Dolama nedir, evde nasıl tedavi edilir?

Parmakta ağrılı apse oluşursa bu dolamanın göstergesidir. Dolama, bakteriyel enfeksiyon sonucu oluşur. Evde uygulayacağınız tariflerle kısa sürede dolamayı tedavi edebilirsiniz

Büşra Ünal Yazar
YAYINLAMA
01 Haziran 2023 14:18
GÜNCELLEME
01 Haziran 2023 15:01
Dolama nedir, evde nasıl tedavi edilir?
Büşra Ünal Yazar

Dolama, parmak boğumlarında bakteri üremesi, virüs ve mantar hastalıkları gibi nedenlerden oluşan iltihaplı bir hastalıktır. Tıp dilinde paronişi olarak adlandırılan dolama, tırnak diplerinde ve tırnağın alt kısımlarında oluşur. 

Apse, ağrı ve acıya yol açar. Doktor tarafından verilen  uygun antibiyotik kullanımı, bölgeye sıcak uygulama, parmağı kalp seviyesinin üstünde tutmak gibi durumlar tedavi için yeterli olabiliyor. Apseden sonra oluşan dolama hastalığında tedaviye yönelik apsenin drenajının yapılması gerekir. 

Bazen apse kendiliğinden patlar. Böyle durumlarda bölge ılık su ve sabunla güzelce yıkanır antiseptik solüsyon ile temizlenir. Aksi halde enfeksiyon, tırnak altına yayılır ve  enfeksiyon bölgesinin artışına yol açar. 

Dolama belirtileri nelerdir?

Dolama, hayati tehlike yaratmaz ama hayat kalitesini düşürür. Belirtiler, en sıkbaşparmak ve işaret parmakta görülür. 

En sık görülen belirti parmakta oluşan hassasiyet, kızarıklık, şişlik, kaşıntı ve zonklama şeklinde ağrıdır. Ayrıca tırnağın şeklinde farklılık olabileceği gibi tırnak yatağından ayrılabilir. 

Enfeksiyonun yayılması sonucunda da parmak gergin ve parlak görünür, 
aşırı terleme, titreme, kas ve kemiklerde hassasiyet, hâlsizlik ve yorgunluk da görülebilir.


Dolamaya Evde 7 Bitkisel Tedavi

Erken fark edildiği taktirde evde kolaylıkla tedavi edilir. Peki, nasıl?

İşte yanıtı.. 

Buz Küpü

Dolamalı parmağa uygulandığı taktirde rahatsızlığın yol açtığı şikayetleri önemli ölçüde hafifletecektir. 

Bu uygulama için; buz küplerini ince bir havluya sarın, dolama olan bölgenin üzerinde bekletin. Bu yöntemi ağrının ve acının şiddetlendiği her an tekrarlayın. 

Ilık Su

Su dolu derin bir kapta dolamalı parmak 15 dakika bekletilir. Ardından parmak bandajlanır. Bu uygulamada ağrı ve yanmanın arttığı her an yapılabilir. Suyun içine isteğe göre tuzda eklenebilir, Tuz içerdiği mineraller sayesinde söz konusu bölgedeki iltihabın azaltacaktır. 

Pirinç Unu ve Keten Tohumu Yağı
Pirinç ununu keten tohumu yağıyla karıştırın ve lapa hale getirin. Dolamalı parmağa uygulayın. 

Limon

Antiseptik ve antienflamatuar özellikleri sayesinde limon, en iyi bitkisel tedavi seçeneklerindendir. Ama bu etkisinden yararlanmak için limonun içine delik açılması gerekir. Sonrasında dolamalı parmak bu deliğe sokulup yaklaşık 10 dakika bekletilmelidir. 

Zeytinyağı ve Çay Ağacı Yağı

 Cilt dostu zeytinyağı ve çay ağacı yağı eşit miktarlarda karıştırılır. Dolamalı parmak bu karışıma sokulup 15 dakika kadar bekletilir.  Bu yağlar antiseptik özelliğe sahiptirler bundan dolayı dolamadan etkilenen bölgedeki iltihabı kuruturlar.

Aynısefa

Eğer dolamada mantar varsa aynısefa bitkisinden yararlanabilirsiniz. Direkt dolama için değil ama İbrahim Saraçoğlu’nun el mantarı için aynısefayı önerdiğini biliyoruz.  Mantarın hafiflemesi için aynısefa lapası yapılarak bölgeye uygulanır. 

Soğan

Soğan ile bazı kişilerde dolama hafiflemeye yol açar. Kabuğu soyulan soğan yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Yumuşamış soğan problemli parmağa sürülür ve üstü uygun bir bezle kapatılır ve gece böyle yatılır.  Ertesi gün durum hafiflemediyse tekrar uygulama yapmayı deneyin.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa