Stoltenberg: Müttefikler, Ukrayna'nın NATO’ya girmesinde hemfikir

Kısa adı NATO (North Atlantic Treaty Organization) olan Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün genel sekreteri Jens Stoltenberg, bütün müttefiklerin Ukrayna'nın NATO üyeliği ile ilgili aynı fikre sahip olduğunu söyledi. Stoltenberg, İsveç’in taahhütlerini yerine getirdiğini savunarak, “Ankara’yla yakın ve sürekli bir iletişim içindeydim” diye konuştu.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
01 Haziran 2023 19:12
GÜNCELLEME
01 Haziran 2023 19:14
Stoltenberg: Müttefikler, Ukrayna'nın NATO’ya girmesinde hemfikir
MP
Mevlüt Peker Editör

NATO'nun temmuz ayında Vilnius'ta gerçekleştirilecek zirvesi öncesinde Norveç'in başkenti Oslo'da düzenlenen Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı sona erdi. Toplantının ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bir basın toplantısı düzenledi. Stoltenberg, toplantının odak noktasının Ukrayna'nın NATO üyeliği olduğunu belirterek, NATO'nun Ukrayna'ya benzersiz bir yardım sağladığını ve Ukrayna kuvvetlerinin işgal altındaki toprakları özgürleştirmek için gereken kapasiteye sahip olduklarını ancak NATO olarak daha fazlasını yapmaları gerektiğini ifade etti.

Stoltenberg, güçlü bir finansman desteği paketi üzerinde çalıştıklarını vurgulayarak, "Bu destek paketi, Ukrayna'nın uzun vadede caydırıcılığını ve savunmasını sağlayacak. Ayrıca güvenlik ve savunma alanlarının yeniden inşasına da yardımcı olacak" şeklinde konuştu.

"Rusya'nın veto hakkı yok"

Mevcut NATO-Ukrayna Komisyonu'nun NATO-Ukrayna Konseyi'ne dönüştürülmesi konusunu ele aldıklarını ve bunun önemli bir adım olduğunu belirten NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Ukrayna'nın üyelik hedeflerini görüştük. Tüm müttefikler, NATO'nun Ukrayna'ya açık olduğu konusunda hemfikir. Üyelik kararı, sadece müttefiklere ve Ukrayna'ya aittir. Rusya'nın veto hakkı yok" ifadelerini kullandı.

Stoltenberg, tüm müttefiklerin Ukrayna'nın NATO üyesi olması konusunda hemfikir olduğunu vurgulayarak, şu anda en önemli şeyin Ukrayna'nın egemen ve bağımsız bir devlet olarak zafer kazanması olduğunu belirtti. Stoltenberg, "Savaşın ne zaman sona ereceğini bilemiyoruz. Ancak, savaş sona erdiğinde, gelecekte Ukrayna'nın güvenliğini sağlamak için güvenilir düzenlemelerin mevcut olması gerektiğini" sözlerine ekledi.

“Yakında Türkiye'yi ziyaret etmeyi planlıyorum”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç'in NATO üyeliğinin bir an önce tamamlanması için çaba harcadıklarını ifade etti. Stoltenberg, "Bu hafta başında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile konuştum ve yakında Türkiye'ye ziyaret etmeyi planlıyorum. İsveç'te terörle mücadele yasasının bugün yürürlüğe girmesini de memnuniyetle karşılıyorum. Bu, İsveç'in geçen yıl Madrid'de imzaladığı Üçlü Mutabakat Zaptı'nda yerine getirmeyi taahhüt ettiklerini gösteriyor. İsveç'in NATO'ya hızlı bir şekilde katılması, ittifakın güvenliğine katkı sağlayacak" şeklinde konuştu.

Stoltenberg, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç Başbakanı ve belki de Finlandiya Başbakanı ile birlikte oraya geleceğinizi ve gitmeye çalışacağınızı biliyor mu?" sorusuna cevap vererek, "Kendisiyle 2 gün önce konuştum, bu nedenle personelimiz ayrıntıları araştırıyorlar. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile anlaştığımız konulardan biri, benim Ankara'ya tekrar gitmem gerektiğiydi. Türkiye'ye en son sonbaharda gitmiştim ve orada geçirdiğim zamanda farklı telefon görüşmeleri ve toplantılar yapmak ilerleme kaydetmemizi sağladı. Haziran ayında aldığımız Finlandiya ve İsveç'i davet etme kararı, hem bizim hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan için büyük bir karardı. O zamandan bu yana Ankara'yla yakın ve sürekli bir iletişim içindeydim. Devamlı bir işleyişe sahibiz ve ileriye dönük olarak Finlandiya'nın üyeliğinin onaylanmasını sağlamak için anlaştık. Türkiye bir seçim dönemi geçirdi, bu nedenle temaslar yoğun değildi, ancak seçimin bitmesiyle diyalogların ve sürecin tekrar başlatılmasının önemli olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Ankara'ya yalnız gitme planı olduğunu belirten Stoltenberg, "İsveç'le ilişki kurmak için başka fırsatlar da olacaktır. Tabii ki Stockholm ile de çok yakın temas halindeyiz. İsveç Dışişleri Bakanı ile burada NATO bakanları toplantısında konuştum ve Stockholm ile yakın temas halinde kalacağız” diye konuştu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa