ABD: Mısır'ın Rusya'ya silah verdiğine dair belirti yok

Mısır'ın Rusya'ya silah sağlamayı planladığına dair basında yer alan haberlerle ilgili konuşan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, "Mısır'ın Rusya'ya silah sağladığına dair hiçbir belirti bulamadık." ifadelerini kullandı.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
11 Nisan 2023 20:59
GÜNCELLEME
11 Nisan 2023 21:04
ABD: Mısır'ın Rusya'ya silah verdiğine dair belirti yok
MP
Mevlüt Peker Editör

ABD Başkanı Joe Biden, Kuzey İrlanda ve İrlanda seyahati kapsamında yolculuk ettikleri uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Mısır hükümetinin Rusya'ya roket göndermeyi planladığına ilişkin haberleri yalanladı. "Mısır'ın Rusya'ya silah sağladığına dair hiçbir belirti görmedik." diyen Kirby, diplomatik temasların içeriği hakkında konuşmayacağını belirtti. Ancak Mısır ile ABD arasındaki savunma işbirliklerine işaret eden Kirby, bu ülkenin önemli bir güvenlik ortağı olduğunu söyledi. Washington Post gazetesi, sızdırılan bir ABD istihbarat belgesine dayanarak, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin şubat ayında Rusya'ya göndermek üzere 40 bin roket üretimi emri verdiğini iddia etmişti.

John Kirby, Biden'ın Rusya'da tutuklu ABD vatandaşı gazeteci Evan Gerşkoviç'in ailesiyle görüştüğünü belirtti. Muhabire konsolosluk desteği sağlamaya çalıştıklarını açıklayan Kirby, Gerşkoviç'in "haksız yere tutuklandığını" açıklamasının ardından gazetecinin serbest bırakılmasıyla ilgili yürütülen sürecin henüz başında olduklarını söyledi. Kirby, Rusya tarafıyla bu konuda yaptıkları veya yapabilecekleri görüşmelere dair ise bilgi vermedi.

Öte yandan, Biden'ın seyahati kapsamında İrlanda ve Kuzey İrlanda'da İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile de bir araya gelmesi bekleniyor. Görüşmede, Brexit sonrası İrlanda sınırına ilişkin sorunların ele alınması ve Kuzey İrlanda'da barış sürecinin sürdürülmesi konuları ele alınacak.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa