Putin: Wagner ya imzalayacak ya da gidecek

Ulusa sesleniş konuşması yapan Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner askerlerinin ya Rusya Savunma Bakanlığı ile kontrat imzalayacaklarını ya da Belarus'a gideceklerini söyledi.
Mevlüt Peker
|
26 Haziran 2023, Pazartesi - 23:04
Putin: Wagner ya imzalayacak ya da gidecek

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ulusa sesleniş konuşmasında şunları söyledi: 

"Ayaklanmanın organizatörleri ülkelerine ihanet ederek, yanlarında olanlara da ihanet etmiş oldular. İsyancılar askerlerin birbirlerini öldürmesini istediler, Kiev’in istediği de buydu."

"Rusya halkına desteği için teşekkür ederim, bu gösterdi ki Rusya’da iç karışıklık çıkarılmasına yönelik her eylem başarısızlığa mahkumdur."

"Kan dökülmesini önleyen Wagner komutanlarına teşekkür ediyorum. Wagner grubunun savaşçılarının ve komutanlarının büyük çoğunluğunun aynı zamanda halkına ve devletine bağlı Rus vatanseverler olduğunu biliyorduk ve emindik."

"Wagner askerleri ya Rusya Savunma Bakanlığı ile kontrat imzalayacaklar ya da Belarus'a gidecekler."

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner paralı askerlerinin ya Rusya Savunma Bakanlığı ile sözleşme yapmalarını, istifa etmelerini ya da Belarus'a gitmelerini istedi.

Putin, Rusya'nın güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in Rus yönetimine karşı isyanından sonra televizyon kanallarında halka seslendi.

Putin, Wagner'in eylemlerinden dolayı dayanışma ve vatanseverlik için halka teşekkür ederek, "Bu sivil dayanışma, herhangi bir şantaj veya iç kargaşa girişiminin başarısızlıkla sonuçlanacağını göstermiştir" dedi.

Putin, ülkesinde toplumun, yürütme ve yasama gücünün her düzeyde en yüksek düzeyde birleştiğini ifade ederek, "Kamu kuruluşları, dini mezhepler ve önde gelen siyasi partiler, aslında tüm Rus toplumu anayasal düzene destek vermek için net bir pozisyon aldı. Herkes birleşti ve vatanın kaderi için sorumluluk aldı" diye konuştu.

Putin, olayların başından itibaren ortaya çıkan tehdidin etkisiz hale getirilmesi ve anayasal düzenin, vatandaşların yaşamının ve güvenliğinin korunması için gerekli tüm kararların hızla alındığını vurgulayarak, silahlı isyanın her durumda bastırıldığını belirtti.

Putin, şu anda büyük bir dış tehditle ve benzeri görülmemiş bir dış baskıyla karşı karşıya olan ülkeyi bölmek ve zayıflatmak için Wagner'in suç eylemlerine başvurduğunu anladığını belirterek, "Ancak isyanın organizatörleri, ülkelerine ve halklarına ihanet ederek, suça sürükledikleri kişilere de ihanet etmişlerdir. Onlara yalan söylediler ve onları ölüme sürüklediler" dedi.

Putin, Rusya'nın düşmanlarının tam olarak böyle bir "kardeş kavgası" istediğine dikkat çekerek, böylece Rus toplumunun bölünmesi ve kanlı iç çatışmalarda boğulması istendiğini belirtti. Putin, cephede başarısız olanların intikam almak istediğini söyledi.

Putin, isyancılarla mücadele eden tüm güvenlik güçlerine teşekkür ederken, ölen pilotların cesareti ve fedakarlığının Rusya'yı trajik yıkıcı sonuçlardan koruduğunu vurguladı.

Putin, Wagner savaşçılarının ve komutanlarının çoğunluğunun Rusya'ya ve devletlerine bağlı vatanseverler olduğunu zaten bildiklerini ifade ederek, bu kimselerin kullanılmaya çalışıldığına dikkat çekti.

Ya imza ya istifa ya da Belarus

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner paralı savaşçılarının Rusya Savunma Bakanlığı ile sözleşme yapmalarını, istifa etmelerini veya Belarus'a gitmelerini istedi. Putin, Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in isyanından sonra halka seslenerek, Wagner'e destek veren halka teşekkür etti ve bu dayanışmanın herhangi bir şantaj veya iç kargaşa girişiminin başarısız olacağını gösterdiğini söyledi.

Putin, Rus toplumunun anayasal düzene destek vermek için bir araya geldiğini ve vatanın kaderi için sorumluluk aldığını ifade etti. Silahlı isyanın bastırıldığını ve tehdidin etkisiz hale getirildiğini vurgulayan Putin, Wagner'in suç eylemlerine başvurarak ülkeyi bölmek ve zayıflatmak istediğini belirtti. Bu eylemlerin organizatörlerinin ülkelerine ve halklarına ihanet ettiklerini söyleyen Putin, isyancılara yalan söylendiğini ve ölüme sürüklendiklerini ifade etti.

Rusya'nın düşmanlarının Rus toplumunu bölmek ve iç çatışmalar çıkarmak istediğini vurgulayan Putin, cephede başarısız olanların intikam almak istediğini belirtti. Putin, Wagner savaşçılarına teşekkür ederek Savunma Bakanlığı veya diğer güvenlik güçleriyle sözleşme yaparak Rusya'ya hizmet etmeye devam etme veya ailelerine ve arkadaşlarına dönme fırsatı verildiğini söyledi. Ayrıca isteyenlerin Belarus'a gidebileceğini ve verdiği sözün yerine getirileceğini belirtti.

Putin, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'ya minnettar olduğunu dile getirerek Rus toplumunun birlik olduğunu ve vatansever ruhun belirleyici bir rol oynadığını ifade etti. Ayrıca Rusya Savunma Bakanlığı'nın Ukrayna'da savaşan gönüllü askerlerin ve birliklerin 1 Temmuz'a kadar orduyla sözleşme yapmasını istediği bilgisi de paylaşıldı.

Öte yandan Putin, ülkedeki güvenlik ve istihbarat güçlerinin yöneticileriyle bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının amacının gelişen durumu müzakere etmek ve ülkedeki olayların analizi sonucunda gelecek görevler hakkında konuşmak olduğu belirtildi.

http://ankaramasasi.com/haber/2087773/putin-wagner-ya-imzalayacak-ya-da-gidecek
İlginizi Çekebilir

Yorumlar (0)

Yorumunuz İletilmiştir.