Berat Kandili namazı kaç rekat, nasıl kılınır, 100 rekatlık berat kandili namazı nasıl kılınır?

Berat Kandili namazı kaç rekat, nasıl kılınır?

Büşra Ünal Yazar
YAYINLAMA
10 Mayıs 2023 14:51
GÜNCELLEME
10 Mayıs 2023 15:07
Berat Kandili namazı kaç rekat, nasıl kılınır, 100 rekatlık berat kandili namazı nasıl kılınır?
Büşra Ünal Yazar

Berat, Arapça' da temize çıkma anlamına gelen kelimeden alıp, temizlenme ve günahlardan arınma imkanı sunulduğuna inanılan kandil gününün ismidir. 
Berat Kandili
, Şaban ayının  14. gününü 15. gününe bağlayan kutsal kabul edilen gecedir. 

Manevi açıdan önemli olan bu gece de Berat Kandili namazı kılınır. 

Peki, bu mübarek Berat Kandili namazı kaç rekat, nasıl kılınır? İşte Diyanet’e göre Berat Kandili namazı niyeti ve kılınışı...

Berat Kandili Namazı Saat Kaçta Kılınır?

Kelime olarak; kurtulmak, beri olmak, suçlu olmamak anlamı taşıyan, Mü'minlerin bu gece günah yüklerinden kurtulup, ilahi bağışa ermeleri umulduğu gece olarak bilinen Berat Kandili namazını kılmak isteyenler akşam namazıyla birlikte ibadet etmeye başlanabilir.

Berat Gecesi Namazı Kaç Rekat, Nasıl Kılınır?

Berat Kandili 12 rekat nafile namazı, 2 rekatta bir selam verilerek kılınır öte yandan her rekatında Fatiha ve Kuran-ı Kerim'den bir sure okunarak kılınan bir namaz olarak bilinmektedir.

100 Rekatlık Berat Kandili Namazı Nasıl Kılınır?

Berat Kandili gecesi kılınacak namaza Salat-ül-hayr (Hayır Namazı) denilmektedir. Hayır namazı 100 rekattır. Bu namazın her rekatında Fatiha suresinden sonra on defa İhlas suresi okunmaktadır.

100 Rekatlık Namaza "Ya Rabbi,senin rıza-i şerifin için namaza. Beni afv-ı ilahine,feyz-i ilahine mazhar eyle. Kasveti kalpden, dünya ve ahiret sıkıntılarından halas eyleyip, süeda(iyiler) defterine kaydeyle." diyerek niyet edilir. Bu şekilde niyet edemeyenler "hacet namazına, hayır namazına" diye niyet edilebilir.

Her rek'atte bir Fatiha 10 ihlası şerif okunur. İki rek'atte bir selam verilerek 100 rek'ata tamamlanır. 100 rek'at namazı ara vermeden kılmak şart olmamakla birlikte dinlenerek kılınabilir. 100 Rekatlık namazın vakti, yatsı namazıyla başlayıp, imsak kesilinceye kadar devam eder.

Namaza yatsıdan sonra başlanabilir. 100 rekatlık namazda okunan ihlası şerifleri 10 okumak yerine her rekatte 100 def'a okuyarak 10 selamda da kılınabilir. Ancak 50 selam ile 100 rek'at kılmak daha faziletlidir. Zira bu namazın özelliği, yapılan secdelerin çok olmasıdır.

Namaz Bittikten Sonra Okunacaklar;

Allah-ü Teala'nın "Hu" ismi şerifinin ebced hesabına göre değeri 11'dir. Rasülüllah Efendimizin isimlerinden "Taha"nın ebced hesabıyla değeri 14 olduğu için;

Aşağıdaki 11 dua, 14 def'a okunur:

*14 istiğfar(estağfirullahel-azım ve etübü ileyk).
*14 Salevatı-şerife(allahümme Salli ala Muhammedin ve ala Ali Muhammed)
*14 Fatiha'i şerife (Elham)besmeleyle

*14 Ayetül kürsi (Allahü-La)besmeleyle

*14 Tevbe suresi'nin son iki ayeti olan "Lekad Caeküm.."(besmeleyle)

*14 kere "Yasin,Yasin..."dedikten sonra 1 Yasini Şerif.(Yasini Şerif'te yedi zahiri, yedi batıni"m bin"vardır, böylece o da 14 olur.) *14 ihlası şerif(kul hüvellahü ehad) bemeleyle

*14 Felak suresi(kul euzü birabbil-felak)besmeleyle *14 Nas suresi(kul euzü birabbin-nas) besmeleyle
 
*14 kere, Subhanellahi vel-hamdü lillahi vela ilahe illallahü vallahü ekber, Vela havle vela kuvvete illa billahil-aliyyil-azıım.

*14 kere, Salat-ı münciye(İlmihal kitaplarında yazar)okunur ve sonra dua yapılır. Salat-ı Münciye'yi bilmeyenler Küçük salevat okuyabilirler. (Allahümme salli ala Muhammedin ve ala Ali Muhammed) 

Allâhümme salli alâa seyyidinâa Muhammedin ve alâa âali seyyidinâa Muhammedin salâaten tünciinâa bihâa min cemî’ıl-ehvâali ve’l âafâat. Ve takdıy lenâa bihâa cemî’alhaacâat ve tütahhirunâa bihâa min cemî’ıs-seyyi’âat ve terfeunâa bihâa ındeke a’led-derecâat ve tübelliğunâa bihâa aksa’l gaayâat. Min cemî’ıl-hayrâti fi’l-hayâati ve ba’del-memâat. İnneke alâa külli şey’in kadiyr.“

Mânâsı: Allâh’ım, Efendimiz Muhammed’e ve ehl-i beytine bizi bütün korku ve âfetlerden kurtaracağın, bütün ihtiyaçlarımızı göndereceğin, bütün günahlarımızdan temizleyeceğin, nezdindeki derecelerin en yücesine yükselteceğin, hayatta ve ölümden sonra bütün hayırların nihâyetine ulaştıracağın şekilde râhmet eyle. Muhakkak sen her şeye kaadirsin.“

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa