Sudan ordusu ile HDK arasında şiddetli çatışma

Sudan’ın başkenti Hartum ile bazı kentlerinde Sudan ordusu ile HDK (Hızlı Destek Kuvvetleri) arasındaki silahlı çatışmaların şiddeti arttı.
Mevlüt Peker
|
15 Nisan 2023, Cumartesi - 23:46
Sudan ordusu ile HDK arasında şiddetli çatışma

Sudan'ın başkenti Hartum ve bazı illerde Sudan ordusu ile HDK (Hızlı Destek Kuvvetleri) arasında silahlı çatışmalar büyüdü. Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında son birkaç aydır yaşanan "söz savaşı", ordu ile HDK güçleri arasında sıcak çatışmaya dönüştü. Çatışmalar sebebiyle başkent Hartum'da Hızlı Destek Kuvvetlerine ait araçlar yanarken, Hartum'da bazı bölgelerden dumanların yükseldiği görüldü.

Hızlı Destek Kuvvetleri, 1. Kolordu Komutanlığı'na ait bazı tankları ele geçirirken, Sudan Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, henüz harekete geçirmedikleri askeri üsler ve uygulamadıkları iyi taktikler bulunduğunu belirtti.

Dünyadan tepki ve çağrılar geliyor

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Sudan'da yaşanan çatışmaların bir an önce durması gerektiğini kaydederek, Sudan yönetimine de tansiyonu düşürmesi yönünde çağrıda bulundu.

Cezayir devleti de Arap Birliği dönem başkanlığı sıfatıyla yaptığı açıklamada, Sudan'da Sudan ordusu ile milis güç HDK (Hızlı Destek Kuvvetleri) arasında şiddetlenen çatışmalara son verilmesi ve anlaşmazlıkların diyalog yoluyla çözülmesi çağrısını yaptı.

ABD ise Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) dışişleri bakanlarıyla yaptığı telefon görüşmesinde Sudan'daki çatışmaları ele alarak gerilimin daha da tırmandırılmaması çağrısında bulundu.

Suudi Arabistan, Irak, Tunus, Umman ve Kuveyt’ten gelen açıklamalarda, Sudan ordusu ile milis güç HDK arasında şiddetlenen çatışmalar sebebiyle kaygılarını dile getirerek, sükunet çağrısı yaptılar.

Öte yandan Suudi Arabistan, Sudan'da şiddetlenen çatışmalar ve Suudi Arabistan'a ait bir uçağın başkent Hartum'da saldırıya uğraması sebebiyle uçuşların askıya alındığını duyurdu.

Mısır Silahlı Kuvvetleri ise Sudan’da yaşanan şiddet olaylarını yakından takip ettiklerini ve Hartum’daki Mısır askerlerinin güvenliğinin temini için ilgili makamlarla temas halinde olduklarını bildirdi.

http://ankaramasasi.com/haber/2078923/sudan-ordusu-ile-hdk-arasinda-siddetli-catisma
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.