Pösteki: “Seçimin ilk turda bitmeme ihtimalinin sebebi Muharrem İnce”

ORC Araştırma Genel Müdürü Mehmet Pösteki yaptıkları son ankette Muharrem İnce’nin oy oranının yüzde 7,2 olduğunu ve bu oranın daha fazla artmayacağını öngördüklerini söyledi. “Şu anda ilk turda bitmeme ihtimalinin tek sebebi Muharrem İnce'nin oy yüzdesi” diyen Pösteki, “Muharrem İnce'nin seçmeninin seçim zamanına yakın tavrını güçlü olan adaydan yana kullanacağını düşünenlerdenim” ifadelerini kullandı.
Ersin Küçükbarak
|
15 Nisan 2023, Cumartesi - 11:08
Pösteki: “Seçimin ilk turda bitmeme ihtimalinin sebebi Muharrem İnce”

Mehmet Pösteki, Sözcü yazarı Ruhat Mengi’ye 7-11 Nisan tarihleri arasında 42 ilde 5400 katılımcı ile gerçekleştirdikleri seçim anketinin sonuçlarını değerlendirdi.

 Cumhurbaşkanı adaylarına ilişkin gerçekleştirdikleri ankette seçimlerin ikinci tura kalacağının görüldüğünü belirten Pösteki şunları söyledi:

 “Şu anki eğilim işin ikinci tura kalacağını gösteriyor. Bunu aslında şöyle değerlendirmek lazım; değişim isteyen yüzde 60'a yakın bir kesim var, bunun büyük çoğunluğunu Kemal Kılıçdaroğlu'na verilecek oylar oluşturuyor, kalanlar da aslında değişim istiyor. Muharrem İnce'ye verilen oyların çok çok küçük bir kısmının bile Kılıçdaroğlu'na geçmesi halinde ilk turda seçimin sonuçlanacağı verilere yansıyor. Tabii burada “Muharrem İnce neden adaylıktan çekilmiyor?” gibi şeyler söylemek bizim işimiz değil, biz olanı yorumluyoruz ama muhalefet seçmeni bir aday etrafında birleşmiş görünüyor. Bu sadece CHP'li veya İYİ Parti'li seçmenler değil, bahsettiğim şey bir değişim, insanlar bir değişim istiyorlar. Anket yaparken de örnek veriyorum; Kemal Kılıçdaroğlu'na oy vereceğini belirtenlerin belki yarısı gönüllü bir şekilde “Evet biz Kılıçdaroğlu'na oy vereceğiz” diyor bir bölümü de artık bir değişim istediği için çoğunluk oyların toplandığı adaya vermeyi düşünüyor. Şu anda ilk turda bitmeme ihtimalinin tek sebebi Muharrem İnce'nin oy yüzdesi, bununla alakalı da Muharrem İnce'nin seçmeninin seçim zamanına yakın tavrını güçlü olan adaydan yana kullanacağını düşünenlerdenim.

“Bizde şu an çıkan oran Muharrem İnce'nin maksimum oy oranıdır”

“Her ne kadar Muharrem İnce'nin popülaritesi çok konuşuluyor olsa da çok fazla tepki de oluşmaya başladığını, istifalar olduğunu görüyoruz. Ama gördüğümüz tablo, Kemal Kılıçdaroğlu'nun ilk tura çok yakın olduğunu gösteriyor. Bizde şu an çıkan oran Muharrem İnce'nin maksimum oy oranıdır, şu anki eğilime göre oy oranı yüzde 7'dir, bu oran yukarılara doğru seyretmez ya bu şekilde kalacaktır ya da aşağı doğru seyredecektir. Diğer adayların kampanya programına göre şekillenecektir.”

“Kararsız oranımız yüzde 7’lere düştü”

Ne olursa olsun, cumhurbaşkanlığı adayları ve parti listelerinin belli olmasıyla birlikte artık insanlar yavaş yavaş kararlarını vermeye başladılar, ‘kararsız' oranımız bu ay yüzde 7'lere düştü, önceki aylarda yüzde 10, yüzde 15'lerin üzerindeydi. Yavaş yavaş insanlar artık kararını veriyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turda bitmesi hiç zor değil, olağan görünüyor.

"HÜDA PAR meselesi AK Parti'ye yarardan çok zarar verecek"     

Pösteki, “DSP'nin, HÜDA PAR'ın, Yeniden Refah Partisi'nin Cumhur İttifakı'na girmesi sonucu nasıl etkiledi?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Parti parti analizlerini yapmak gerekirse; DSP ismi olan eski bir parti, aslında ittifaka dahil olmasının sebebi isminden dolayı, bir oy katkısı anlamında yararı veya zararı olacağını düşünmüyorum. Cumhur İttifakı'nın kalabalık bir görüntü vermek istemesinden dolayı çıkmış bir durum. DSP'nin ne önceki ne şu anki seçmeni bu ittifaka onay vermiyor, birçok teşkilat ve genel merkez yöneticileri de istifa etti, bu nedenle DSP'nin herhangi bir katkısı olmaz. HÜDA PAR'a gelecek olursak; kitlesel bir oya sahip bir parti ama HÜDA PAR meselesinin ben AK Parti'ye yarardan çok zarar vereceğini düşünüyorum. Son zamanlarda kamuoyunun tepkisine bakacak olursak böyle görünüyor. Yalnızca Yeniden Refah Partisi'nin genel seçim ve cumhurbaşkanlığı seçiminde AK Parti'ye katkısı olabileceğini söyleyebiliriz.”

http://ankaramasasi.com/haber/2078862/posteki-secimin-ilk-turda-bitmeme-ihtimalinin-sebebi-muharrem-ince
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.