Rubik küpü nedir, nasıl çözülür?

Zeka Oyunu Rubik küp, her zaman insanların ilgisini çekmeyi başarıyor. Ama çok az insan küpleri doğru yerleştirebiliyor. Çözülmesi zor olduğundan insanlar internetten aratarak çözüyor. Peki, rubik küp nasıl çözülür?

Büşra Ünal Editör
YAYINLAMA
10 Mayıs 2023 10:39
GÜNCELLEME
10 Mayıs 2023 10:56
Rubik küpü nedir, nasıl çözülür?
Büşra Ünal Editör

Rubik küp; çeşitli renklere boyanmış küplerin bir araya getirilmeye çalışıldığı bir tür zeka oyunudur. 26 küçük farklı renk guruplarına boyanmış küp parçalarının birleşmesi ile oluşan tam bir küptür.

1974 yılında Macar heykeltıraş ve mimar Ernö Rubik tarafından “sihirli küp” adıyla geliştirilen oyuncak, Budapeşte’den başlayan yolculuğunda 80’li ve 90’lı yılların başında dünya genelinde milyonların ilgisini çekmiş, 1980 ve 1981’de İngiltere’de iki yıl üst üste Yılın Oyuncağı seçilmiştir.

Peki, Rubik Küpü Nasıl Çözülür?

Robot bilimi ile uğraşan bilim insanları da Rubik Küpü çözen robotlar üzerinde çalışmalar yapmaktadır. Dünya genelinde robotların çözdüğü zeka küpü süresi, 5.27 saniye olarak kayıtlara geçmiştir.

Rubik küpününün bu kadar ilginç ve karmaşık olmasının sebebi üç boyutta da döndürülebilmesidir.

Küpün her yüzü hem saat yönünde hem de tersinde döndürülebildiğinden her dönüşte ortaya yüzlerce farklı kombinasyon çıkmaktadır.

Zeka Küpünü Kolay Çözme Yöntemi

1. Küpünüzü tanıyın. Örneğin; beyaz sarının, turuncu kırmızının yeşil de mavinin karşısındadır. Merkez parçada yer alan renkler genelde birbirlerine karşı yönde bulunur.

2. Beyaz bölümü çözün. Küpün üst yüzünde beyaz bir artı oluşturmak bir sonraki aşamayı kolaylaştırır.

3. Beyaz köşeleri çözün. Köşe parçaları bir beyazın yanında iki tane diğer rengi içerecektir.

4. Orta katmanı çözün. Böylece alt iki katmanın renkleri birbirine uyacak.

5. Sıra üst bölümde… Küpünüzün üstünde sarı bir haç elde etmeye çalışın ve ardından tüm sarıları üst yüzeyde toplamaya çalışın.

6. Sarı köşeleri dikkatlice yerleştirin. Sarı olması gereken üst yüzeyi, en az iki köşe doğru noktaya gelene kadar döndürün.

7. Son olarak, merkez parçayı renge uygun bir şekilde denk getirin.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa