Ukrayna: Tahıl Girişimi yine durduruldu

Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, “Tahıl Girişimi yine durduruldu" açıklamasında bulundu.

MP
Mevlüt Peker Editör
YAYINLAMA
02 Haziran 2023 00:42
GÜNCELLEME
02 Haziran 2023 00:50
Ukrayna: Tahıl Girişimi yine durduruldu
MP
Mevlüt Peker Editör

Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, Rusya'nın Ukrayna limanlarından tahıl ihracatı yapacak gemilerin kayıtlarını gerekçesiz olarak reddettiğini belirterek, "Tahıl Girişimi bir kez daha durduruldu" açıklamasını yaptı.

İstanbul'da imzalanan tahıl anlaşmasının geçtiğimiz günlerde uzatılmasına rağmen, anlaşmanın uygulanmasıyla ilgili sorunlar devam etmektedir. Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rus heyetinin Tahıl Girişimi'ne katılmak üzere gelen gemilerin kayıtlarını gerekçesiz bir şekilde reddettiğini belirtti. Kubrakov, "1 Haziran'da denetim planının mümkün olmadığını açıkladı" ifadelerini kullandı.

Kubrakov, Rusya'nın 30 ve 31 Mayıs tarihlerinde Chernomorsk Limanı'na sadece bir gemiyi denetlemek üzere kaydettiğini ve herhangi bir açıklama yapmadığını belirtti. Ayrıca, Ortak Koordinasyon Merkezi'nde görevli diğer tarafların Tahıl Girişimi'ne katılmak üzere üç limanda on gemiyi onayladığını ifade etti.

Karadeniz Tahıl Girişimi

BM, Rusya Federasyonu, Türkiye ve Ukrayna'nın 22 Temmuz 2022 tarihinde İstanbul'da düzenlenen bir törende Karadeniz Tahıl Girişimi'ni imzalamasıyla, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmayı hedefledi.

İmzalanan anlaşma, 19 Kasım 2022 tarihinden itibaren 120 gün daha uzatıldı ve daha sonra 18 Mart'ta tekrar uzatıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 Mayıs'ta, "Ülkemizin çabaları, Rus dostlarımızın desteği ve Ukraynalı dostlarımızın katkılarıyla Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın 2 ay daha uzatılmasına karar verildi" şeklinde ifade etmişti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa