Cildinizin Işıldamasını istiyorsanız bu yiyecekleri sofranızdan eksik etmeyin!

Yediğimiz her şey cilt vücut sağlığımızı yakından etkiliyor. Peki nasıl beslenmeliyiz. Haberimizde...

Büşra Ünal Yazar
YAYINLAMA
26 Nisan 2023 21:04
GÜNCELLEME
26 Nisan 2023 21:51
Cildinizin Işıldamasını istiyorsanız bu yiyecekleri sofranızdan eksik etmeyin!
Büşra Ünal Yazar

Aslında yediklerimiz içtiklerimiz cildimizin aynasıdır. Örneğin yağlı yediğimizde cilt sivilce alarmı verir. Meyve sebzeyle beslendiğimizde cildimizin ışıldadığını görürüz. Kısacası ne yersen o'sun. 

 Peki cildimiz parlasın ışıl ışıl bir cildimiz olsun diyorsanız beslenme uzmanların göre beslenme tüyoları..

Parlak, Pürüzsüz, Canlı ve lekesiz cilt için hangi besinleri tüketmeliyiz?

Salatalık; Cildi doğru nemlendirme çok önemlidir. Çünkü nem aydınlık bir cildin anahtarıdır. Cilt vücuttaki nem seviyesini doğrudan yansıtır. Su açısından zengin yiyecekler vücudu nemlendirmenin en iyi yoludur. Salatalığın da yüzde 95'i nem olduğuna cilt için en iyi besindir. 

İstiridye; çinko, demir, selenyum, bakır gibi minerallerin küçük miktarda da olsa kaynağıdır. Bu mineraller bağışıklığı destekler ve iltihapla savaşmak için anahtardır. 

Çinko, cildin enfeksiyona karşı savunmasını sürdürürken yara iyileşmesini hızlandırır. 
İstiridye kadar zengin olmasa da yine de bu mineraller açısından zengin diğer yiyecekler: Fındık, tohumlar, mercimek ve fasulye.

Avokado; Yağlar yaşlanmanın önlenmesinde zar yapısının korunmasında rol oynar. Avokado da  güçlü dokuları korumak ve cilt kuruluğunu önlemek için önemli olan A ve C vitaminleri ile birlikte tekli doymamış yağlar vardır. 

Somon; yağ asitleri iltihaplanmayı azaltır ve yaşlanma karşıtı koruma sağlar. Cildi güçlendiren omega-3 yağ asitleri ve protein içeriğinin fazla olması açısından harika bir besindir.

Kemik Suyu; Kolajenin yanı sıra amino asitler ile doludur. Vücudun ihtiyaç duyduğu amino asit havuzunu oluşturmak için yeterli protein tüketmek gerekir. 

Cilt sağlığı söz konusu olduğunda kolajen çok önemlidir. 
Bazı araştırmalar kolajen takviyelerinin kırışıklıkların azalması, cilt elastikiyetinin artması ve kuruluğun azalması gibi yaşlanma karşıtı faydalara sahip olabileceğini kanıtlamıştır.

Ceviz; protein, sağlıklı yağ ve E vitamini ile cilt sağlığını destekler. Cildin yenilenmesini desteklediği ve cilt hasarını önlediği gösterilen gama-tokoferol adı verilen özel bir E vitamini içerir. Omega-3 bakımından zengindir.

Çilek;Antioksidanlar  cilt sağlığı için çok yararlıdır, cildin yaşlanmasıyla savaşırlar. Yaban mersini ve çilek gibi meyveler, antioksidan bakımından zengindirler. Antioksidanlar cildin yaşlanmasıyla savaşır. 

Kırmızı biber; Kırmızı biber turunçgillerden daha çok C vitaminine sahiptir. C vitamini kolajen üretimi, protein metabolizması ve yara iyileşmesi için oldukça gereklidir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa