BM: Türk hükümetine çok teşekkür ederiz

BM (Birleşmiş Milletler) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Karadeniz Tahıl Girişimi için sarfettiği çaba, enerji ve kararlılığı sebebiyle Türk hükûmetine çok teşekkür ettiklerini söyledi.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
15 Mayıs 2023 22:09
GÜNCELLEME
15 Mayıs 2023 22:14
BM: Türk hükümetine çok teşekkür ederiz
MP
Mevlüt Peker Editör

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, BM Güvenlik Konseyi'nde Ukrayna'da yaşanan insani durumun ele alındığı bir oturumda konuşma yaptı.

Griffiths, Ukrayna'nın zorlu bir kış dönemini atlattığına dikkat çekerek, ülkedeki sivil kayıpların son aylarda rekor seviyelere ulaştığını ifade etti. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin verilerine göre, 24 Şubat 2022'den bu yana sivil can kaybının 23,600 olduğunu belirten Griffiths, ancak gerçek rakamların bunun çok üzerinde olabileceğine işaret etti.

Griffiths, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının büyük insani etkilere yol açtığını ve BM ile insani yardım çalışanlarının hayat kurtarıcı yardımlarını sürdürdüğünü aktardı.

Bu yılın ilk çeyreğinde yaklaşık 3.6 milyon kişinin insani yardım aldığını belirten Griffiths, hala yardım ulaştırmak konusunda bazı engellerle karşılaştıklarını ve daha fazla yardımın gerektiğini vurguladı.

Griffiths, Karadeniz Tahıl Girişimi'nin küresel gıda güvenliğine önemli katkılar sağlamaya devam ettiğini ifade etti. Girişim sayesinde Ukrayna limanlarından güvenli bir şekilde 30 milyondan fazla ton tahıl ihraç edildiğini belirten Griffiths, bunun %55'inin gelişmekte olan ülkelere, %6'sının ise en az gelişmiş ülkelere ulaştığını söyledi.

Griffiths, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre küresel tahıl fiyatlarının son 12 ayda %20 düştüğünü belirterek, "Bu önemli bir ilerleme ancak daha fazlası yapılmalı. İnsani gıda yardımı operasyonları için öngörülebilir tedarikin sağlanması gerekiyor." dedi.

Son haftalarda girişimin uzatılması ve daha etkin bir şekilde işlemesi için yoğun görüşmeler yapıldığını belirten Griffiths, "Karadeniz Tahıl Girişimi'nin devam etmesi son derece önemlidir. Operasyonun sorunsuz ve etkili bir şekilde yürütülmesi için tüm tarafları sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz. Dünya bizi izliyor." şeklinde konuştu.

Griffiths, girişimin başlatılmasında önemli bir rol oynayan Türkiye'nin son görüşmelere İstanbul'da ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, "Türk hükûmetine bu girişimin sürdürülmesi için sarf ettikleri çaba, enerji ve kararlılık için çok teşekkür ediyorum." dedi.

Etiketler Tahıl Girişimi
Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa