Mehmet Ali Birand ne zaman öldü?

Mehmet Ali Birand ne zaman ve neden öldü? Ölümünün üzerinden yıllar geçmesine rağmen halen akıllarda olan isim Mehmet Ali Birand kimdir?

SM
Suat Mutlu Editör
YAYINLAMA
08 Nisan 2023 17:47
GÜNCELLEME
08 Nisan 2023 18:53
Mehmet Ali Birand ne zaman öldü?
SM
Suat Mutlu Editör

Bir çok gazetede yazarlık yapan ve sempatik haber sunumuyla izleyenleri ekran başına kilitleyen Mehmet Ali Birand, ölümü ile sevenlerini yasa boğdu. Ölümüyle bir çok kişiyi şoka uğratan Mehmet Ali Birand'ın ölüm sebebi sevenleri tarafından merak ediliyor. İşte Mehmet Ali Birand hakkında merak edilenler...

Mehmet Ali Birand ne zaman, neden vefat etti?

Mehmet Ali Birand, kendisine pankreas kanseri teşhisi konulması ardından tedavisi için çeşitli ameliyatlar geçirmiş ve kemoterapi görmüştür.  Tedavisinin bir parçası olarak safra kesesindeki stentlerin değiştirilmesi için gittiği İstanbul Amerikan Hastanesi'nde yapılan ameliyat sonrasında 17 Ocak 2013 tarihinde yoğun bakımda hayata gözlerini yumdu.

Mehmet Ali Birand hayatı ve kariyeri

Mehmet Ali Birand, 9 Aralık 1941 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Küçük yaşta babasının kaybeden Birand'ın lise eğitim masraflarını dayısı karşılamıştır. Birand lise eğitiminin ardından İstanbul Üniversitesi  Filoloji Fakültesi Fransızca bölümüne girmiştir fakat maddi sıkıntılar sebebi ile ilk yarı yılda okulu bırakmak zorunda kalmıştır. 

Kariyeri

Mehmet Ali Birand, 1963 yılında ameliyat olmak üzere İngiltere'ye gitti. Birand, lise yıllarından tanıştığı Türk gazeteci ve yazar Abdi İpekçi, kendisine Milliyet’in Londra muhabirliği görevini verdi ve burada bir yıl geçirerek hem İngilizce öğrendi hem de Milliyet Gazetesi için çalıştı. Kariyer hayatına Milliyet Gazetesiyle başlayan Birand, 1971 yılında Milliyet Gazetesi için Brüksel'de 21 yıl görev aldı ve  Abdi İpekçi'den sonra kısa bir dönem Milliyet'in Genel Yayın Yönetmenliğin üstlendi. 

Mehmet Ali Birand, 1985 yılında TRT 1 için bir aylık olan '32. Gün' adlı haber programını yaptı. Birand, bir yıl sonrasında  1986 yılında Sovyetler Birliği yetkililerini ve Milliyet'i ikna edip, Moskova'da büro açtırdı. Gazeteci, 1988'de Lübnan'ın Beka vadisindeki PKK kampında terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan ile röportaj yaptı ve Türkiye'de Öcalan ile gerçekleştirilen ilk röportajdı. 

1991 yılında Türkiye'ye geri dönen Birand, Milliyet Gazetesinden Sabah Gazetesine geçiş yaptı. Birand '32. Gün' programını Show TV'ye taşıyarak programı burada devam ettirdi. Fakat Birand, 28 Şubat'ta Sabah gazetesinden kovuldu ve Show TV'deki programı da durduruldu. Ardından Birand kariyer hayatına CCN Türk'te ve Posta Gazetesinde devam etti. Birand CNN Türk'te 'Manşet' isimli günlük siyasi talk show programını sundu. 2005 yılında geldiğimizde ise Birand Kanal D'nin  Genel Yayın Yönetmeni ve bültenin ana haber sunucusu oldu. Mehmet Ali Birand, Ocak 2009’da hem CNN Türk hem de Kanal D'de Genel Yayın Yönetmenliği görevini üstlendi.


Eserleri

-2005- Unutulmaz Maçlar (belgesel)

-2006- 100 Yıllık Sevda

-2006- 17 Mayıs

-2006- Latife Hanım

-2008- Çok Güzel Hareketler Bunlar

-2009- Küçük Kadınlar

-2012- Kurtuluş Son Durak

-2012- Annem Uyurken


Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa