekeriya Beyaz, 18 Mart 2022'de hastaneye kaldırılarak yoğun bakıma alındı ve 11 Nisan 2022'de hayatını kaybetti. Zekeriya Beyaz'ın naaşı  Kozlu Mezarlığı'na defnedildi. 

Kitapları

-İslam'a Göre Milliyetçilik

-Türklük Kanımız, İslam Canımız

-İslam ve Siyasi Düzen

-İslam Müjdesi

-İslam Kolay Din

-İslam Mutlu Kılmak

-İslam ve Giyim Kuşam

-Batıl İnançlar ve Hurafeler

-Alevi Dosyası

-Kendi Belgeleriyle Said Nursi ve Nurculuk

-Türkiye'de Örtülü Savaş (Dar-ı Harp)

-Allah'ın Varlığına Belgeler

-Türkiye'yi Satıyorlar

-Hikmetli Çağdaş Müslümanlık

-İslam, Şeriat ve Milli Laiklik

      Yorumlar (0 yorum)
      Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
      Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
      Sonraki Sayfa