Kolombiya hükümeti, silahlı isyancı ELN ile ateşkes imzaladı

3 Ağustos'tan itibaren geçerli olmak üzere Kolombiya hükümeti ile silahlı isyancı ELN arasında 6 ay süreli olmak üzere geçici ateşkes imzalandı.
Mevlüt Peker
|
10 Haziran 2023, Cumartesi - 00:11
Kolombiya hükümeti, silahlı isyancı ELN ile ateşkes imzaladı

Kolombiya hükümeti ile silahlı isyancı örgüt Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) arasında Küba'da gerçekleşen müzakerelerin üçüncü turu, "6 aylık geçici ateşkes anlaşması" imzalanarak sona erdi.

Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez, yaptığı açıklamada, taraflar arasında 180 günlük geçici ateşkesin 3 Ağustos'tan itibaren uygulanacağını duyurdu.

ELN heyeti baş müzakerecisi Pablo Beltran, müzakere sürecine katkılarından dolayı Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz Canel'e teşekkür ederek, "Bu ateşkesin insani bir amacı var, Kolombiya'da barışın inşasına katılım için çatışmanın şiddetinin azaltılması gerekiyor." dedi.

ELN liderlerinden Antonio Garcia da Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro'ya teşekkür ederek, "Bugün çok özel bir gün, Kolombiya halkına duyduğunuz güven için size son derece minnettarım." şeklinde konuştu.

Barış Yüksek Komiseri Danilo Rueda da tarihi bir kararın hayata geçtiğini vurgulayarak, "Bu kararlar kademeli ve yapıcı bir şekilde uygulanacak. Yaşam ve özgürlük meseleleri kararların merkezindedir. ELN, toplumun sürece katılımı konusunda hiç bu kadar yakın olmamıştı." değerlendirmesinde bulundu.

Bu müzakereler, 2019'da askıya alınan barış görüşmelerinin 2022'de yeniden başlatılmasıyla üç yıl aradan sonra gerçekleşti. Norveç ve Venezuela gözlemcilerinin de hazır bulunduğu görüşmelerde Kolombiya hükümetini Otty Patino, ELN heyetini ise Pablo Beltran temsil etti.

İlk tur görüşmelerinde 13 Aralık 2022'de ateşkes sağlanamamış, ancak insani yardım ve hapisteki ELN militanlarının şartlarının iyileştirilmesine dair kararlar alınmıştı.

İkinci tur barış görüşmeleri ise Meksika'da 14 Şubat'ta başlamış ve "ELN'nin siyasi statüsünün" tanınmasıyla tamamlanmıştı.

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, seçimlerin ardından Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC) ile 2016 Barış Anlaşması'nı uygulamaya ve ELN ile barış görüşmeleri yapmaya söz vermişti.

ELN'in 2019'da bir polis okuluna düzenlediği ve 22 kişinin hayatını kaybettiği saldırıdan sonra dönemin Cumhurbaşkanı Ivan Duque tarafından askıya alınmıştı.

http://ankaramasasi.com/haber/2085527/kolombiya-hukumeti-silahli-isyanci-eln-ile-ateskes-imzaladi
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.