Cemal Enginyurt kimdir?

Türk gazeteci, siyasetçi ve 27. Dönem Demokrat Parti Ordu milletvekili Cemal Enginyurt kimdir? Cemal Enginyurt nereli, kaç yaşında? İşte hakkında merak edilenler...

SM
Suat Mutlu Editör
YAYINLAMA
07 Nisan 2024 10:10
GÜNCELLEME
07 Nisan 2024 11:17
Cemal Enginyurt kimdir?
SM
Suat Mutlu Editör

Cemal Enginyurt, 9 Nisan 1965 yılında Ordu'nun Dedeli ilçesinde dünyaya geldi. Enginyurt, ilk ve lise eğitimini Ordu'da tamamladı. Daha sonra Enginyurt üniversite eğitimini Anadolu üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisad bölümünü tamamlayarak mezun oldu. 

Siyasi kariyeri

Cemal Enginyurt, lise eğitimi sırasında 80 darbesi ile 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Enginyurt tutukluluğunun ardından   1986 yılında Ordu Bizim Ocak temsilciliğini kurarak,12 Eylül  darbesi sonrası İlk Ülkü Ocakları faaliyetini başlattı. Enginyurt kariyerine Milliyetçi Çalışma Partisi il sekreteri olarak başladı. Enginyurt, 1993 yılında Milliyetçi Harekat partisi (MHP) Myk üyesi, bir yıl sonra ise Ordu   il başkanı olarak seçildi. Enginyurt 1994 yılında MHP'den Ordu Belediye başkan adayı, 1995 seçimlerinde ise MHP Ordu 1. sıra milletvekili adayı oldu. 

Cemal Enginyurt, 1997 yılında tekrar MHP'den Ordu Belediye başkanlığına seçildi. Enginyurt, 1999 yılındaki seçimde MHP 1. sıra milletvekili adayı olarak seçildi ve  MHP'nin Ordu ilinde seçilen ilk milletvekili oldu. Enginyurt 21 Aralık 2000'de TBMM'de düzenlenen oylamada Rahşan Affı'na destek vererek kabul oyu kullandı. Enginyurt 2014 yılına kadar MHP Ordu İl Başkanlığı görevini sürdürdü. Daha sonra 2014 yılında düzenlenen seçimde tekrardan aday olan Enginyurt, bu sefer seçilemedi. 2015 yılında şansını tekrar deneyen Enginyurt tekrardan seçilemedi ve 2018 yılında TBmM'ye girdi.  

MHP'den ihraç edildi 

Cemal Enginyurt,  19 Temmuz 2020'de Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin açıklaması üzerine AKP'yi sert bir şekilde eleştirdi ve Akp'nin, Mhp'yi yok saydığını dile getirdi. Enginyurt; " Tarım bakanı ne istiyorsun sen bizden? Niye davet etmiyorsun bizi?..  Biz her söze başladığımızda 'Sayın Cumhurbaşkanı' diye başlıyoruz. Ama bu arkadaşlar bizi yok sayıyorlar. Her yerde yok sayıyorlar..." açıklamasını yaptı. Cemal Enginyurt, açıklamasının ardından  21 Temmuz 2020'de MHP üyeliğinden kesin çıkarma talebi ile tedbirli olarak disiplin kuruluna sevk edilmiştir. MHP Merkez Disiplin Kurulu toplantısı sonrası Cemal Enginyurt'un parti üyeliğinden kesin olarak çıkarılmasına karar verilmiştir. 

Demokrat Parti'ye Katılması 

Cemal Enginyurt MHP'den ihracının ardından  18 Aralık 2020'de Gültekin Uysal'ın davetiyle  Ankara'da düzenlenen törende Demokrat Parti'ye katıldı ve rozetini Gültekin Uysal tarafından aldı ve  partide teşkilatlardan sorumlu genel başkan yardımcılığı görevine getirildi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa